La Bologna există o asociaţie italo-română, denumită „Fratellanza Italo-Romena”, ai cărei membri, din anul înfiinţării, 2006, au ajutat din punct de vedere social şi legislativ, românii din zonă. Împreună cu parohiile catolice şi greco-catolice au participat la acţiuni de ajutorare a românilor aflaţi în dificultate, de reintegrare a prostituatelor sau de informare pentru cei care aveau nevoie de documente.
Am stat de vorbă cu Marian Apostu, preşedintele formaţiunii, care ne-a descris momente din activitatea asociaţiei şi proiectele sale de viitor.
Marian Eugen Apostu are 51 de ani şi este originar din oraşul Câmpina, judeţul Prahova, unde a şi absolvit Şcoala Militară. Din anul 1992 a fost trecut, la cerere, în rezervă şi până în anul 2001, când a plecat în Italia s-a ocupat de consulanţă imobiliară în diferite agenţii.
A venit în Italia încurajat de un prieten italian, pe care l-a cunoscut în ţară. Ajuns la Bologna a descoperit că activitatea amicului său e însă în Sicilia, dar el a refuzat să meargă acolo şi s-a stabilit în Emilia Romagna. „În activitatea pe care am avut-o în România, în domeniul imobiliar, am cunoscut un cetăţean italian, care se ocupa de consultanţă legală pentru firmele româneşti şi italiene.” ne-a povestit Marian Apostu.
„Din dicuţiile pe care le-am avut cu el am aflat că în Italia, la acea vreme, 2001, numărul românilor era în creştere, foarte mulţi conaţionali alegeau Italia pentru căutarea unui loc de muncă, pentru un viitor mai bun. Problema era că majoritatea se găseau în mari dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea documentelor, la acea vreme era nevoie de permis de şedere (permesso di soggiorno, n.r.), documente legate de muncă, de rezidenţă, de identitate pentru copiii născuţi sau pentru cei care trebuiau să frecventeze şcoala.
El mi-a întărit de atunci ideea că asociaţii care să dea o mână de ajutor în acest mod, sunt foarte necesare.” ne-a preciat el.
Nu a plecat în Sicilia pentru că nu cunoştea pe nimeni acolo. „Încă de atunci, de când am plecat în Italia, eram hotărât să înfiinţez o firmă sau asociaţie care să aibă un asemenea obiect de activitate, ca cel de care v-am povestit. Când am plecat în Italia, am ales Bologna pentru că aveam nişte prieteni români, iar când am încercat să dau de amicul meu italian, am descoperit că el era în Sicilia. Am refuzat să merg acolo, nu aveam nicio legătură. Am rămas în Emilia Romagna.” şi-a continuat el povestirea.
Asociaţia „Fratellanza Italo-Romena” (Frăţia italo-română) a înfiinţat-o în anul 2006. „Am rămas la Bologna, unde am pornit pe drumul integrării, la fel ca milioane de români care au plecat în străinătate mai ales dupa anul 2000. Mi-am găsit de muncă, în domeniul metalmecanic, la o firmă unde sunt în echipa de control-calitate a produselor şi, cu timpul, am cunoscut problemele de care se lovesc majoritatea celor care s-au confruntat cu statutul de emigrant. Visul de a înfiinţa o asociaţie a fost realizat, în anul 2006 când am deschis asociaţia „Fratellanza Italo-Romena”. ne-a povestit românul.
De-a lungul timpului, de la înfiinţare, asociaţia, în opinia lui Marian Apostu, „şi-a îndeplinit obiectivele pe care şi le-a propus.” „Am stabilit că principala problemă a românilor din zona Bologna şi din Italia în general, este lipsa informaţiei. Apoi sunt foarte mulţi conaţionali care ajung în situaţii disperate, rămân pe drumuri, nu au un loc de muncă sau le lipsesc documentele. Oferim asistenţă despre drepturile celor care muncesc, legal sau la negru şi până la cum se obţine „tessera” medicală” ne-a precizat el.
„Una dintre marile probleme apare atunci când sunt necesare documentele pentru copiii nou-născuţi. Dacă părinţii nu au o rezidenţă legală în Italia, nu sunt înregistraţi la primăriile din localităţile unde locuiesc, e greu să obţii certificat de naştere. De aici încep problemele şi la consulatele româneşti. În aceste momente ca acestea intervenim noi, cei de la asociaţie, şi în limita posibilităţilor dăm informaţiile necesare sau îi ajutăm pe cei care au nevoie.” a completat el.
Activitatea condusă de asociaţia lui Marian Apostu nu se rezumă doar la distribuirea infomaţiilor, ci şi prin participarea la diverse activităţi sociale, îndeosebi cu parohiile greco catolice. „La una dintre activităţi, am participat la un marş care avea ca mesaj lupta împrotriva prostituţiei. Au urmat apoi, legat de acest subiect tot felul de acţiuni menite să reintegreze prostituatele. Discuţii, încercarea de ale convinge să apeleze la autorităţi, să denunţe proxeneţii. Doar două fete din România au răspuns la acţiunile noastre. Erau din Craiova, urmau să discute cu poliţia. E o muncă continuă, din acest punct de vedere.”
Ca proiecte de viitor, Marian Apostu ne-a declarat că doreşte să continue activitatea, să dezvolte actualul sediu şi să creeze un site în care să scrie despre activităţile asociaţiei. „Aşteptăm cât mai mulţi români să ne contacteze. Sediul nostru e exact în faţa consulatului general de la Bologna. Doresc să creez şi un site, unde mi-ar plăcea să descriu poveşti ale românilor, în afara informaţiilor de care au nevoie cei din Italia.”
Andi Rădiu
Informaţii:
Marian Eugen Apostu
Via Guelfa, 9A (în faţa consulatului)
meastudiolegale@gmail.com