Menu
in

Un român din Cremona le învață pe soțiile militarilor de la Baza NATO să picteze ouă de Paște

În Solbiate Olona, ​​artistul și muncitorul român, care se află de 15 ani la Cremona, dă lecții de pictat ouă. Le învață pe fetele și soțiile militarilor NATO cum să împodobească ouăle de Paște folosind o tehnică cu ceară de albine, transmițând o tradiție din Bucovina. Piese unice, opere de artă, scrie La Provincia Cremona. Îl cheamă aproape peste tot. Pe 21 martie trecut, chiar de la Solbiate Olona (Va), în sediul Corpului Armatei de Reacție Rapidă NATO. Ciprian Ilie Zancu, 48 de ani, la Cremona de 15 ani, lucrător la Magic Pack din Gadesco, talentat artist autodidact, a susținut un atelier pentru soțiile de militari. În total a avut douăzeci și trei de eleve și elevi: francezi, spanioli, americani, canadieni, doi italieni. Și trei copii. Gazeta Românească a scris despre el Ciprian Zancu promovează în Italia arta populară românească: ”Păstrarea tradițiilor ar trebui să fie misiunea oricărui român din străinătate”

Atelier pentru soțiile militarilor NATO

„A fost o onoare, o experiență unică”, a declarat Ciprian. Totul a început pentru că la Consulatul României din Milano, Ciprian este înregistrat ca artist, cunoscut deja pentru expozițiile icoanelor sale și a ouălor sale împodobite.

«În Solbiate Olona se țin ateliere pentru soțiile liderilor militari – explică artistul -. Au sunat la Consulat: „Se întâmplă să cunoașteți pe cineva care face ouă pictate manual?” ‘Da, un cremonean’”. Ciprian a fost contactat de doamna Mioara Sarb «căreia îi mulțumesc, alături de soțul ei Florin pentru această oportunitate. Și le mulțumesc consulului Gabriel Ungureanu și soției sale Lucica Tudoran pentru încredere. Nu în ultimul rând, mulțumesc Silvicăi Simonca , fondatoarea asociației Orizzonti Latini pentru sprijinul acordat.”

Căsătorit și tată a doi copii, fata de 13 ani și băiatul de 10 ani, Ciprian a plecat la șase dimineața cu fiica sa: două ore de lecții, de la 10.30 la 12.30. — „Am făcut o impresie bună”.

Bucovinean cu mâini de aur

Născut și crescut la Fălticeni, diplomă de liceu, pasiune pentru fotbal, Ciprian are mâini de aur. Talentul său natural a fost pus în valoare după ce a învățat meserie într-o fabrică care producea obiecte din sticlă. Le-a pictat. Și mereu în Bucovina a început să picteze icoane pe sticlă: capodopere. A continuat și în Italia: înainte de a ajunge la Cremona, „al doilea leagăn al meu”, a fost în Sicilia. După icoane, i-a venit ideea de a încerca ouăle de Paște. Faima lui Ciprian a trecut granițele Cremonei.

„Timp de 150 de ani, bunicile noastre le-au împodobit în joia dinaintea Paștelui. Este un obicei care provine dintr-o legendă: se spune că Fecioara a adus la Golgota un coș cu ouă pentru ca soldații să-i poată elibera fiul. Ouăle s-au pătat cu sângele lui Isus și de atunci, pentru a ne aminti de moartea și învierea lui Hristos, avem obiceiul de a picta și dă ouă în dar”.

Într-o vară, Ciprian se afla în Bucovina, renumită pentru mănăstirile sale ortodoxe cu fresce exterioare declarate Patrimoniu Mondial de UNESCO. Într-una din acele mănăstiri a cumpărat două chișițe, ustensile de lemn pentru încondeierea ouălor cu ceară de albine. Le-a pus în mașină, în sertarul în care se ține carnetul. Și acolo au rămas o vreme. Până acum cinci ani de Paște le-a luat și „de distracție” și-a încercat mâna „pas cu pas și cu greu: de câteva ori le-am cerut ajutorul doamnelor din Bucovina pe Facebook”.

«Folosesc chișița pentru a trasa desenul cu ceară de albine încălzită. Apoi aplic culorile în straturi succesive.” Motivele decorative variază de la cruce la elemente geometrice și naturaliste, de la corpuri cerești la simbolurile Mănăstirilor Bucovinei. Faima lui a trecut granițele Cremonei.

„Dacă am ajuns la acest nivel, i-o datorez părintelui Doru Fuciu, care, din păcate, s-a stins din viață în urmă cu aproximativ un an”. Părintele Fuciu a condus comunitatea ortodoxă română din biserica din Borgo Loreto. Acolo a ținut expuse lucrările lui Ciprian.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version