Menu
in

Românii din Torino au aflat cum să depună proiecte la ministerul diasporei, sesiune tehnică de instruire a comunității românilor din zona Piemont

Sala de conferințe a Consulatului General al României la Torino din strada Ancona a găzduit în 6 februarie o sesiune tehnică de instruire a comunității românilor din zona Piemont. Sosită după un tur de forță european, secretarul general al ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Alina Hagima, a prezentat Ghidul Beneficiarului MRP 2019, alături de proiectele Ministerului pentru anul în curs. La întâlnire au fost prezenți numeroși reprezentanți ai asociațiilor de voluntariat social și cultural italo-române din Torino și orașele limitrofe.

După salutul gazdei, consulul general Ioana Gheorghiaș, Alina Hagima a prezentat pas cu pas toate etapele realizării unei cereri de finanțare pentru un proiect, așa cum rezulta din Ghidul Beneficiarului publicat pe site-ul Ministerului, la secțiunea Finanțare.

Astfel, Pot depune cereri de finanțare atât persoane fizice, cât și ONG-uri, fundații, unități de cult sau organizațiile internaționale, respectând cerințele documentelor necesare eligibilității solicitantului.

Sesiuni. Aceste cereri se vor putea depune în două sesiuni: prima în februarie-martie 2019, iar a doua în iulie-august 2019. Nu se finanțează retroactiv proiecte, de aceea solicitanții sunt sfătuiți să fie preciși și organizați în ceea ce privește perioada desfășurării proiectului și pregătirea documentației necesare, de anul acesta fiind mai complexă. Un angajat MRP va fi tutor pentru fiecare cerere și va ajuta solicitantul cu un suport tehnic pentru a ajunge la finalizarea proiectului.

Buget. Săptămâna viitoare va fi votat la București bugetul pentru acest an. Sesiunea de depunere a cererilor va fi deschisa online pe site-ul Ministerului după aprobarea bugetului, iar candidații vor avea două săptămâni la dispoziție pentru a prezenta proiectele. Nu există limită la numărul cererilor depuse de către un singur solicitant, dar sfatul secretarului de stat a fost clar către o formă cât mai realistică a decontărilor.

Așa cum a fost punctat în alte întâlniri cu autoritățile românești, și în această întâlnire de la Torino a fost încurajat spiritul de coagulare al organizațiilor românești pe teritoriu, de aceea Alina Hagima a precizat că pot fi câștigate puncte în plus la comisiile de evaluare dacă o asociație are și alți parteneri cu care realizează un proiect (spre exemplu o instituție, o alta asociație etc.). De altfel, în sală erau prezenți reprezentanți ai Federației Asociațiilor de Români și Moldoveni din Piemonte, care coagulează 16 organizații din teritoriu.

Programele de finanțare pot fi vizualizate în ghidul beneficiarului, ele sunt în direcția culturală, mass-media, educație, spiritualitate, tradiție și societate civilă. O altă noutate pentru anul acesta va fi secțiunea pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene (doar pentru prima sesiune de cereri), în care sunt încurajate acțiuni de promovare a imaginii României la nivel european. Printre cei prezenți ieri seară sunt persoane lansate în proiecte de anvergură: o platformă de socializare al românilor din Italia, un proiect pan-european cu implicarea de organizații din 7 țări diferite, cursuri de limbă română, evenimente artistice și spectacole culturale. (continuă după fotografii)

Nu toți cei din sală au fost entuziasmați de informațiile primite. Deseori cererile de finanțare sunt respinse, sau se blochează după primul avans. O parte din cei prezenți au pus întrebări referitoare la respingerile unor proiecte depuse în anul 2018, iar Alina Hagima a explicat că de anul acesta fiecare cerere respinsă de comisia de evaluare a Ministerului va fi motivată, astfel încât să fie vizualizată o grilă de punctare în eventualitatea contestațiilor.

În legătura cu proiectele Ministerului pentru românii de pretutindeni, secretarul general a enumerat câteva din punctele programului pe anul 2019. Va continua organizarea de tabere pentru copiii români cu domiciliul în străinătate pe teritoriul României, numărul maxim va fi de 4000 de copii. Se va încerca deschiderea Centrului de la Ragusa și Muzeul (fizic) al Românilor de Pretutindeni. Se va organiza reunirea asociațiilor din diaspora la București, de asemenea a jurnaliștilor de limbă română care trăiesc în alte țări.

Noutățile absolute la nivel cultural vor fi o biblioteca on-line a literaturii române și o aplicație pentru învățarea limbii române de către copii și adulți în diaspora. În program ar mai intra și un sejur itinerar pentru seniorii care trăiesc de foarte multi ani în afara granițelor și nu au mai vizitat România. În ceea ce privește posibilitatea de întoarcere în patrie, vor fi repropuse „Diaspora Start-Up” și o platformă a locurilor de muncă din România, în parteneriat cu Ministerul Muncii. Este preconizat ca în 2019 reprezentanți ai Ministerului Muncii să vină în Italia pentru a da informații românilor cu privire la locurile de muncă vacante în patrie, condiții de angajare și salarii.

Irina Niculescu, Torino

Catania, campanie de informare privind finanțările nerambursabile oferite de Ministerul diasporei

Catania, campanie de informare privind finanțările nerambursabile oferite de Ministerul diasporei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version