Menu
in

Român campion în Italia, printre cei mai buni din lume la preparat cocktailuri pe bază de cafea

Campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea, românul Dan Băcăinţan, a obţinut un succes important la cea mai prestigioasă competiţie din lume, dedicată cafelei, organizată în Brazilia, la Belo Horizonte. Dani Băcăinţan a reuşit să ajungă în finală, ocupând un loc şase în lume la prepararea de cocktailuri bazate pe cafea. Tânărul barista este din Alba Iulia şi a plecat în Italia în anul 2005.

Peste o sută de specialişti la nivel mondial, din lumea selectă a cafelei, s-au întrecut pentru un loc de top la mai multe secţiuni: World Latte Art Championship, World Coffee in Good Spirits Championship, World Brewers Cup, şi World Cup Tasters Championship, găzduite în cadrul Săptămânii Intenrnaţionale a Cafelei.

”Campionii naţionali de pe tot globul au venit să lupte pentru patru titluri mondiale: Cupa Mondială a Brevetelor, Campionatul Mondial de Arte Lumea, Campionatul Mondial de Sală de Competiţii şi Campionatul Mondial de Cafea Spirtoasă, au afirmat organizatorii celei mai importante competiţii de gen din lume.

Dan Băcăinţan a participat la acest eveniment în calitate de campion al Italiei, premiu obţinut în luna februarie, 2018. Tânărul de 28 de ani i-a cucerit pe italieni povestindu-le despre Transilvania şi despre România.

”Le-am spus aşa: ţara mea este România şi că amintirea mea cea mai frumoasă este legată de verile călduroase ale Transilvaniei. În acel moment i-am rugat pe juraţi să îşi imagineze că se află în Transilvania pe timp de vară, şi am aprins un ventilator cu aer cald. Pe muzica lui Gheorghe Zamfir, le-am zis să îşi imagineze ca se află în minunatele păduri ale Transilvaniei şi că pe o stâncă pot vedea castelul lui Vlad Ţepeş, cunoscut de ei drept Dracula. Ce ar fi mai potrivit de băut decat un drink sângeros? Aşa s-a născut ideea mea despre cafeaua Vlaady Marry”, afirmă Dan.

Pentru Campionatul Mondial din Brazilia, pregătirea a început imediat după competiţia din Italia.

„Eu şi soţia mea Simona, am început să căutăm împreună idei care au luat formă, ca un puzzle câteva luni mai târziu. Cercetarea noastră a început cu a căuta cea mai bună temperatură pentru a servi cafea şi alcool. Şi ne-am dat seama imediat că aceeaşi băutură, la diferite temperaturi s-a schimbat incredibil. Aşa că s-a născut conceptul nostru de competiţie şi am reuşit să creăm două băuturi cu totul diferite cu aceeaşi reţetă. De fapt le-am numit Celsius şi Fahrenheit pentru că erau două chei pentru citirea aceleiaşi băuturi. Totul a fost posibil datorită evoluţiei complexe a aromei cafelei noastre de la fierbinte la rece: de la notele de cireşe calde la notele proaspete de ananas”, spune Dan Băcăinţan.

Barista român a folosit în competiţie tipul de cafea Panama Geisha Finca Hartmann cu 8 zile de fermentare anaerobă. În semifinală, s-a prezentat cu două băuturi, diferenţa fiind, aşa cum spunea, de temperatură.

Dan Băcăinţan este consultant şi trainer pe probleme de cafea, la Londra, dar şi angajat pentru a testa cele mai noi espresoare scoase pe piaţă de o firmă din Italia. Pasiunea sa pentru cafea a început odată cu liceul din Italia (în România începuse, înainte să plece, Liceul Sportiv din Alba Iulia), unde a învăţat tot procesul, de la bobul de cafea, până la licidul care ajunge în ceaşcă. De fapt, este vorba despre o pasiune pentru cocktailuri şi pentru meseria de barman. A studiat mult şi învăţat totul despre alcool. Apoi a descoperit cafeaua, de care s-a îndrăgostit cu aceeaşi pasiune.

sursa: Adevărul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version