Menu
in

„Made in România” are succes în Italia

În timp ce marile nume italiene îşi mută producţia în România, unde mâna de lucru e mai ieftină, etichetând apoi „Made in Italy” pentru a justifica preţurile mari, produsele „Fabricat în România” au tot mai mult succes şi invadează piaţa europeană. România- Italia – Europa, acesta este drumul a mii şi mii de perechi de pantofi şi genţi, lucrate de mâinile meşteşugare ale românilor, şi vândute sub nume românesc sau nu, pe pieţele europene sau asiatice. Am vorbit cu mai mulţi producători români prezenţi la MICAM 2011, expoziţia de pantofi şi produse de marochinărie desfăşurată la Milano.

„Made in România” îşi face drum încet, dar sigur. O demonstrează produsele prezente în nenumărate magazine cu nume mari din Italia. Dar după ce au lucrat ani de zile pentru firme italiene, multe firme româneşti au decis să îşi promoveze propriul brand, mai românesc, mai italian sau chiar româno-italian.

Violeta Radu

În domeniul genţilor, un exemplu este firma Viole del Re, din Braşov. Genţile acestei mărci sunt mai mult prezente pe piaţa italiană decât în România, unde pot fi găsite numai la Braşov, ne mărturiseşte Violeta Radu, managing director. „Viole del Re este o marcă românească; pe pieţele internaţionale ai nevoie de o calitate superioară. Noi avem toate materialele din Italia. Am lucrat pentru mari firme, acum avem brandul nostru, iar noua colecţie e pregătită cu foarte multă grijă”.

Daniela Prosan

La fel, limba italiana a devenit a doua limbă şi pentru firma Tris, din Amara, Ialomiţa. Ajunge să citeşti eticheta, scrisă în română şi în italiană.”Lucrăm deja pe mai multe pieţe europene, avem contracte cu Bulgaria, Serbia, Italia, Japonia. Noua colecţie o veţi găsi pe piaţa italiană, pe cea din Cehia cu siguranţă, în noua colecţie am abordat mai multe teme, şi am mers pe culori mai calde, pale” ne-a spus Daniela Prosan, manager director Tris.

China, apoi România

Pentru Italia, România este a doua ţară în ce priveşte provenienţa celor mai multe perechi de încălţăminte. După China. Statisticile prezentate recent arată că importurile italiene de încălţăminte au crescut în valoare de 15,6% şi s-au redus în primele 5 luni cu 1,3% în volum. Fluxul este atribuit scăderii produselor din China /12,1%, de unde provin cam 45%. România, a doua între ţările de origine, semnează creşteri superioare a 20%, atât în volum, cât şi în valoare. Complexiv, au intrat în Italia din ianuarie până în mai 167 milioane de perechi, cu 2,1 milioane mai puţin comparativ cu anul trecut.

Papucei

Angela Vasiliu

După ani de prezenţe continue la târgurile de profil de la Paris sau Milano, firmele româneşti înregistrează succes după succes. Este cazul firmei Papucei. „Pe piaţa românească avem puţini clienţi, avem un nivel de preţ ceva mai mare pentru piaa românească, nu prea lucrăm tocuri foarte înalte, ceea ce în România pare să fie o problemă. Clienţii de pe pieţele internaţionale preferă tocul jos, confortul”, ne spune Angela Vasiliu, manager.

Se extind tot mai mult vânzările via internet. În ultima perioadă românii cumpără tot mai mult produse pe site-ul www.papucei.ro, spune Angela Vasiliu. Si italienii anunţă că în cursul anului 2010 şi în primul semestru al anului 2011 e-comerţul a reprezentat canalul comercial cu cel mai mare procent de creştere în Peninsulă. Doar în Europa sunt peste 200.000 căutări online cu cuvintele „italian shoes”.

Tocuri de 15 cm

Mihaela Glăvan

Pe piaţa mondială intră şi firme pentru care clienţii de bază sunt în România. Este cazul firmei Sepala. Cea mai recentă colecţie – 2012 a fost prezentată la Milano chiar de designerul Mihaela Glăvan. În prim plan sunt tocurile foarte înalte, care ajung si la 15 cm, numai bune de purtat pe covorul roşu. Primele feedbackuri la Milano arată că sunt extrem de mari şansele de a pătrunde şi pe piaţa japoneză. Si asta după ce pantofii Sepala au fost remarcaţi pe plan internaţional la Montreal Fashion Week, Cyprus Fashion Week sau Berlin Fashion Week.

„Unul dintre pantofii din colecţia primăvară vară este realizat pe o platformă de 4 cm cu un toc de 15 cm, este reprezentativ pentru această colecţie avand o cromatică foarte rafinată, combinaţie de olive şi lila şters, prăfuit, cu detalii extrem de interesante în partea şteifului”, ne declară Mihaela Glăvan.

Georgiana Baciu

La MICAM 2011 expoziţia de pantofi şi produse de marochinărie desfăşurată la Milano, au fost prezenţi 1595 de expozanţi dintre care 582 străini, pe o suprafaţă netă de 70.041 metri pătraţi. În spaţiul Rho Fiera s-a întâlnit moda cu afacerile. Extrordinară vitrină pentru propunerile cele mai inovative şi creative, la eveniment nu puteau să lipsească firmele româneşti.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version