Menu
in

Recunoaștere supremă: Profesoare de limba română din diaspora, decorate de Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, cu ocazia Zilei Limbii Române, într-o ceremonie care a avut loc joi, 30 august, la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi şi instituţii de învăţământ de peste hotare.

„În anul în care celebrăm Centenarul, Ziua Limbii Române, pe care o sărbătorim în mod oficial la 31 august, are o încărcătură emoţională deosebită. Limba română a reprezentat unul dintre pilonii pe care s-a bazat înfăptuirea Marii Uniri şi a rămas liantul cultural şi spiritual care ne leagă de România, indiferent unde ne aflăm, în ţară sau în afara graniţelor.

Emil Cioran spunea, de altfel, că noi, citez, ‘nu trăim într-o ţară, ci într-o limbă’, considerând, pe bună dreptate, că limba este adevărata patrie a fiecărui om. Astăzi, am dorit să evidenţiez încă o dată meritele acelor persoane şi instituţii care au făcut eforturi însemnate pentru a menţine vie limba română peste hotare”, a spus şeful statului la ceremonie.

El le-a mulţumit profesorilor de limba română din străinătate şi reprezentanţilor instituţiilor care susţin învăţarea limbii române pentru contribuţia lor.

„Sunteţi cei care insuflaţi tinerelor generaţii dragostea de ţară, păstrând, prin intermediul limbii, legătura esenţială cu România. Totodată, datorită dumneavoastră, cetăţenii străini au acces la limba şi la cultura noastră. Predarea şi învăţarea limbii române, ca limbă maternă sau străină, sunt instrumentele principale de transmitere a identităţii şi valorilor româneşti. Vă felicit pe toţi pentru oportunităţile pe care le creaţi pentru românii din afara ţării, prin organizarea de întâlniri periodice, care au devenit o parte importantă şi apreciată a vieţii în comunităţile de români de pretutindeni”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că şcoala „modelează caractere şi dezvoltă personalitatea, sădind în suflete şi în minţi acele valori şi virtuţi care fac o societate puternică şi prosperă”.

„O şcoală performantă, cu dascăli dedicaţi, formează oameni demni şi corecţi, care lasă în urma lor o lume mai bună. (…) Doar astfel le permitem copiilor să-şi atingă întregul potenţial şi să contribuie, cu talentul şi munca lor, la dezvoltarea unei societăţi din care să nu ne mai dorim să plecăm ci, dimpotrivă, în care să năzuim să ne întoarcem cât mai grabnic. O societate care să-i preţuiască pe cei care folosesc corect limba română, apreciind şi respectând tot ce ne leagă de bogata noastră moştenire culturală”, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că acestea sunt câteva din motivele pentru care a iniţiat proiectul ‘România Educată’.

Reprezentanta Liceului „Mihai Eminescu” Solotvino din Ucraina l-a informat pe şeful statului că prin ultimele măsuri luate de Guvernul ucrainean comunitatea de români a mai pierdut o oră de limba română.

„Solicităm sprijinul tuturor autorităţilor române pentru a putea repara întreaga clădire în care funcţionează liceul, pentru a putea dezvolta în continuare un învăţământ liceal în limba română la standarde europene şi pentru a putea respecta normele ucrainene privind spaţiul alocat pentru fiecare elev. În prezent liceul este supra aglomerat din perspectiva acestor norme”, a susţinut aceasta.

Ea i-a adresat preşedintelui Iohannis, în numele comunităţii de români din Ucraina, invitaţia de a efectua o vizita această ţară.

Şeful statului a semnat, joi, decretele de decorare.

Astfel, în semn de „apreciere pentru contribuţia deosebită avută la promovarea şi conservarea educaţiei în limba română, pentru rezultatele obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii din cadrul comunităţilor româneşti din diaspora”, preşedintele Iohannis a conferit: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural naţional” Liceului „Mihai Eminescu” Carapciu (Regiunea Cernăuţi, Ucraina), Liceului „Mihai Eminescu” Solotvino (Regiunea Transcarpatia, Ucraina), Şcolii elementare „2 Octombrie” Nicolinţ (Republica Serbia), Şcolii Generale „3 Octombrie” Sân Mihai (Republica Serbia), Şcolii româneşti Milne Valley (Canada), Şcolii româneşti (Republica Cipru) şi Liceului „Mihai Eminescu” Sofia (Republica Bulgaria) şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – „Promovarea culturii” Colegiului de Educaţie pentru Copii „Juan de Austria” Alcala de Henares (Regatul Spaniei) şi Şcolii „IC Corrado Melone din Ladispoli” (Republica Italiană).

De asemenea, cu prilejul Zilei Limbii Române, în semn de apreciere pentru contribuţia personală avută la promovarea şi conservarea educaţiei în limba română, pentru dăruirea cu care s-au implicat în menţinerea identităţii culturale în rândul comunităţilor româneşti din diaspora, şeful statului a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – „Promovarea culturii”: Roxanei Magdalena Bârlea , lector doctor de limba română la Universitatea Aix-Marseille, Republica Franceză; Ancuţei Corina Borzasi, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Dublin, Irlanda; Elenei De Chiara, profesor, Şcoala românească de pe lângă Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Regatul Ţărilor de Jos; Rodicăi Adriana Covaci, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Lisabona, Republica Portugheză; Georgetei Laura Dachin, profesor, coordonator al Şcolilor de limbă română din Aarhus şi Faarvang, Regatul Danemarcei; Coraliei Ditvall, lector doctor de limba română la Universitatea Lund, Regatul Suediei; Cecilei Folschweiller, profesor doctor, responsabilă de studiile de limba română şi director adjunct al Departamentului Europa al Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale, Republica Franceză; Georgianei Gălăţeanu Fârnoagă, lector doctor, Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite ale Americii; Ramonei Gonczol, profesor de limba română la University College London, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; Viviannei Gherghel, profesor, Regiunea Toscana, Republica Italiană; Anei-Maria Gîrleanu-Guichard, conferenţiar, director al Departamentului de Studii Româneşti, Universitatea din Strasbourg, Republica Franceză; Minodorei Grigorescu, profesor, Toronto, Canada, Lucreţiei Manolache, profesor, Şcoala Românească din Eindhoven, Regatul Ţărilor de Jos; Mariei Mihaiela Marton, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Regatul Spaniei; Angelei Nicoară, profesor, Şcoala „IC Corrado Melone din Ladispoli”, Republica Italiană; Ileanei Alexandra Orlich, profesor doctor, Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite ale Americii; Iulianei Elena van Peppen, profesor, Şcoala Românească din Haga şi Şcoala Românească din Amsterdam, Regatul Ţărilor de Jos; lui Dorin Perie, profesor universitar doctor, Universitatea Amsterdam, Regatul Ţărilor de Jos; Zinaidei Pinteac, profesor, Şcoala generală din Frumuşica Veche, Raionul Sărata, Regiunea Odesa, Ucraina; Liviei Popa, profesor, Toronto, Canada; Andreei Roman, fost conferenţiar la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale, Republica Franceză; lui Nicolae Stanciu, profesor, Lectoratul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Universitatea de Stat din Karaganda, Republica Kazahstan; Unei Vasiljevic, profesor de limba română, Centrul de cultură românească din Boljevac, Republica Serbia.

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de viaţă, în semn de apreciere şi recunoaştere deosebită a valorii profesionale, pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii din cadrul comunităţilor româneşti din diaspora, şeful statului a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria F „Promovarea culturii”, profesorului universitar dr. Alexandru Niculescu, specialist în lingvistică romanică şi românească.

În semn de „apreciere pentru contribuţia personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea relaţiilor româno-germane, precum şi la promovarea imaginii comunităţii româneşti în Germania”, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer lui Thomas Geisel, primar al oraşului Dusseldorf, Republica Federală Germania.

De asemenea, Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer profesorului doctor Werner Schaal, Republica Federală Germania, în semn de apreciere pentru contribuţia personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea schimburilor academice dintre România şi Germania, pentru dăruirea cu care s-a implicat în promovarea culturii, limbii şi civilizaţiei române”

Pentru contribuţia personală la promovarea culturii române în Germania, pentru activitatea susţinută de promovare a patrimoniului cultural al saşilor transilvăneni, şeful statului a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria F – „Promovarea culturii”, lui Matthias Buth, poet şi publicist, Republica Federală Germania.

George Bologan, avizat pentru postul de ambasador în Italia: ”Voi dezvolta cursurile de limbă, cultură și civilizație românească”

Cursuri de română la școala din Oderzo, părinții italieni revoltați: «Mai bine cumpărați hârtie igienică»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version