Cristian Rizea: „Predispoziţie spre fraudare”
Membrii şi simpatizanţii Partidului Social-Democrat critică vehement proiectul şi cer ministrului Baconschi să retragă proiectul de lege.
Deputatul Rizea cere retragerea proiectului. „În era digitală, votul prin corespondenţă coexistă, însă este minoritar ca opţiune în multe ţări europene votului prin internet, sistem ignorat în totalitate în propunerea PDL de modernizare a sistemului electoral românesc. De asemenea, sunt profund îngrijorat de faptul că propunerea actuală necesită o creştere inutilă a cheltuielilor Ministerului Afacerilor Externe, banii contribuabililor putând fi mai bine alocaţi. Solicit ministrului Baconschi să retragă acest proiect de lege, care duce la birocratizare şi fraudare”.
Alternativă proastă
Vreau să amintesc şi chestiunea deloc nesemnificativă a siguranţei votului prin sistemul propus. Dacă luăm din exemplul Italiei, trebuie să amintim că au existat fraude semnificative, cum s-a întâmplat în cazul senatorului Nicola Di Girolamo, arestat pentru complicitate cu ‘ndragheta în falsificarea votului, tot printr-un sistem de vot prin corespondenţă.”
Mocanu: Fraudă!
Eu cred că propunerea votului prin corespondenţă, în această formulă, deşi ar putea să pară o deschidere a politicii românesti către alegătorii din diaspora, nu poate fi aplicat la nivel practic din cauza multitudinilor problemelor tehnice pe care le comportă. În primul rând ar putea fi falsificat rezultatul votului din diaspora iar acest lucru ar aduce avantaje politice guvernului Boc, astăzi la putere, care înca o dată, prin aceasta nouă şi „originala” idee, încearcă să rămână la conducerea ţării.
Noi cei din diaspora vrem să invităm Preşedintele ţării, Primul Ministru şi Ministrul de Externe al României, să încerce să găsească idei şi proiecte care să scoată ţara din crâncena criză economică în care se găseste şi să înceapă să aibă respect pentru toţi românii. Noi nu suntem doar un mijloc pe care să-l folosească atunci când au nevoie de voturi iar în afara perioadelor electorale să uite cu desăvârşire de existenţa noastră.”
Chestiune delicată
Vot electronic
Adrian Chifu, consilier în cadrul primăriei din Verbania cere să se aplice varianta votului electronic. „Nu sunt de acord cu acest model de vot prin corespondenţă deoarece este un mod greoi şi greu de gestionat prin etapele pe care ar trebui pus în practică. Deasemenea, costurile sunt ridicate atât pentru statul român cât şi pentru alegător. Logistic, după părerea mea, este imposibil de realizat.
Nu este corect nici termenul de trimitere a plicului cu votul. Eu aş propune fără discuţie, fie sistemul de vot tradiţional, la urnă, fie cel american, online. Propun sistemul de vot online pentru comoditatea alegătorului şi a costurilor reduse, nu doar cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, ci tuturor românilor cu drept de vot, aşa cum există şi a fost experimentat în SUA. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu sprijinul Biroului Electoral Central (BEC) ar trebui să creeze o reţea electronică în care fiecărui cetăţean român cu drept de vot să i se atribuiască o adresă de internet, de tipul IP-ului şi o parolă pentru identificare.
Pentru a nu se deplasa la urna de vot, orice cetăţean accesează site-ul respectiv, se autentifică prin datele personale şi votează pe proprie răspundere aşa cum îi dictează conştiinţa. Acest model de vot online ar economisi timp, bani pentru statul român, rapiditatea numărării şi controlării votului, ar fi uşor de gestionat şi ar elimina, ironic spus, persoanele „decedate” de la vot. Un astfel de sistem funcţioneaza în SUA şi orice cetăţean poate vota rapid şi usor. Reamintesc că soldatii americani din Irak au votat online, printr-un astfel de sistem de vot.”
Andi Rădiu