Robert Deleanu, consilier local la Massa Carrara, declară cu mândrie că în localitatea din Toscana sunt deja peste 300 de firme înființate de români. „Suntem o comunitate din ce în ce mai integrată. A fost o transformare, acum oamenii vin în Italia să rămână. Nu mai trăim din locuri de muncă sezoniere ci contribuim la viața orașului”.
Una dintre cele mai prezente și active comunități străine, integrată în țesutul socio-economic al provinciei, este cu siguranță cea românească care se face simțită și din punct de vedere antreprenorial. Acest lucru este demonstrat de cifrele furnizate de Camera de Comerț Nord-Vest Toscana. „Privind naționalitatea companiilor străine, luând în considerare doar antreprenoriatul individual pentru care sunt disponibile datele relevante” în zona comunitară, „România este în mod clar predominantă, urmată la mare distanță de Germania și Franța”.
În provincia Massa Carrara sunt 343 de companii străine atribuibile cetățenilor români, 17,2% din total. Comunitate bine integrată care de anul trecut are în premieră și un consilier local în municipiu în rândurile majorității din Massa, Robert Deleanu, vicepreședinte al asociației Comunitatea Daciada din România. Și este unul dintre cei care și-au deschis societatea unică deja în 2011 și intră cumva în aceste statistici.
► Giorgia Meloni: „Avem o bucățică importantă de România în Italia”
„Am avut un sentiment de câțiva ani, pe care aceste cifre îl confirmă – a declatrat Deleanu pentru La Nazione –. A existat o transformare în cadrul comunității românești. Anterior, un număr mare de oameni veneau în Italia de câțiva ani, cu scopul de a ajuta familia acasă, de a pune bani deoparte și a construi o casă în România unde să se întoarcă după câțiva ani în Italia. Acum, însă, „navetiștii” economici aproape au dispărut. Cei care vin, mai ales în Zona Massa și Carrara, au tendința de a rămâne, își aduc familia cu ei, se opresc aici cu copiii și nu se gândesc să se întoarcă în România, își caută o casă aici, afacerile lor fac parte din sistemul economic local și ei plătesc impozite în zona în care locuiesc. Suntem deja o comunitate care a trecut de la a trăi cu muncă periodică sau sezonieră la o comunitate care contribuie la viața orașului.”
► Românii din Italia dezbat despre întoarcerea în România: „Ţara ta e ţara ta! Nu mai pleci capul”
„Cunosc mulți oameni care au luat prima dată cetățenia italiană și abia apoi și-au deschis o afacere. Ar trebui să înțelegem și dacă aceste afaceri sunt sau nu printre cele străine, nu cred.” . O comunitate din ce în ce mai prezentă și mai integrată, care încă are nevoie de sprijin: „Acesta rămâne obiectivul asociației noastre. Să le oferim românilor de aici din zonă toate informațiile de care ar putea avea nevoie pentru a trăi și a lucra aici, pentru a-i face să se simtă mai bine acasă, având în vedere că acum majoritatea vor să rămână”, conchide Deleanu.
Robert Deleanu a fost ales în iunie 2023 pe lista primarului Francesco Persiani (centru-dreapta), fiind primul consilier străin din istoria localității Massa. Robert Deleanu a fost ales cu 136 de voturi. Originar din Constanța, locuiește de 23 de ani în Marina di Massa cu partenera sa și aare propria afacere.