Roberto Merlo este profesor de limba română la Universitatea din Torino, Italia. Mulți dintre studenții săi sunt copiii românilor care s-au mutat de ani buni în Peninsulă și care vor să se reconecteze la cultura română. Doar că au mari probleme în a-și însuși limbajul academic
Roberto Merlo a descoperit limba română abia când a ajuns la facultate și a ajuns să o iubească datorită profesorilor lui. Acum e legat de România, a fost și lector la Universitatea din Craiova și are mulți prieteni aici. Roberto Merlo este înconjurat de cărți de limba română.
În timpul pandemiei de coronavirus și-a scos din dulap clasicii istoriei literaturii române să-i recitească. Un teanc de cărți de specialitate pe care nu a mai avut timp să pună mâna din cauza programului de la facultate și a muncii de cercetare pe care le trece în revistă în timpul conversației video. Din izolare a ținut cursuri online, a susținut examene online, chiar și de licență, a ținut legătura cu prietenii din România. Așa că nu oamenii sunt cei care i-au lipsit în izolare, ci natura.
El cunoaște foarte bine cultura română și este legat de țara noastră. Lucrează atât de mult pentru a ține limba română aproape, încât uneori se trezește și el făcut calcuri din limba română, adică să folosească cuvinte românești când vorbește în italiană.
„Limba italiană este limba mea maternă, adică nu am avut niciodată cu ea o relație de genul celeia pe care o am cu limba română, există în mine fără să îmi dau seama. Pe când limba română, având în vedere că mi-am însușit-o la maturitate, deja mic om în formare, tot timpul a fost pentru mine altceva. Cu limba italiană nu am acest gen de raport. Este un soi de familie, e ca și cum ar fi o soră pe care o știi dintotdeauna, dar nu îți pui problema că este sora ta pentru că așa este. Pe când limba română e ca o soție, pe care ți-ai ales-o, de care trebuie să ai grijă să n-o pierzi și pe care trebuie să o respecți. Este o legătură pe care trebuie să o îngrijești, să o hrănești, să o iubești”, spune Roberto Merlo, care are mare grijă să iubească româna. Uneori chiar mai mult decât românii.
articolul integral pe libertatea.ro
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ