Menu
in

„Începe invazia produselor româneşti”

Dan Martinescu a studiat electromecanică auto în România, apoi comunicare şi relaţii cu publicul în Italia. Nimic nu prevestea succesul pe care l-a obţinut în domeniul comercializării produselor tradiţionale româneşti în Italia. Deţine împreună cu Magdalena Urziceanu societatea Raal Italia srl, cu sediul la Guidonia, lângă Roma, care aprovizionează peste 400 de magazine româneşti din toată Italia şi care este în plină expansiune, în ciuda crizei. Dan Martinescu este convins abia de-acum înainte va începe "invazia produselor româneşti" în Italia.

Are 45 de ani, este născut la Cugir şi crescut la Timişoara şi Deva. Îşi aminteşte precis una din cele mai importante zile din viaţa sa: cea a sosirii în Italia: "Sunt în Italia de 22 de ani, din 13 septembrie 1991."

Înainte de a veni aici a lucrat  ca dispecer la autoservice, la Cugir şi Deva, pentru că după liceu făcuse un curs de electromecanici auto. A venit în Italia cu un contract de muncă de frezor, muncitor specializat pe freză cu comandă numerică la o firmă de tăiat marmură şi travertin din Cave.

Acolo a lucrat 17 ani, până în 2009, când a decis să renunţe la slujbă pentru a se dedica depozitului de produse alimentare româneşti, deschis de doi ani, din 2007. "Am aşteptat doi ani înainte de a lăsa serviciul. Nu eram sigur dacă merge. Dar după paşii de început, împreună cu Magdalena ne-am dat seama de avantajele acestei activităţi şi nu ne-am mai oprit."

Acum activitatea merge "constant", spune Martinescu. Pe lângă depozitul din Guidonia, a deschis şi două magazine, unul la Tivoli – "Tradiţii româneşti" – şi altul la Palombara Sabina – "Marea Neagră". 

Între otrăvuri şi calitate

L-am întrebat de ce comercializează "otrăvuri" din România, aşa cum par produsele româneşti pline de E-uri, conservanţi şi coloranţi. "Noi nu aducem aşa ceva, dar sunt comercianţi care le aduc – totuşi nu le-aş numi chiar otrăvuri – pentru că sunt ieftine şi de aceea se vând bine. Oricum, având în vedere că substanţele folosite sunt conform nomelor UE, nu sunt otrăvuri.

Trebuie făcută o diferenţă între produse tradiţionale, făcute de societăţile mici, şi cele produse industrial, în fabrici mari, pe bandă rulantă. Mulţi se uită la cantitate, nu la calitate. Noi ne concentrăm pe produsele tradiţionale. O parte din produse sunt tratate numai natural. De exemplu slănina nu este tratată, este doar ambalată în vid. Nu se pune problema fie ceva dăunător. Avem controale săptămânal, la fiecare transport care vine din România se fac analize de laborator."

Italienii nu au mâncare bună? De ce aducem din România? "Ba italienii au mâncare chiar foarte bună", spune Martinescu, "dar noi aducem ceea ce ei aveau în urmă cu 60 de ani. Atunci şi italienii tratau carnea cu fum şi sare. Acum, daca te uiţi la produsele lor, majoritatea au conservant, cum crezi că rezistă un prosciutto 6 luni de zile? Au conservant."

Clienţii români din Italia ce caută? "Sunt două tipuri de clienţi, unii merg pe calitate, alţii merg pe preţ. Dar eu am observat produsele de calitate sunt acum mai căutate decât produsele care nu sunt de calitate."

Sunt căutate produsele cele mai scumpe, spune Martinescu, adică specialităţile, cum ar fi muşchiuleţul, toba sau rulada de carne, sau salamul de Sibiu, care ajung şi la 7 euro kg angro, la care comercianţii pun un adaos de 40%. Ca ne facem o idee, primeşte din România 6 tone de mezeluri pe săptămână, şi sute de kg de brânză.

Bere şi seminţe

"Avem în jur la 400 de magazine pe care le aprovizionăm săptămânal, prin rotaţie, pe o rază de circa 400 km. Comenzile se iau telefonic sau prin email, iar transportul îl efectuăm noi, cu cele 4 furgoane ale noastre, în funcţie de cantitate şi clienţi. La plată, pentru cei care plătesc cash sau cu plata prin virament bancar imediat, avem acum discounturi între 10 şi 15%. Cine plăteşte cu cec la 7 zile, nu beneficiază de discount. Din păcate, am avut foarte multe probleme cu cecurile, pentru că oamenii uită să le acopere uneori."

Important este că sectorul, în ciuda crizei, continuă să meargă. Comercianţii italieni au început şi ei să introducă în magazinele lor produse româneşti. "Daca te duci într-un supermarket, este imposibil să nu se găsească bere românească sau seminţe".

Podiumul produselor româneşti din Italia este acesta: berea la pet, seminţele prăjite şi pufuleţii. Iar la băuturi, cel mai vândut sortiment este "Grasa de Cotnari", dezvăluie Martinescu. Foarte căutate, mai spune el, sunt "murăturile noastre tradiţionale, varza noastră murată, dulceţurile noastre, Fanta noastră de struguri". Ce caută Fanta din România în Italia? Aici nu este? "Fanta de struguri nu. Apoi aducem Coca Cola şi Pepsi la 2,5 litri, care se fac doar în România. La fel, berea la pet de 2,5 litri care are foarte mare succes aici, doar în România se face."

Care este viitorul sectorului? "Eu am impresia că în curând va fi o adevărată invazie a produselor noastre, pentru că suntem foarte mulţi români aici. Iar comerţul cu produse româneşti va creşte din ce în ce mai mult", este pronosticul lui Dan Martinescu.

Experienţa din România

Magdalena Urziceanu (foto), proprietară a 50% din Raal Italia Srl, a venit cu 12 ani în urmă în Italia. Originară din Constanta, a absolvit facultatea de relatii economice internationale la Bucuresti, a lucrat 7 ani în domeniul bancar şi doi ani în administraţia publică din România. "Deşi aveam o poziţie bună, nu-mi pare rău că am plecat. Dar pe de altă parte, dacă nu aveam baza de acolo, nu puteam să fac ce am făcut aici. Am reuşit să fac o activitate care mă mulţumeşte din toate punctele de vedere."

Sorin Cehan

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version