În Duminica Floriilor, la 21 aprilie 2019, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a fost prezent în sânul comunității Greco-Catolice românești din Roma pentru a participa alături de credincioși la slujba religioasă.
Șeful misiunii diplomatice a transmis cu această ocazie un mesaj de Pace și o încurajare de a lupta pentru păstrarea bunătății, moralității, bunului simț și a responsabilității, valori tradiționale românești. ”Lecturile din Săptămâna Patimilor reprezintă modele de comportament coerent cu spiritul creștin, prin exemplu fondatorului creștinismului, prin modul în care se interpretează trădarea, ura gratuită și intoleranța” a declarat ambasadorul Bologan făcând trimitere la utilitatea socială și educativă a pasajelor evanghelice.
De asemenea, acesta a făcut apel la curajul compatrioților de a înfrunta dificultățile cotidiene și de a proiecta în jurul lor demnitatea, onestitatea și libertatea, asemenea românilor care în lungul istoriei și în decembrie 1989 au avut curajul de a lupta pentru valorile în care au crezut până la ultima suflare.
Parohia românească greco-catolică, situată în Via delle Coppelle din Roma, a reprezentat în perioada dictaturii comuniste un loc de agregare pentru elita exilului românesc, păstrătoare a valorilor democrației și libertății, ”o adevărată Ambasadă a spiritualității și românismului în Italia și în Europa” a concluzionat ambasadorul Bologan în discursul său.
În încheiere a luat cuvântul și atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României, Andrei Sfârloagă, care a prezentat o serie de informații de interes pe tema pensiilor, a modalității de calcul și de obținere ale acestora.
De asemenea, ambasadorul George Gabriel Bologan s-a aflat alături de comunitatea românească romano-catolică de la parohia San Vitale din Roma (via Nazionale), cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului după calendarul romano-catolic.
Slujba a fost celebrată de Mons. Anton Lucaci și Pr. Isidor Iacovici. În intervenția sa de la sfârșitul ceremoniei religioase, diplomatul român a mulțumit pentru contribuția Bisericii Romano – Catolice din România la menținerea identității naționale și creștine a comunităților de români din Italia.
”Identitatea creștină – a arătat George Bologan – nu se poate rezuma la forma exterioară. Creștinismul înseamnă speranță, iar speranța înseamnă viață, este mișcarea existenței. Dacă vom ucide speranța din noi, viața va fi o deznădejde continuă, un eșec al spiritului, o anulare a scopului sublim. Rolul educației spirituale și al modelelor sunt esențiale pentru o civilizație etică, pentru a nu face ca ticăloșia să ia locul virtuții”.