in

A început la Roma campania ”Cu România în inimă”: „Aceasta este bogăția identității”

Plecați din țară la vârste foarte mici sau născuți în Italia, adolescenții români simt tot mai mult nevoia să își descopere originile și mai ales să valorifice bogația identității lor. Aceasta cu atât mai mult cu cât contactul lor cu țara părinților lor este din ce în ce mai scurt: o dată pe an pentru cel mult trei – patru săptămâni, vara, atunci când în general părinții lor au posibilitatea de a se deplasa spre locurile natale.

Cu acest scop, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, în acest sfârșit de săptămână a început la Roma campania „Cu România în inimă”, în cadrul căreia se urmărește apropierea adolescenților români născuți sau crescuți în Peninsulă de conaționali deja realizați în anumite domenii, ca oameni de afaceri, medici, cercetători, ingineri, actori, profesori, scriitori sau stiliști români, dar și de instituțiile importante ale țării noastre pe teritoriul italian – cum sunt Ambasada României la Roma, Accademia di Romania sau Institutul român de cultură și cercetare Umanistică de la Veneția.

Bogăția identității

Ca primă întâlnire, Grupul de tineri Nepsis al Parohiei ortodoxe ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma au avut-o ca invitată pe Mihaela Gavrilă, doctor în științele comunicării, profesor de studii de televiziune la Departamentul de Comunicare și Cercetare Socială, Universitatea Sapienza din Roma, responsabilă a unui laborator de Arte Vizuale, Radiofonie și Producție Multimedia și Cinemonitor- MediaLab, care a vorbit despre ”Drumul spre viitor cu bogăția identității”.

”A fost o întâlnire extrem de emoționantă și de interesantă în același timp, pentru că am avut ocazia de a mă confrunta nu cu generația mea sau cu generația părinților copiilor și tinerilor pe care i-am întâlnit, dar cu cea de-a doua sau de a treia generație de români emigranți în Italia” a comentat, după întâlnirea de mai bine de două ore, profesoara Mihaela Gavrilă.

”Mi s-au părut foarte curioși, cu multe vise, cu multe aspirații, puțin timizi uneori, dar e normal, deoarece sunt în perioada adolescenței care-i perioada cea mai dificilă din viață, deci este normal să fie așa. Dar am citit în ochii lor și în cuvintele lor și o extrem de mare curiozitate și dorință de a-și construi un viitor important pentru ei, pentru părinții lor, pentru România” – este ceea ce a constatat după discuțiile avute nu ca la școală, ci liber, cu cei 20 de copii și adolescenți români veniți de la mai multe parohii otodoxe din capitala italiană.

”Cei mai importanți ambasadori ai României către viitor”

Profesoara Mihaela Gavrilă a dorit totodată să îi cunoască pe adolescenți pe fiecare în parte. Dacă cei mai mici – de 11 – 15 ani au fost mai emoționați și au vorbit mai puțin, cei mai mari cu vârste între 16 și 18 ani au avut numeroase întrebări despre parcursul profesional, despre dificultățile întâlnite, despre facultatea pe care ar trebui să se îndrepte și mai ales despre felul în care se pot depăși episoadele de discriminare deseori întâlnite chiar și în școli sau licee.

”Eu cred că denumirea pe care ați ales-o pentru această inițiativă, pentru această campanie ”Cu România în inimă” exprimă ceea ce simt și eu: România o am în suflet.”, a recunoscut profesoara Mihaela Gavrilă, foarte emoționată de întâlnire.

”Eu cred că este foarte esențial să nu uităm partea cea mai importantă pe care o avem, care este legată de rădăcinile noastre. ”Cu România în inimă” înseamnă că toate visurile noastre sunt construite pe identitatea noastră și identitatea noastră în mare parte are o bază legată de copilăria noastră, de-a trăi românește, de-a simți românește, de legăturile pe care le avem cu pământul, cu persoanele, legăturile pe care le avem cu cultura, cu filozofia, cu tot ceea ce înseamnă România. Eu cred că ”Cu România în inimă” înseamnă și deschidere către alții, deschidere către viitor, deschidere către alte popoare. Copiii, tinerii aceștia cred că sunt cei mai importanți ambasadori ai României către viitor” concluzionează profesoara Mihaela Gavrilă.

„Aceste persoane pot deveni exemple”

”Cu România în inmă” pentru o orientare a adolescenților
Cel care a considerat că sunt foarte necesare astfel de întâlniri între adolescenți și românii deja realizați în Peninsulă este părintele Ciprian Baltag de la Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” (Roma III). ”Cred că este foarte important pentru tineri să le dăm curaj. Văzând că există numeroși conaționali în Italia care s-au realizat profesional cred că și tinerii noștri aflați la vârsta alegerilor în viață, la liceu, la universitate au mai mult curaj să aleagă să-și urmeze visul lor” a comentat părintele Ciprian.
”Cu siguranță aceste persoane pot deveni exemple, alături de părinții lor care le-au povestit dificultățile vieții lor și toată istoria lor de imigrație aici în Italia. Și povestea de viață a acestor invitați cred că îi ajută pe acești adolescenti să își facă un tablou mult mai frumos și să prindă curaj” mai consideră părintele Ciprian Baltag.

La prima întâlnire din cadrul Campaniei ”Cu România în inimă!” a participat și părintele Ioan Gherasimescu de la aceeași parohie, dar și părintele Ilie Ursachi de la Parohia ”Zămislirea Maicii Domnului” (La Rustica) din Roma.

Biserica a rămas în Italia singurul loc în care se vorbește românește, se roagă în limba maternă, se vorbește de România, despre geografia și istoria țării și se promovează tradițiile în așa fel ca și copiii românilor născuți în Peninsulă să aibă posibilitatea să le cunoască și la rândul lor să le ducă mai departe.
La 18 februarie, de la ora 16.30, tot în Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma adolescenții și tinerii Nepsis îl vor avea ca invitat pe Florin Simon, investitor român în Italia, câștigător al marelui premiu “Întreprinzătorul străin al anului 2012″.

Fiii imigranților întineresc Italia deși au identitatea ”suspendată”. Câţi se simt italieni?

Informații suplimentare:

Mihaela Gavrilă, doctor în științe, este profesor de studii de divertisment și televiziune la Departamentul de Comunicare și Cercetare Socială, Universitatea Sapienza din Roma. Ea este șefa științifică a Laboratorului de Arte Vizuale, Radiofonie și Producție Multimedia și Cinemonitor. Observatorul de cinema și divertisment media, MediaLab.

Este director al cursului de masterat de nivel 2 în securitate, coordonare interforțe și cooperare internațională (Sapienza-Departamentul de Securitate Publică, Școala postuniversitară pentru forțele de poliție). Din decembrie 2017, este membru reprezentând instituțiile în cadrul Comisiei pentru mass-media și minori.

Printre cele mai recente publicații ale sale se numără: ”Învingerea fricii. O nouă comunicare împotriva terorismului mediatic” (cu M. Morcellini, ed.), Egea, 2021; ”Cinematograful oferă înțelepciune” (cu R. Faenza, ed.), FrancoAngeli, 2020; „Viitorul spațiului public. Noi profesii pentru noi nevoi sociale” (cu F. Parziale, ed.), Maggioli, 2018; ”Criza televiziunii. Televiziunea de criză. Televiziunea și serviciul public în eterna tranziție italiană”, FrancoAngeli, 2010.

Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma a fost fondată în data de 15 martie 2001, cu harul lui Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, încredințându-i-se cinstirea de-viață-purtătoarei Cruci, odor sfânt, ce se păstrează la Roma în Basilica Sfânta Cruce (Basilica Santa Croce in Gerusalemme), împreună cu piroanele Răstignirii și inscripția scrisă de Pilat.
Grupul Nepsis al parohiei organizează de-a lungul anului mai multe activități ce includ pelerinaje, evenimente culturale, serate cu tinerii, master-cake, cor de colinde, participări la evenimentele frăției Nepsis din Episcopie și Mitropolie. De asemenea, parohia organizează anual, în colaborare cu alte biserici apropiate, Tabere pentru copii și adolescenți.

De asemenea, parohia acordă numeroase ajutoare financiare cazurilor sociale, familiilor numeroase sau monoparentale, sprijin pentru cazurile medicale venite din România, pentru conaționalii care se întorc în țară, pentru parohiile nou înființate sau care au proiecte de biserică, vizite în casele credincioșilor, în spitale și în adăposturile improvizate locuite de credincioși de etnie romă, colecte pentru înmormântare.

Citiți și ➡ Eu cu fiul meu în Italia: ”Citiți și spuneți-mi sincer: mi-am pierdut identitatea?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Cresc prețurile la carburanți în Italia

„Până la 2,5 euro pe litru” Benzină, încep din nou creșterile de preț în Italia

Italia tânără moartă accident

Italia, tânără de 26 de ani, mamă a doi copii, moartă într-un accident pe A28, asigurarea: ”Viața ei valorează 30 de mii de euro”