in

Roma, al patrulea forum al asociațiilor de români. Ambasadorul Bologan: ”Să ne afirmăm ca o comunitate unită”

Ambasada României în Italia a organizat, la 24 martie 2018, cel de-al IV-lea Forum al asociațiilor de români din zona de competență consulară a Ambasadei (Abruzzo, Campania, Lazio, Sardinia și Umbria). Evenimentul a avut loc la Accademia di Romania a Roma, cu participarea secretarului general al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Alina Hagima și a directorului Programe pentru Comunități din cadrul aceluiași minister, Ana Maria Bud. A participat de asemenea atașatul pentru probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei, pentru a răspunde la întrebările participanților referitoare la legislația muncii și protecției sociale din Italia.

Ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, a deschis evenimentul printr-un discurs despre importanța cunoașterii și înțelegerii istoriei, pentru cultivarea virtuților, însușirea modelelor și asumarea unui comportament unitar și demn. În contextul Centenarului Marii Uniri, ambasadorul George Bologan a îndemnat pe cei prezenți să nu se limiteze la un ”patriotism de fațadă”, ci să se comporte cu demnitate și responsabilitate în fiecare zi, onorând personalitățile care au marcat întreg parcursul României moderne și fiind parte activă în construirea proiectelor de viitor ale țării.

Adevărata unire pornește de la relațiile de zi cu zi dintre membrii unei comunități. Vorbim aceeași limbă, avem aceleași tradiții, dar este important totodată și să lăsăm să se vadă soliditatea care ne unește pe toți, ca membri ai aceleiași comunități. Substratul nostru spiritual, moral și cultural trebuie să ne ajute să ne afirmăm ca o comunitate unită. Faptele noastre ar trebui să fie expresia energiei câștigate în lungul istoriei neamului nostru. Studierea istoriei ne ajută să manifestăm un optimism încrezător în fața informațiilor și a relativismului care ne descurajează. Cunoașterea istoriei este energia generatoare a comportamentului nostru care ne face să fim purtători orgolioși ai numelui de români”, a încheiat șeful misiunii.

În continuare, ambasadorul Bologan a prezentat stadiul relațiilor româno-italiene pe plan politico-diplomatic, economic, în domeniul muncii și al protecției sociale și pe plan consular, pentru a ilustra cu acest prilej participanților câteva dintre reperele activității de zi cu zi a Ambasadei României în Italia.

În cursul dezbaterii, reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni au prezentat noile proceduri și oportunitățile de finanțare a proiectelor, răspunzând punctual la întrebările primite din partea asociațiilor.

Au fost abordate de asemenea alte teme relevante pentru comunitate, printre care participarea cetățenilor români din Italia la viața politică din țara gazdă și importanța educației civice, drepturile și obligațiile sociale ale lucrătorilor români din Italia și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în diaspora.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Frankfurt, un român în prima linie în ajutorarea săracilor din Germania: «Pe mulţi îi distrug jocurile de noroc și alcoolul»

Silvia Zagoreanu, cântăreață de muzică populară, prezentă la Roma: ”Unirea am făcut-o prin cântec”