Menu
in

„Papa Francisc ne-a emoţionat pe toţi”- Reportaj de la Vatican

Grupuri de români care trăiesc la Roma, preoţi şi seminarişti catolici, au vrut să fie alături de noul Papă, la ceremonia de inaugurare a pontificatului. Printre ei s-a numărat şi Sergiu Ursache, de 30 de ani, seminarist la Roma, originar din Iaşi. A sosit în faţa Bazilicii Sfântul Petru încă de la ora şase dimineaţa şi ne-a povestit cum a decurs slujba.

“Ne-am organizat, eram împreună cu un grup de şase colegi de la seminar. Apoi, ni s-au alăturat alţi români, studenţi la Universitatea Salesiană, câteva maici şi câţiva tineri laici. Până la începerea Liturghiei, ne-am rugat împreună pentru noul Papă”. În piaţă mai erau alţi români din Iaşi, Piatra Neamţ, Lugoj, Oradea, Satu Mare. 

"Îmi doream un Papă din afara Europei"

Unii dintre ei au fost prezenţi în Piaţa Sf. Petru şi acum şase zile, când cardinalii l-au ales pe succesorul Papei Benedict al XVI-lea: “A fost o seară minunată, cu toţii am trăit momente emoţionante. Recunosc că mi-am dorit să vină un Papă din afara Europei, cu o altă mentalitate, deschis schimbării. Iar alegerea numelui de Francisc arată că va fi un Papă care va aduce noutate”.

În ultimele zile, seminariştii români au fost atenţi şi la semnele distinctive alese de Papa Francisc, “în primul rând, numele, apoi “Inelul Pescarului” şi Paliumul papal (foto), alb, din lână de miel”ambele însemne ale Suveranului Pontif. Paliumul este acelaşi purtat de predecesorul său, iar inelul, care îl reprezintă pe Sfântul Petru cu două chei, una de aur şi alta de argint, i-a fost înmânat Papei înainte de Sfânta Liturghie, în cadrul riturilor iniţialePapa Francisc nu a dorit un inel de aur, ci a preferat aleagă unul din argint suflat cu aur, realizat de un artist italian şi destinat iniţial Papei Paul al VI-lea. 

Evanghelia în limba greacă

După înmânarea inelului, a început Sfânta Liturghie. Lecturile şi rugăciunile au fost cele obişnuite zilei de 19 martie, zi în care Biserica Catolică îl sărbătoreşte pe Sf. Iosif, soţul Sfintei Fecioare Maria. Noutatea a fost aceea Evanghelia solemnităţii a fost cântată în limba greacă

“Limba greacă este specifică ritului bizantin. Personal, am fost încântat de această noutate, cred este important ne gândim la unitatea creştinilor, mai ales cea sufletească. E un pas spre reconciliere şi unitate.

Predica Suveranului Pontif a fost întreruptă de mai multe ori de aplauzele credincioşilor prezenţi în Piaţa Sfântul Petru. „Să nu uităm niciodată adevărata putere înseamnă slujirea şi chiar Papa, pentru a exercita puterea, trebuie intre tot mai mult în acea slujire care îşi găseşte culmea de lumină pe Cruce

Trebuie caute slujirea umilă, concretă, bogată în credinţă, a Sf. Iosif şi asemenea lui să-şi deschidă braţele ca ia în grijă întregul Popor al lui Dumnezeu şi primească cu afecţiune şi blândeţe întreaga omenire, mai ales pe cei săraci, pe cei slabi, pe cei mici, pe cei pe care (evanghelistul) Matei îi descrie la judecata de apoi despre caritate: cel flămând, însetat, străinul, cel gol, bolnav, la închisoare. Numai cel care slujeşte cu iubire ştie aibă grijă!” a spus Papa Francisc

 

“Predica a fost scurtă şi cuprinzătoare, din toată inima– ne spune seminaristul românSfântul Părinte a atins cele mai importante aspecte ale vieţii noastre. Cred va fi un pontificat aflat sub semnul reîntoarcerii la credinţă, la simplitate. Mulţi oameni au avut de toate şi s-au îndepărtat de Dumnezeu. Acum, e o întoarcere la ceea ce e esenţial în viaţă”.

După slujbă, grupul de români a rămas în Piaţa Sf. Petru, pentru a cânta şi a se ruga: “Am mai stat o oră împreună, am strigat “Vivat Papa Francesco”, nu simţeam oboseala”, ne-a mai povestit Sergiu Ursache.

“E un Papă care a dăruit o emoţie fiecăruia: pe mine m-a impresionat atunci când ne-a salutat cu un simplu “bună seara”, iar duminica trecută, la primul “Angelus”, a urat la toţi cei prezenţi în piaţă “bună ziua”. Un salut de la om la om, poate pentru alţii pare ceva puţin important. Dar pentru un Papă, pentru o persoană consacrată, care salută un laic, e semnul unei mari apropieri sufleteşti, care te atrage imediat”. “Vom reveni duminică în Piaţă, pentru a sărbători Floriile, “la Domenica delle Palme”. Vom fi din nou alături de Papa Francisc”.

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version