Dublarea pedepselor pentru românii care comit infracţiuni în străinătate, confiscarea bunurilor dobândite de aceştia ilegal şi alimentarea unui cont pentru îmbunătăţirea imaginii României în străinătate. Sunt câteva din propunerile cu care organizaţia PDL Italia le-a prezentat la reuniunea PDL Diaspora de la Chişinău, care a avut loc în data de 8 februarie.
La întâlnirea de la Chişinău, din Italia au participat circa 15 persoane. Robert Răducescu, până acum primvicepreşedinte al organizaţiei din Italia,a fost desemnat primvicepreşedinte pe toată organizaţia PDL Diaspora, condusă de senatorul Viorel Badea, confirmat preşedinte la Chişinău.
Delegaţi PDL Italia, la alegerea lui Blaga
A fost prima mare întâlnire de după alegerile din 2012 a organizaţiei, după ce s-a încheiat războiul intern între aripa Badea şi Brînză. „PDL diaspora nu s-a mai reunit de multa vreme, din cauza războiului intern care s-a încheiat cu dispariţia lui Brînză de pe scena politică. Era şi normal să fie o perioadă de reconstrucţie, de regăsire, să se înţeleagă bine ce se doreşte.”, spune Răducescu.
Şi ce se doreşte?
„Se doreşte să se facă o politică normală, să reuşim să transmitem un pic de pozitivitate din străinătate celor de acasă. Avem aceleaşi idei ca şi înainte, aceleaşi planuri – vorbim de românism, de apărarea românilor din jurul României şi din diaspora, urmărim principiile noastre care sunt libera circulaţie, liberalizarea, consolidarea identităţii culturale, religioase, lingvistice a românilor din străinătate.”
Cu ce propuneri aţi venit din Italia?
„Noi din Italia am venit cu propunerea moastră de finalizare a proiectului legislativ pentru alegerea reprezentantul pentru românii de pretutindeni. Încercăm să organizăm comunitatea românească pe baze democratice.”
PDL își recruteaza membrii in Diaspora cu ajutorul bazei de date a poliției. Iată primele reacții.
De ce te mai interesează politica din România? De ce nu activaţi în politica italiană?
„Eu am emigrat din cauza politicilor catastrofale de la Bucureşti, şi tocmai de aceea aş vrea să schimb ceva, pentru ca să mă pot întoarce într-o Românie de mâine schimbată. Dar cum vom reuşi să schimbăm ceva dacă nu ne vom sufleca mânecile şi ne vom implica? Nu poţi ridica o casă dacă nu pui mâna pe cărămidă. Nu caut comoditatea, nu poţi să spui mă duc la bătălie doar dacă nu plouă afară…
Nu m-am gândit niciodată să părărsesc ţara definitiv. Mă consider un cetăţean european în mobilitate pe piaţa muncii. Dacă voiam să părărsesc definitiv România – ceea ce pentru un român e improsibil să gândească aşa – atunci aş fi cerut cerut şi aş fi reunţat la cetăţenia română. Eu mă bat pentru drepturle mele de cetăţean român şi în Italia. Pentru a face politică aici, ar trebui să devin cetăţean al acestei ţări. Dar colaborez cu politicienii de aici, pe orice parte ar sta ei, în favoarea comunităţii româneşti.”
Protest la PSD Italia: ”Niciodată nu vom accepta trădători de la PDL”
„Vom încerca să susţinem candidaţii PDL. Avem cei mai buni candidaţi. Monica Macovei nu poate fi pusă în discuţie de nimeni, are un CV şi o prestaţie la nivel european de excepţie. Un parlamentar ca Petru Luhan, dacă va recandida , nu poate fi pus la îndoială. La fel Theodor Stolojan, care sprăm să candideze.”
Se spune că Viorel Badea a câştigat mandatul de senator cu voturile lui Tomac din Moldova.
„Hai să demontăm şi mitul Tomac: Viorel Badea era politician şi bătea drumurile la Chişinău înaintea lui Eugen Tomac. Să vedem şi ce înseamnă DRP, cine a fost primul secretar de stat… Dacă vrem să spunem minciuni, putem să continuăm cu povestea cu voturile lui Tomac. Alianţa de la alegerile din 2012? Sunt anumite strategii. Această strategie a dus la înlăturarea lui Brînză şi ne-a adus un senator. Dar în această ecuaţie, vrând nevrând, s-a introdus şi Mihai Aurelian care a câştigat fără să vrea. A fost un joc al conjuncturilor. Tomac şi-a câştigat voturile lui, Bafea şi-a luat voturile lui.”
Câţi membri ale PDL în Italia şi câte filiale?
„La ora asta cred că suntem sub 1000 de adeziuni. Dar aceşti membri există. În legătură cu filialele, ne-am reorganizat, există filiale la nivel regional în Piemonte, Lombardia, Veneto , Friuli Venezia Giulia şi Lazio. Nu sunt filiale ca să fie, cum e la PP DD, cu un singur om. Sau cum sunt cluburi liberale deschise de X pe facebook, şi în spate nu e nimeni. Sau cum sunt organizaţiile PSD diaspora, există, dar lipsesc cu desăvârşire, ca să-l parafrazez pe Caragiale. Nu-i văd, nu-i simt, nu au o propunere… Probabil sunt executanţi ai ordinelor de la Bucureşti.”
Cu ce propuneri aţi fost la Chişinău?
„Faptul că avem o imagine proaste nu numai că ne blochează intrarea în spaţiul Schengen, dar ni se aduc extrem de mari prejudicii în viaţa noastră din străinătate. Se întâmplă în Italia, de exemplu, o româncă a mers cu un CV la un restaurant, a fost chemată la interviu, dar când au aflat că e româncă, au trimis-o acasă. E din cauza imaginii.
Aşa că noi am propus ca Biroul politic naţional al PDL să propuna modificarea Codului penal, să se majoreze pedepsele, eventual să se dubleze pentru românii care comit infracţiuni în afara graniţelor şi să plătească daune materiale comunităţii româneşti. Nu e normal ca tu să vii, să arunci cu noroi pe steagul României, pe munca a sute de mii de oameni. Nu e normal ca tot acest sacrificiu a atâtor oameni buni – cea mai buna pare e peste hotare – să fie vanificată de nişte delincvenţi.
Propunem confiscarea bunurilor deţinute de aceştia pentru desăpugubiri şi alimentarea unui fond pentru reparaţi morale şi a reparaţiiei maginii comunităţilor de români din străinătate. Cu aceste sumeacumulate să se promoveze imaginea românilor. Este propunerea grupuluoi PDL Italia.”
Sorin Cehan