in

S-a înființat prima Școală Ecologică a Patriarhiei Ecumenice în Italia: Bucuria copiilor

Prima școală ecologică a Patriarhiei Ecumenice în Italia. La acest sfârșit de săptămână în parcul înflorit al Parohiei Creștin-Ortodoxe a Sfinților Mina Marele Mucenic și Efrem cel Nou – Făcătorii de Minuni, din Sedegliano, Asociația Comunità Rigenerativa A.P.S. și Fondazione La Pannocchia ETS au înfăptuit ceea ce au promis: să aducă un zâmbet copiilor, părinților lor și deopotrivă persoanelor cu dizabilități din comunitate. Aceștia au fost invitați la un eveniment de celebrare a frumuseții naturii și nu numai. Aflăm toate detaliile în continuarea articolului. (Continuați să citiți după fotografie)

Prima școală ecologică a Patriarhiei Ecumenice în Italia

Cu binecuvântarea Înalt-Preasfințitului Parinte Arhiepiscop Policarp, Mitropolitul Italiei, timp de două zile, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie 2024, s-au desfășurat atelierele dedicate educației ecologice a copiilor, în cadrul unui program unic într-o Mitropolie a Patriarhie Ecumenice din Europa. Cu acest prilej, a fost lansat primul manual de educație creștină ecologică ”De la Creație la compost” și a fost prezentat copiilor desenul animat ”Creația pentru copii”, instrumente utile pentru schimbarea comportamentului față de mediu de la cele mai mici vârste. De asemenea, copiii au avut ocazia să experimenteze prin joc modalități simple de a regenera solul pentru recolte mai bogate și mai sănătoase.

Slujba de Binecuvântare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Athenagoras de Thermae, Episcopul Vicar, ca reprezentant al Mitropolitului Policarp, Parohul Pr. Protopresbiter Petru Filipescu și Slujitorul Pr. Dionigi Vidigh. Din cuvântul rostit de Episcop, copiii au aflat care este temeiul euharistic al Creației: „Dumnezeu vrea să fim buni precum este El, și ne învață că tot ce a făcut și ne-a dăruit nu ne aparține așa încât să facem ce vrem cu darul primit: să distrugem copacii, pământul, florile, animalele. Acestea ne sunt necesare ca să trăim, pentru hrana noastră, nu pentru a le distruge, ci pentru a trăi. Așadar, toți împreună trebuie să respectăm și să iubim Pământul; mai ales voi care aveți viața înainte, să învățați, ca și astăzi, lucruri simple alături de părinții și prietenii vostri, astfel încât să puteți crea o lume nouă, un cer nou, un pământ nou. Și Dumnezeu va fi mulțumit”.

Prezent la eveniment, Vice Primarul Trevisan Giovanni a declarat: „Preocuparea noastră, a tuturor, trebuie sa fie salvarea naturii. Noi suntem Pământul și trebuie să-l respectăm pentru că e viața noastră, de aceea trebuie sa ne implicăm.” La atelierul de produs compost pentru viitoarele plantații de flori și legume, copiii au aflat de la Prezbitera Luiza Filipescu și de la Fabio Gallici, producător local de compost, care este circuitul natural al reziduurilor casnice și cum putem să înlocuim comportamentul nostru de risipitori consumatori, într-unul de conștientizare a valorii pe care o are fiecare lucru. Copii au fost plini de entuziasm, atenți și bucuroși să urmeze fiecare etapă de pregătire a compostului, fapt care ne-a încurajat să gândim în perspectivă programe educaționale mai ample în care să-i implicăm.

Copii au învățat să hrănească plantele și să respecte valoarea pământului

Duminică, 21 aprilie, a fost ziua binecuvântată în care, așa cum au învățat să hrănească plantele și să respecte valoarea pământului, să-l ajute să se regenereze, tot astfel au învățat să contribuie și la regenerarea spiritului comunitar, prin entuziasmul cu care au dăruit celor mai puțin norocoși, persoanelor cu dizabilități, timpul, energia și semnul lor de apreciere, cuprins într-un buchet de flori. Vioiciunea lor i-a înveselit pe acești oameni aflați de cele mai multe ori în conul de umbră al societății și buchetele de flori create de copii au adus cu adevărat zâmbetul pe chipul lor, căci s-au simțit respectați și iubiți așa cum sunt.

Două lecții au învățat cu această ocazie copiii prezenți la evenimentul Ecoșcoala – Florile fericite dăruiesc un zâmbet!: să caute temeiul fiecărui lucru primit de la Dumnezeu, aflat în natura înconjurătoare și să creeze la rândul lor o lume mai frumoasă și mai bună, amintindu-și mereu că sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Au înțeles prin gesturi simple că dăruind, vor dobândi bucurie și vor da sens și valoare de amintire fiecărei zile. Am văzut copii fericiți în preajma bisericii, am văzut părinți uimiți de răbdarea și entuziasmul copiilor lor, am văzut oameni din comunitate care nu se cunoșteau până acum, bucurându-se de timpul petrecut împreună.

Ecoșcoala – Florile fericite dăruiesc un zâmbet! se înscrie într-o serie de evenimente dedicate educației ecologice holistice, care cuprinde deopotrivă cunoașterea științifică și cunoașterea euharistică, în spiritul creștin, valori susținute și promovate de însuși Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

Un articol de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

„A furat un parfum!”, deputatul italian Piero Fassino, fost ministru al Justiției, denunțat pe aeroportul Fiumicino

Îngrijitor român mort de Covid în Italia, boala profesională și compensația INAIL recunoscute (chiar dacă nu era vaccinat)