Menu
in

„Ei să ne reprezinte la Bruxelles în Consiliul Diasporei? Nu pot să accept aşa ceva”

„Suntem un milion de români în Italia. Vrem să ne conducă oameni competenţi. Asta ne-a dat peste cap în Italia, ajung în frunte mincinoşii.”

Angela Cherecheş, proprietara Magazinului Românesc din Latina (localitate din apropierea Romei), originară din Zalău, în Italia de 12 ani, este foarte nemulţumită.

Angela Cherecheş

A chemat Gazeta Românească pentru a protesta contra prezenţei a doi conaţionali din Latina, şefii unei asociaţii, în Consiliul Diasporei de la Bruxelles, despre care a auzit că „îi reprezintă pe românii din toată lumea”.

Concurența pentru Congresul lui Stanoevici: a apărut Consiliul Diasporei, 6 membri sunt din Italia

O liniştim, explicându-i că acest Consiliu al Diasporei nu înseamnă deocamdată nimic, Consiliul trebuie să demonstreze că înseamnă ceva şi nu reprezintă pe nimeni în afară de membrii săi.

Dar Angela Cherecheş consideră că oricum este o imagine proastă pe care o prezintă românii din Italia. Ea a aflat că preşedintele, respectiv vicepreşedintele asociaţiei „Un Mondo Sereno” din Latina, Daniel Chechedi, respectiv Alina Carabus, apar pe lista fondatorilor Consiliului Diasporei.

Au avut sediul la mine în magazin timp de mai multe luni, până la 1 septembrie. Încă vin la mine oameni nemulţumiţi care au avut de-a face cu asociaţia lor. Din cauza lor am pierdut eu mulţi clienţi.”

Partenerul Angelei Cherecheş, italianul Gennaro Salzano, o susţine: „Am auzit mulţi oameni care spun că e injust ca cei doi să meargă la Bruxelles să reprezinte românii. Sunt în Italia români foarte capabili care ar putea să reprezinte comunitatea la Bruxelles.”

Salzano spune că a fost în România şi a rămas impresionat de comportamentul corect al românilor. „Sunt italienii cu care vin în contact cei care îi fac să se înrăiască după ce vin în Italia”, mai spune Salzano.

În replică, Daniel Chechedi, preşedintele asociaţiei „Un Mondo Sereno”, spune că, de fapt, la baza nemulţumirii proprietarei magazinului românesc ar fi chestiunea chiriei pentru spaţiul ocupat de asociaţie: „Ne-au oferit un spaţiu în magazin, gratis, în ideea că vor câştiga şi ei. În final, după câteva luni, au vrut chirie. Noi nu ne permitem să plătim chirie, suntem o asociaţie non-profit. Am plecat din acel spaţiu. Am aflat că ne denigrează şi am făcut denunţ la carabinieri.”

În legătură cu Consiliul Diasporei, Daniel Chechedi spune că „noi nu reprezentăm românii din Italia. Sunt alte persoane competente. Consiliul Diasporei a fost gândit ca o asociere între mai multe asociaţii pentru a intra la proiecte europene.

„Românii din Italia sunt mulţi şi proşti, noi, românii din nordul Europei, suntem superiori” – ideologia urii între români în Consiliul fantomă al Diasporei

Acum am auzit că vor să facă un partid, chestiune cu care nu sunt de acord. Vreau să clarificăm acum ce va fi. Vreau să ţin asociaţia departe de politică.”

Oricum, nu se miră de atacurile din partea românilor. Preşedintele asociaţiei „Un Mondo Sereno” spune că a semnat un protocol de colaborare cu 28 de asociaţii italiene. Cu asociaţiile româneşti e greu, foarte greu de colaborat, toate au în spate ceva politic şi toţi încearcă să iasă în faţă, în defavoarea celorlalţi.

„Mă întreabă prieteni din alte ţări, din Spania de exemplu, îmi spun: câtă ură poate să fie în românul din Italia? Eu am o propunere pentru toate asociaţiile, să ne întâlnim, să colaborăm, să facem proiecte cu greutate. Haideţi să facem ceva constructiv împreună.”

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version