Până acum au fost propuse două soluţii pentru alegerea reprezentanţilor românilor din Italia la Congresul diasporei din 30 noiembrie. Marţi, mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor se vor întâlni la Roma pentru „desemnarea delegaţiilor” la Congres. A doua propunere a venit de la Torino: un sistem de vot electronic pentru alegerea participanţilor la Congres din partea Italiei.
Românii din Italia organizează o întâlnire la Roma pentru desemnarea delegaƫiilor la Congresul Românilor de pretutindeni
Iată şi a treia propunere, de la Roma: alegeri clasice, cu buletin de vot, la secţii de vot organizate în preajma secţiilor pentru alegerile prezidenţiale, în aceeaşi zi cu acestea.
Propunere revoluţionară de la Torino: Congresmanii din Italia pot fi aleşi prin vot electronic, identificare prin CNP şi IP
Voi merge cu propunerea de a organiza un vot al reprezentanţilor noştri şi de a constitui nucleul unui Consiliu al asociaţiilor, sau cum va vrea majoritatea să îl numească, pentru validarea acestor alegeri. Din acest Consiliu de validare a alegerilor propun să facă parte reprezentanţi ai asociaţiilor active în Italia care să demonstreze că au cel puţin 100 de membri.”
Cum ar trebui să se desfăşoare aceste alegeri pentru Congresmanii din Italia? ARI a propus deja Guvernului să organizeze alegeri pentru Congresmanii diasporei simultan cu prezidențialele.
Propunerea ARI: În Italia să fie 10 Congresmani, alegeri simultane cu prezidențialele
La alegerile pentru Congres îşi pot depune candidaturile români rezidenţi în Italia care prezintă cel puţin 500 de semnături de susţinere din comunitate. Norma de reprezentare să fie de 1 congresman la 100.000 de români rezidenţi, a mai propus ARI, deci în Italia ar urma să fie aleşi 10 reprezentanţi la Congres.
„Am propus organizarea de alegeri a repreezentanţilor din diaspora simultan cu alegerile prezidenţiale. Fiecare candidat trebuie să stângă 500 de semnături, pentru a-i fi validată candidatura. După cum am constatat, guvernul României se teme să organizeze aceste alegeri pentru Congresul Românilor de Pretutindeni.
De aceea propun să ne autorganizăm”, a spus Eugen Terteleac.
„În preajma fiecărei secţii de votare pentru prezidenţiale vom amenaja un stand cu o urnă şi buletine de vot cu candidaturile validate de către acest, să-i spunem, consiliu al asociaţiilor românilor din Italia. Aceste standuri vor fi gestionate de un comitet local format din reprezentanţii ai românilor (asociaţii, biserici).
Voturile vor fi numărate la fiecare secţie si apoi centralizate scriptic şi fizic de către Consiliul asociaţiilor. Aşa vom putea demonstra că suntem capabili să ne alegem singuri, în mod democratic, reprezentantii.
Nu sunt de acord cu votul electronic, din două motive principale. Merită să fie reprezentaţi cei care participă activ la vot, nu cei care stau numai pe facebook sau pe alte reţele de socializare, astfel vom responsabiliza cât mai mulţi români din Italia să participe activ la schimbările de care are nevoie România în general. În al doilea rând, doar un mic procent dintre românii din Italia au acces la internet.
Cu aceste propuneri voi merge marţi la întâlnirea cu comunitatea de la Roma.”, a mai spus preşedintele ARI