Menu
in

”Românii din Torino au nevoie de casă și muncă stabilă”, din programul lui Mihai Tancău

Mihai Tancău este probabil unul dintre primii 1.000 de români care au ajuns în Italia după căderea regimului comunist. Este în Peninsulă din 1992, a muncit cât pentru două vieți, este optimist și generos incurabil. Acum, după 24 de ani de imigrație, după experiențe dintre cele mai diverse, a decis să candideze pentru funcția de consilier în circumscripția torineză în care trăiește.

Mihai avea 24 de ani când a decis să-și schimbe definitiv destinul. Terminase studiile în Bacău, muncea, se considera adult responsabil și își dorea mai mult. Visa către lumea despre care a auzit de la alții, dorea să vadă și să simtă minunile Occidentului, stilul de viață și cultura Vestului. „Mi-a plăcut geografia din totdeauna, mi-am dorit mereu să cunosc și să colind lumea” declară Mihai. În Italia l-a impresionat arhitectura, „după părerea mea, sunt cei mai buni” este de părere el.

A ajuns la Torino când era greu să găsești un român și când italienii care aveau un conațional de-al nostru angajat se mândreau în fața altor angajatori. A început greu, din poziția de clandestin, și a muncit cu îndârjire, ca toți imigranții generației lui.

„Unul dintre momentele cele mai fericite a fost atunci când am reușit să îmi găsesc o casă” povestește Mihai. „Când am găsit și de lucru, stabil, am simțit că mi se schimbă complet viața”, mărturisește el în continuare.

Anii au trecut, Mihai a rămas fidel orașului în care a sosit, s-a adaptat stilului de viață dar s-a mândrit mereu cu originile sale. Seriozitatea și profesionalismul l-au ajutat să își facă mulți prieteni italieni cărora le-a câștigat respectul.

Odată cu maturitatea profesională s-a dezvoltat și dorința de a crește mai mult, astfel încât Mihai a pus pe picioare propria afacere: o firma de instalații electrice și sanitare.

A fost mereu generos, atât cu românii, cât și cu italienii. Prietenii îl știu ca fiind o persoană de o umanitate deosebită, sensibil și muncitor, excelent profesionist. S-a implicat social, a susținut acțiuni ale comunității iar în ultimul an a pus umărul la inițiativele unui grup de tineri liberali din Torino. Până de curând a fost dezinteresat de politică, însă și-a dorit mereu să participe la viața administrativă a orașului.

„Nu politica m-a împins să iau decizia de a mă implica în circumscripția mea. M-a convins faptul că din punct de vedere administrativ cineva trebuie să ne reprezinte, cineva trebuie să aibă grijă și de comunitatea românească. La nivelul circumscripției se iau decizii importante legate de calitatea vieții familiilor și mai ales de facilitățile care se pot oferi micilor afaceri” explică Mihai.

„Este foarte important să facem un efort pentru a proteja mai mult micile afaceri, pentru că Italia este o țară care se bazează pe afacerile mici și mijlocii. Italia nu are mare industrie, totul se învârte în jurul PMI-urilor (Piccole e Medie Imprese – Afaceri mici și mijlocii – n.r.)” explică Mihai.

Unul dintre lucrurile pe care Mihai le apreciază cel mai puțin în Italia este sistemul de plată, „pentru că nu se respectă regulile prevăzute iar antreprenorii nu sunt protejați deloc” declară omul de afaceri român. Odată cu criza economică globală, fenomenul plăților întârziate sau a celor care profită de context pentru a nu-și plăti datoriile a devenit tot mai răspândit.

Cei care suferă cel mai mult sunt, inevitabil, micii întreprinzători, care, pe de o parte, sunt nevoiți să plătească impozite și TVA la stat pe ceea ce facturează, iar pe de altă parte nu reușesc să încaseze banii pe facturile emise. Iată de ce Mihai și-a propus ca odată ajuns în funcția de consilier al circumscripției sale, să lupte pentru modificarea acestor condiții.

„Este adevărat că legea permite astfel de situații, însă dacă se creează situații favorabile de dezvoltare, la nivel local, iar mica afacere nu mai este stresată și primește oxigen prin anumite facilități în circumscripția noastră, atunci tendința de a fi corect, punctual în ceea ce privește plățile și impozitele, va fi stimulată” explică Mihai.

„Mai mult, circumscripția noastră suferă, ca tot orașul, de îmbătrânire și lipsă de perspectivă. Este datoria consiliului să schimbe lucrurile, să ofere o perspectivă de viitor tinerilor și să atragă afaceri pe teritoriul nostru” continuă acesta.

Mihai Tancău este cel de-al patrulea candidat român care și-a manifestat public intenția de a se implica în cursa pentru o circumscripție torineză. Are experiență profesională, a dobândit o respectabilă maturitate socială și cunoaște comunitatea în profunzimea ei.

În plus, relațiile excelente cu italienii și structurile administrative îl recomandă pe deplin pentru această funcție. Luna iunie 2016 ar putea rămâne în istoria emigrației românești ca fiind luna în care comunitatea noastră a început parcursul de creștere și implicare administrativă într-un mare oraș italian.

Cristian Gaiţă, Torino


Citește și:

Un român alături de Piero Fassino, primarul din Torino. Adrian Ichim, un candidat cu experiență

Maria Ungurean candidează la Torino. ”Viitorul comunității românești depinde de implicarea tinerilor”

 ”Sunt pe meterezele Partidului Democrat de când am venit în Italia”. Elena Putina, candidată la Torino

 Italia, alegeri locale 2016. Votează şi românii, însă trebuie să îndeplinească o condiție: să se înscrie!

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version