Se caută de lucru. În mod disperat. Chiar şi cu plată. În regiunea Veneto, care se confruntă cu un şomaj fără precedent (aproape atinge cota de 6%, cu familii sărace a căror număr a crescut cu 20% şi cu o familie din patru care declară că nu reuşeşte să suţină cheltuielile neprevăzute), salariul este tot mai mult un miraj. Pentru a reuşi să obţină un loc de muncă, o româncă din provincia Padova a ajuns în punctul de a oferi o „recompensă” pentru locul de muncă: oferă 500 de euro oricui îi găseşte un loc de muncă. Un „bacşiş”, spune ea. Un stimulent pentru ca cineva să vină cu o propunere concretă. Zilele trecute, românca de 43 de ani care trăieşte la Feriole di Teolo a tipărit cinci mii de fluturaşi care au fost introduşi în cutiile poştale şi distribuiţi familiilor padovane. A fost ajutată de partenerul său, un comerciant italian din zonă.
El este cel care răspunde la numărul de telefon prezent pe fluturaş. „Am pus la dispoziţie suma, pentru a o ajuta la căutare. Am răspândit anunţul şi pe diferite site-uri de internet, dar din păcate până acum nimeni nu a răspuns”, explică bărbatul.
Julia, acesta este numele „candidatei” explică faptul că are origini româneşti, dar că trăieşte în Italia de opt ani şi că are o bună cunoaştere a limbii. Se prezintă ca o persoană „foarte serioasă şi nefumătoare” şi garantează „maximă seriozitate şi referinţe optime”. Un fel de curriculum pus negru pe alb pe acel fluturaş, care însă se încheie cu un apel care are gustul disperării a cuiva care a încercat cu adevărat totul: „Dacă voi nu sunteţi interesaţi, poate încercaţi să întrebaţi vreun cunoscut de-al vostru”.
„Recompensa” pe locul de muncă, arată cât este de complicată găsirea unui loc de muncă, în special pentru categoriile cele mai vulnerabile. „Indică situaţia în care se află şi regiunea noastră”, explică secretarul general al Cisl din Veneto, Franca Porto.
„Adevărul e că accesul la lumea muncii apare blocat, şi şomerii încearcă de toate pentru a-şi găsi un loc de muncă”. Însă Franca Porto este sceptică privind eficacitatea subterfugiului studiat de femeia de 43 de ani şi de partenerul ei. „În faţa dificultăţii de a obţine o angajare, tot mai mult se recurge la căutarea din om în om. Dar să oferi bani, ajungând să pui o „recompensă”, nu cred că va funcţiona”. Problema, explică sindicalista de la Cisl, este că prea des şomerii sunt abandonaţi la voia întâmplării.
„Aceşti fluturaşi demonstrează cum în Italia nu se înfruntă în mod adecvat problema susţinerii persoanelor fără loc de muncă. Oficiul de muncă, în mod evident, nu reuşeşte să dea răspunsuri concrete tuturor. Din acest motiv sunt necesare politici mai eficace, în măsură să garanteze formare şi ajutoare şi economice celor care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă stabil”.