Micii, sărmăluţele şi ciorba de burtă le vom găsi chiar la intrare în Italia, pe autostradă, lângă Trieste. Un român a deschis un restaurant, de tip „împinge tava”, într-un local situat pe Autostrada A4, foarte aproape de vechiul punct de trecere a frontierei dintre Slovenia şi Italia.
Ne-a asigurat că „românii vor găsi tot ce-şi doresc într-un restaurant românesc”. De asemenea, românul a început colaborările cu unele firme de transport de persoane, care vor avea reduceri substanţiale pentru clienţii lor, care vor servi masa acolo.
Felix Aurelian Andreescu are 34 de ani, este originar din Bucureşti, dar locuieşte în Trieste de mai bine de 16 ani. A venit în Italia când abia împlinise vârsta majoratului, „mai mult din spirit de aventură”. «Am plecat când abia împlinisem 18 ani. Nu am plecat din cauza nevoilor, a sărăciei sau a datoriilor. Am plecat la o vârstă când vrei să descoperi locuri noi, oameni noi, să ai experienţe noi. A fost şi puţin din „mirajul occidentului” şi o suită de împrejurări. În final am ajuns în Italia şi m-am oprit la Trieste.»
Felix a început să lucreze şi a învăţat meseria de tâmplar. «Am avut şi puţin noroc că am dat peste nişte oameni de treabă, italieni, care m-au luat la ei, m-au învăţat meseria de tâmplar şi alături de care am dus-o bine. Viaţa a făcut ca acum, când am deschis restaurantul de care m-aţi întrebat, să fim pe locuri diferite: eu angajatorul, ei angajaţii mei. Au rămas alături de mine…aşa a vrut viaţa.»
Românul ne-a povestit despre greutăţile vieţii de emigrant în Italia. «În aproape 17 ani am întâlnit sute, mii de conaţionali. Fiecare cu norocul său, cu şansa pe care a avut-o. Dacă aş da timpul înapoi, nu ştiu dacă aş mai avea curajul să plec din ţară la o asemenea vârstă. Nu ştiam legislaţia, nu aveam documente, nu aveam posibilitatea să lucrez cu documente în regulă. Iar prin asemenea greutăţi treceau majoritatea românilor plecaţi din ţară, în căutarea unei vieţi mai bune.»
Când m-am hotărât să deschid restaurantul la Trieste, m-am gândit şi la el. Am închis restaurantul până la urmă. Nu a fost o afacere foarte rentabilă. Dar ideea nu am lăsat-o, de aia am căutat un alt loc, o altă zonă. Cam aşa s-a născut noul restaurant.» ne-a povestit Felix.
De-a lungul timpului, românul a înfiinţat şi o asociaţie românească la Trieste. «După ce m-am integrat aici, la Trieste, nu am evitat contactele cu românii, din contră. Deşi lucram pentru italieni şi cu italieni, am avut mereu conaţionalii mei aproape. V-am vorbit despre problemele românilor…asta am aflat şi după ce m-am implicat în ajutorarea conaţionalilor aflaţi în situaţii mai dificile. Înfiinţasem o asociaţie, „Comunitatea românilor din Friuli-Venezia-Giulia”, care a avut de-a lungul timpului vreo 600 de membri. Am colaborat foarte mult cu parohia ortodoxă română din Trieste. Nu am făcut spectacole, grătare sau petreceri, ci am încercat să ajutăm pe cei cu probleme.»
Noul restaurant pe care Felix Andreescu l-a inaugurat se află pe autostrada A4, la intrarea în Italia, lângă vechea clădire a vămii dintre Italia şi Slovenia. «E ca un Autogrill», ne spune românul.
«Ideea de a deschide în acest loc un restaurant, mi-a venit gândindu-mă la numărul foarte mare de români care tranzitează prin acest punct. Şi nu e vorba doar de românii din Italia. Pe aici trec şi cei care vor să ajungă în Spania, Portugalia, Franţa sau Elveţia.
De câte ori n-am auzit români care spuneau că ar mânca o ciorbă caldă sau ceva românesc. Sătui de „panini” sau „cornetti”. Pe asta mă şi bazez că localul va deveni un punct de reper şi pentru şoferii de camion, autocare sau microbuze. Şi le garantez tuturor că aici vor avea 24 din 24 o masă caldă, la preţuri foarte bune. Invit pe cei care pleacă în vacanță să se oprească la restaurantul nostru.» ne-a spus românul.
L-am întrebat pe Felix Andreescu despre meniu. «Nu vor lipsi sărmăluţele, micii, ciorbele de burtă sau perişoare. Apoi dulciurile şi o mare diversitate de băuturi. Dar, ca în orice Autogrill, vom avea o grămadă de produse alimentare. Vreau să specificaţi că sistemul va fi de tip „împinge tava”, fiecare putând să aleagă direct ceea ce doreşte să mănânce. De aceea şi preţurile vor fi convenabile.» a completat el.
Românul vrea să colaboreze cu cât mai mulţi conaţionali, mai ales cei care au firme de transport persoane. «E firesc să încerci să aduci cât mai mulţi clienţi în localul tău. Eu m-am gândit şi am început deja să am câteva acorduri cu cei care tranzitează des prin acel punct. Vom oferi reduceri substanţiale de preţuri, vom avea oferte de tip „la 10 persoane, una mănâncă gratis”, samd…şi clienţii firmelor lor vor avea de câştigat, pentru că vor plăti mai puţin şi eu voi avea localul vizitat de cât mai mulţi.»
Andi Rădiu