Menu
in

„Eu ţin cu Beppe Grillo”

"Sunt simpatizant al Mişcării 5 stele de mult timp, iar al lui Beppe Grillo de prin 2006. Am fost atras de modul tranşant în care informează despre numeroasele probleme ale unei societăţi decadente, fără viitor în care toţi aşteaptă ca cineva le rezolve problemele", aşa se prezintă Florin Dumitru, dorohoian în vârstă de 42 de ani, dintre care ultimii 14 ani petrecuţi în Peninsulă.

"Am venit în Italia cu contract în regulă, cu viză, ca puţini români care trăiesc acum aici. M-am stabilit aici cu familia, ne-am cumpărat o casă", povesteşte românul, care este şofer, practic, de o viaţă.

Locuieşte la Porto Sant' Elpidio, în regiunea Marche, împreună cu soţia şi cei doi copii, un băiat şi o fată, ambii adolescenţi.

 

Grillo, despre oile behăind în româneşte

De aproape zece ani îl urmăreşte pe Beppe Grillo, la început la spectacolele sale, apoi şi în activitatea sa "antipolitică".

"De prin 2004 îi urmăream spectacolele, atunci era izolat şi dat la o parte de toţi, pentru că spunea nişte adevăruri pe care nimeni nu îndrăznea să le spună. Mă refer la scandalul Telecom sau la cazul Parmalat, când toţi erau la curent cu situaţia dezastruoasă a companiei, dar nu au informat investitorii de rând, să se pună la adăpost. Chiar de atunci, de prin 2006, de când cu "Vaffa Day"…mă întrebam de ce nu construieşte o mişcare politică, pornind de la ideile şi acţiunile sale de demascare".

 

Românii din Italia, în viziunea lui Grillo

Deşi susţine de ani de zile Mişcarea 5 Stele, Florin Dumitru nu s-a înscris ca militat activ. Sau mai bine zis, nu a putut se înscrie, deşi îşi dorea: "Potrivit non-statutului, se pot înscrie doar cetăţenii italieni, iar eu încă nu am cetăţenie". Nu i se pare o discriminare, deşi alte partide nu au astfel de condiţii pentru simpatizanţi.

 

Alungată din Mişcarea lui Beppe Grillo: cazul Mariei Sas

"E în regulă, la urma urmei doar italienii votează la alegerile politice. Eu susţin mişcarea aşa cum pot, din umbră, şi mai ales pe internet. Urmăresc blogul lui Beppe Grillo şi am legături şi cu M5S din teritoriu. În 2012 am depus actele pentru cetăţenie, deci sper ca la anul, când voi primi cetăţenia, să mă pot înscrie şi eu".

Oameni normali

Nu va putea vota prin urmare pe 24 şi 25 februarie, dar Florin Dumitru are o părere foarte clară de cine ar trebui să guverneze Italia: "Să aleagă cetăţeni normali, nu politicieni de carieră. Oameni din popor, care să fie cunoscuţi în comunităţile lor, oameni ca noi, care plătesc taxele".

A urmărit şi cazul unei alte românce din M5S, Antonia Dejeu, care, după ce a fost aleasă consilier de cartier la Bologna, s-a retras din funcţie, pe motiv că deciziile mişcării sunt netransparente şi luate "de sus".

 

Cetăţenia fiilor de imigranţi/ Antonia Dejeu contra lui Beppe Grillo: “Nu e şeful nostru, votăm conform propriei conştiinţe”

"Îmi pare rău pentru Antonia, cred că ar fi putut face mult pentru comunitatea unde a fost aleasă. Însă cred că deciziile în M5S sunt luate corect. De exemplu, toţi pot scrie pe blog, vin cu propuneri sau îmbunătăţesc propunerile deja existente, în folosul tuturor. Apoi, e vorba de propuneri de bun simţ, corecte".

Îl întreb pe Florin Dumitru dacă şi l-ar închipui pe Beppe Grillo premier, cu modul său de exprimare şi cu strigătele care l-au făcut cunoscut peste tot. "|sta e personajul, eu îl cunosc de acum. E stilul său. Nu e mai şocant să fii un miel care face totul ascuns, decât cineva care e sincer şi spune lucrurile în faţă? Poate nu e perfect, dar măcar susţine câteva lucruri fundamentale, cum ar fi să nu poţi avea mai mult de două mandate".

 

Antonia Dejeu despre afirmaţiile “rasiste” ale lui Grillo: “În M5S, doar italieni”

"Ar fi nevoie de Beppe Grillo în România!"

Deşi cunoaşte poziţiile luate în trecut de Grillo împotriva aderării României la UE, simpatizantul M5S spune: "acum să fim realişti, nu toţi românii care am venit aici facem numai bine, deşi mă doare inima să o zic. {tim cu toţi câte ştiri negative cu românii avem".

Dar asta înseamnă ca toţi românii să fie consideraţi în aceeaşi categorie? În mod paradoxal, Florin Dumitru crede că implicarea în mişcarea lui Grillo a unui român ar duce exact la o îmbunătăţire a imaginiii comunităţii. "Dacă nu te implici, nu eşti reprezentat".

 

Grillo şi imigraţia

Nu a tăiat legăturile cu România, deşi recunoaşte că perspectiva întoarcerii în ţară este una îndepărtată. "Am casa părinţilor, dar nu cred să ne întoarcem prea curând. Copiii merg la şcoală aici, iar nivelul de trai este oricum mai bun decât acolo. Deşi îmi dau seama că situaţia s-a înrăutăţit şi aici în ultimul timp. O nepoată care locuieşte la Roma şi are un copil mic vrea să se întoarcă, nu e de lucru. I-am spus că mai bine e aici decât în România".

În ţară, pentru a îndrepta lucrurile, Florin crede că ar fi nevoie tocmai de un om ca Beppe Grillo: "Din păcate, nu există nimeni ca el la noi. Politicienii noştri distrag atenţia de la problemele adevărate. Ar fi nevoie de cineva care să dea un suflu nou, România mi se pare prăfuită şi fără perspective". 

Miruna Căjvăneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version