Ioan Ploscaru a împlinit anul acesta 50 de ani. Este originar din comuna Podoleni, judeţul Neamţ şi de mai bine de 12 ani este rezident la Roma. Este absolvent al Institutului Politehnic Gh. Asachi din Iaşi, Facultatea de Electrotehnică, promoţia 1986.
Italia l-a fascinat dintotdeauna prin bogăţia culturii şi istoriei sale. Acesta a fost motivul principal pentru carea a ales să emigreze în Peninsulă. "În Italia nu am ajuns chiar din întâmplare, în decembrie 1999, am venit în primul rând mânat de pasiunea mea pentru istoria, cultura şi civilizaţia latină şi nu în ultimul rând pentru faptul că la Roma este o climă care îmi place mult. Am avut şi sprijinul unui frate mai mic care a ajuns în Italia, ca şi mulţi alţi romani înaintea mea, într-un TIR plin cu lăzi cu cuie în care erau îngrămădiţi alţi 30 de conaţionali de ai noştri.
O călătorie pe care ei au făcut-o timp de 4 zile – dar asta este o altă poveste. Eu sunt îndrăgostit de Roma, am petrecut clipe minunate în acest oraş şi nu este loc în Roma pe care să nu-l fi bătut pe jos, nu mai spun de muzee, biserici sau situri arheologice."
Recunoaşterea diplomei
În România lucrase la Renel, la serviciul de proiectare, dar când a venit aici, a trebuit să se recalifice. După şapte ani a susţinut câteva examene la Universitatea "La Sapienza" din Roma şi a obţinut recunoaşterea diplomei de inginer.
"În momentul în care am început viaţa aici, a trebuit să reinventez totul sau aproape totul. Totuşi, vreau să subliniez că şcoala pe care am făcut-o în România a fost stâlpul, referinţă de bază, care m-a ajutat să mă dezvolt profesional. În 2006 m-am înscris la Ordinul inginerilor din Roma în urma unei serii de şapte examene universitare susţinute la Universitatea La Sapienza".
Nemţeanul s-a angajat de la început la firme care asigurau asistenţa tehnică pentru aparate electrocasnice şi instalaţii de mărci renumite şi în felul acesta a căpătat o bogată experienţă profesională.
"Am avut şansa să lucrez într-o echipă de la Indesit, din 2000 până în 2003, după care au urmat grupurile Electrolux, Bosch şi Whirpool până în 2006. Am făcut asistenţă tehnică şi reparaţii electrocasnice. În fiecare an făceam circa 3000 de intervenţii la nivelul oraşului Roma. A fost o experienţă care a lăsat amprenta asupra vieţii mele private şi profesionale."
Cooperativa Mastrocasa
"Am avut multe contacte cu români care au învăţat aici, din mers, diferite meserii sau care erau deja calificaţi din ţară: zidari, electricieni, instalatori, parchetisti, tâmplari, etc. Şi cum eu aveam o activitate care îmi favoriza contactul cu mulţi italieni, încet, încet, am coagulat împreună cu alţii ideea de a dezvolta un fel de cooperativă care să poată rezolva orice tip de problemă în universul acesta care se cheamă "casă".
Aşa s-a născut "Mastrocasa", firma în jurul căruia acum gravitează circa 50 de persoane cu diferite meserii – fiecare este independent în a-şi desfăşura activitatea şi ne coordonăm împreună pentru fiecare proiect în parte, în general restaurări – case, vile, apartamente – cu tot ceea ce presupune aceasta. Personal ofer asistenţă pe partea de instalaţii, electrice, gas, solare, fotovoltaice, etc., dar şi consultanţă pentru managementul lucrărilor şi a relaţiilor cu clienţii.
Prietenii mei, asociaţii ca să zic aşa, au simţit că pot avea un sprijin concret în mine şi, de ce nu, un câştig. Astfel, ei se prezintă clienţilor împreună cu "inginerul" şi în al doilea rând, le ofer o actualizare continuă la legile şi normativele în vigoare. Împreună cu mulţi dintre ei am făcut adevărate salturi de calitate la nivelul tehnologiilor utilizate, mai ales în domeniul instalaţiilor."
Colaborarea cu românii
Ioan Ploscaru a creat două site-uri pe internet, pentru a fi "în pas cu vremurile", după cum îi place să spună. Mai colaborează cu încă doi români şi e supărat pe cei care spun că românii se duşmănesc sau că sunt invidioşi între ei. Nu agrează deloc ideea de a face diferenţe între zonele de unde provin conaţionalii săi.
"Când este vorba să facă o treabă serioasă împreună, românul, de oriunde ar fi el, e pur şi simplu român, nu moldovean, nu oltean, ardelean sau muntean."
"Am dezvoltat de curând două site-uri internet, dedicat, unul cooperativei Mastrocasa, care a devenit un punct de referinţă în zona Roma şi altul dedicat comunităţii româneşti din Peninsulă, referitor la asistenta tecnică on line pentru electrocasnice, toate mărcile şi tipurile de pe piaţă. Serviciul de asistenţă tehnică on line este o soluţie valabilă şi premiată deja de un număr ridicat de utilizatori de limba italiană."
Ioan Ploscaru şi-ar dori foarte mult să cunoască mulţi români, profesionişti din Italia, cu care să dezvolte cooperativa constituită la Roma. Cunoaşte problemele românilor şi ştie că apropierea dintre conaţionali poate face ca suferinţele prin care trec la distanţă de casă, să fie mai uşoare. "Şantierele Romei sunt pline de lucrători români, de toate calificările; marea majoritate lucrează în modalitate disperată, aşa o numesc eu, aş spune, fără orar de lucru, de cele mai multe ori zi lumină, sâmbătă, duminică, nu contează.
Îi văd când se opresc o jumătate de oră la prânz în mijlocul molozului de pe şantiere, să-şi mănânce "paninul" cotidian şi să-şi bea litrul de bere. Pauza de prânz e întodeauna o scenă de aprinse discuţii despre politică, precum la crâşmă lui Iocan din "Moromeţii". Toţi sunt supăraţi că trebuie să lucreze pe şantiere, la mii de km distanţă de ţara lor. Împreună putem face lucruri extraordinare."
Andi Rădiu
Ioan Ploscaru tel. 328 1858874 ingploscaru@libero.it www.mastrocasa.it www.hei-rup.com