Menu
in

Rezoluţia de la Torino: „Cerem amânarea Congresului diasporei şi o nouă metodologie pentru desemnarea delegaţilor”

Astăzi, 21 septembrie, la Torino a avut loc o întâlnire pe tema organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, similară cu întâlnirile precedente de la Toma şi Bologna. La Torino au fost circa 25 de participanți, reprezentând mai multe asociații din Piemonte și Lombardia. Participanţii la întâlnire au fost de acord cu o rezoluţie care critică normele metologice propuse de MAE pentru organizarea Congresului diasporei, cerând schimbarea acestora.

Având în vedere timpul scurt până la 30 noiembrie, data la care ar fi trebuit să aibă loc primul Congres, a fost propusă amânarea acestuia.

EXCLUSIV: Congresul Diasporei, iată metodologia „cine are plicul mai mare” propusă de MAE pentru alegerea congresmanilor

Românii din Italia au dreptul la 15 locuri în Congres, algoritmul împărțirii mandatelor care va nemulțumi pe toată lumea

În plus, s-a discutat despre numărul de secții de votare aprobate, toată lumea fiind de acord, inclusiv consulul general Dinu, participant la întâlnire, că numărul este insuficient și că se impune mărirea acestuia.

51 de secții de votare pentru un milion de români din Italia. Față de 2009, eliminate patru secții din Lazio

Iată concluziile întâlnirii de la Torino:

PROIECT DE REZOLUȚIE privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și metodologia de desemnare a reprezentanților comunității la acest eveniment

În cadrul întâlnirii din 21 septembrie 2014, dintre reprezentanții principalelor asociații și forțe politice românești din Piemont și Comitetul ad hoc al comunității, creat cu ocazia întâlnirii de la Roma și susținut de organizații ale societății civile românești din Italia, s-au constatat serioase deficiențe și lacune în normele metodologice privind organizarea procesului de desemnare a delegaților pentru primul Congres al românilor de pretutindeni, precum și termenul nerealist propus ca dată a desfășurării acestui eveniment de o mare importanță pentru întreaga diasporă.

Comitetul asociaţiilor, constituit la Roma, cere Guvernului României o Ordonanţă pentru Congresul Diasporei

Având în vedere:

1. faptul că diaspora înțelege să pună accent pe reprezentativitatea delegaților

2. termenele nerealiste prezentate în metodologia elaborată de autorități și lacunele acesteia

3. procedura greoaie și puțin transparentă de susținere a candidaților

4. teama ca acest eveniment să fie folosit în scop electoral, având în vedere proximitatea alegerilor prezidențiale,

Bologna s-a unit cu Roma în Comitetul ad-hoc al comunităţii româneşti, iată solicitările către Bucureşti

Comitetul ad hoc al comunității:

Ia act cu profundă îngrijorare de faptul că Ministerul Afacerilor Externe și Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni tratează cu deosebită lejeritate organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni.

Constată că metodologia propusă este practic inaplicabilă, termenele fiind depășite înainte ca documentul să fie publicat oficial

Constată că metoda de desemnare a delegaților este rigidă, puțin transparentă și susceptibilă de fraudare

Comitetul ad hoc al comunității decide să ceară autorităților competente:

1. Elaborarea unei noi metodologii care să țină cont de sugestiile care vor veni din partea societății civile și care să fie supusă unei dezbateri publice pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

2. Reprogramarea Congresului la o dată care să asigure un termen de cel puțin 3 luni între publicarea oficială a metodologiei și desfășurarea lucrărilor.

Torino, 21 septembrie 2014

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version