Român mort de frig la Torino. A murit pe banca pe care dormea în ultima vreme. „Se simțea rău, dar nu a acceptat ajutor”, spun rezidenții, care îl cunoșteau. Un consilier al primăriei a declarat: „Trebuie să facem mai mult pentru oamenii fragili”.
Român mort de frig la Torino
Frigul mare din aceste zile de la Torino a făcut o victimă. Frigul a dus la moartea unui om fără adăpost. S-a întâmplat în Corso Rosselli, la strada numărul 120, unde cineva a lăsat apoi niște flori pe banca unde obișnuia să doarmă bărbatul.
Dormea de doi ani pe stradă
Paul locuia pe stradă de doi ani. De zece zile aproape nu se mai mișcase de pe banca din Corso Rosselli, în fața tutungeriei de la numărul 125. În 12 ianuarie dimineață a murit sub ochii rezidenților. L-au găsit pe aceeași bancă unde dormea des.
„Se simțea rău, dar nu a acceptat ajutor”, au spus locuitorii care au încercat în toate modurile să-l ajute. De fiecare dată, Paul i-a respins pe voluntari și pe cei care i-au oferit o altă cazare.
În ziua morții, Paul s-a simțit rău și i s-a oprit inima. „A fost atât de frig în aceste nopți încât nu mă surprinde că era aproape înghețat”, spune proprietarul tutungeriei de pe stradă. De câteva săptămâni Paul se plângea de frig.
Încă un român mort de frig pe stradă în Italia. Căuta un loc să se adăpostească
Făcuse a treia doză de vaccin
„Unul dintre ultimii care l-a văzut mi-a spus că Paul a făcut a treia doză de vaccin contactând acele hub-uri care se ocupă cu persoanele fără adăpost.
De Crăciun, însă, îl vedeam că nu stă bine, era umflat, avea mereu fața roșie – spun angajații brutăriei din apropiere – Toți cei de aici i-au dat o mână de ajutor, dar nu cred că i s-a făcut bine. Un om nu poate fi lăsat să trăiască în acele condiții. Chiar dacă nu voia să fie ajutat, statul ar fi trebuit să-l oblige să accepte un loc mai sigur. Am început să plâng pentru el azi dimineață.”
Torino, român de 33 de ani mort de frig pe o bancă într-un parc. Seara băuse o cutie de vin
Paul nu voia să se mute din cartierul în care alesese să locuiască. A venit din România, unde avea o soție, copii, o familie cu care nu mai ținea legătura. Fusese ceva vreme în Franța, apoi s-a stabilit aici. Era văzut plimbându-se cu un cărucior plin cu lucrurile lui, pături, niște ziare, cărțile pe care i le dădeau locatarii și pe care le citea ca să treacă timpul.
Pe banca unde dormea, cineva a pus câteva ghivece cu primule și un trandafir, scrie La Repubblica.
”Profundă întristare”
Drama lui Paul, un om de origine română, a primit imediat condoleanțe de la consilierul pentru politici sociale Jacopo Rosatelli, care a exprimat „profundă întristare pentru moartea sa”.
„Un fapt trist – subliniază Rosatelli – care stârnește mare îngrijorare pentru soarta celor care, în aceste zile reci, petrec noaptea în aer liber. Acest lucru ne determină să ne dublăm eforturile pentru a crește și îmbunătăți oferta de servicii pentru persoanele care sunt mai fragile și în pericol și, imediat, să-i convingem pe cei care nu au acoperiș și trăiesc într-o condiție de marginalitate socială extremă să accepte o cazare, deși temporară, în adăposturile noastre de noapte”.
„Astfel de episoade să nu se mai repete”
„Persoana decedată azi era cunoscută de operatorii de servicii sociale, dar răspunsese negativ oricăror oferte de primire în structuri sociale publice sau private. Cu operatorii noștri și rețeaua largă de organisme și asociații care colaborează cu noi, vom face tot posibilul, respectând în același timp libertatea de alegere a fiecărui individ, pentru ca acest lucru să nu se repete”, a conchis consilierul Rosatelli, citat de Torino Oggi.