Menu
in

Presa italiană, povestea unei românce din Roma: ”Mama, când te întorci? Ai spus că nu o să stai mult!”

Revista Piu’ Culture a publicat un material zguduitor despre mamele care îşi lasă copiii în ţară şi nu pot să îi aducă în Italia nici după ce îşi găsesc de muncă. „Mamme straniere – la storia di Geanina”, un material scris de Samantha Malandrucco şi Marzia Marino, realizat pentru workshop-ul „Raccontare L’intercultura”, tradus şi adaptat în româneşte de Alina Bărbulescu.

Orfanii albi, aşa sunt numiţi copiii rămaşi în ţara de origine în timp ce mamele lor au fost nevoite să plece departe pentru a lucra.

De câte case trebuie să aibă grijă o mamă? “De zece” ar spune unii. Cât costă să plăteşti una? Cineva ar răspunde “Andrei”.

Orfanii albi, aşa sunt numiţi copiii rămaşi în ţara de origine, în timp ce mamele lor au fost nevoite să plece departe pentru a lucra, iar potrivit estimărilor făcute de Fundaţia Albero della vită, în 2009 în România numărul lor ajungea la 350.000.

Aceşti copii cresc împreună cu bunicii sau cu alte rude, în timp ce mamele lor susţin sistemul italian de welfare. În urma unui studiu realizat de Censis şi de Ismu pentru Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale s-a ajuns la concluzia că în Italia în 2012 erau un milion 655 de mii de colaboratoare domestice iar şapte din zece erau de origine străină.

Există două posibilităţi pentru o mamă singură care în următorii douăzeci şi cinci de ani trebuie să plătească lunar o rata, echivalentul a trei salarii medii: fie să piardă casă, fie să lucreze într-o altă ţară.

În 2011 Geanina a ales a doua variantă: “După ce m-am despărţit de soţul meu, nu aveam cum să plătesc rată la casă”. Fiul ei Andrei, care atunci avea 10 ani, a rămas în România cu bunica: “Aş vrea să locuiască cu mine, dar situaţia economică nu permite acest lucru”.

Astăzi Geanina locuieşte la Roma într-un apartament pe care-l împarte cu o altă familie de români şi lucrează ca îngrijitoare şi menajeră în 8 case, iar ziua ei liberă este duminica. S-a acomodat în Italia, vorbeşte bine limba italiană, îi place să se plimbe şi să răsfoiască reviste cu reţete culinare. Deşi are doar 35 de ani Geanina nu iese să se distreze: “Nu cred că aş putea şi nici nu mi s-ar părea corect, deoarece băiatul meu este departe şi prefer să-mi petrec timpul în casă sau să lucrez pentru a câştiga mai mult”.

Putem spune că dorul Geaninei nu mai este atât de apăsător, datorită unei oferte de 15 euro pe lună care-i permite să vorbească cât doreşte în România la telefon.

Aşadar, în fiecare dimineaţă îşi salută fiul iar seara până nu vorbeşte din nou cu el nu poate să doarmă. El îi povesteşte despre prietenele pe care le are, despre ce ar dori să facă când va creşte, în acest moment este nehotărât între a fi mecanic sau coafor.

Are 14 ani şi este pasionat de fotbal, de karting şi îi place să mănânce pasta, iar Geanina mărturiseşte că a renunţat să-i mai cumpere haine deoarece creşte şi este dificil să-i găsească măsură potrivită. Cu încălţămintea este mai complicat, de aceea tânără mamă prefera să-i cumpere alte lucruri cum ar fi conserve cu diverse sosuri.

“Mamă, mi-ai spus că după două luni te vei întoarce”. Andrei îi reaminteşte mereu această frază. Anul acesta Geanina nu a reuşit să fie alături de fiul ei de Crăciun, dar în ianuarie, la împlinirea vârstei de 15 ani, Andrei a sărbătorit împreună cu mama lui: “Probabil este o zi mai importantă, pentru că îl sărbătorim doar pe el, Crăciunul este sărbătorit de toată lumea”.

Geanina arată cu bucurie poza tânărului pe care o ţine în portofel, mâinile îi tremura dar încearcă să zâmbească când o priveşte: “Într-o zi Andrei nu mi-a răspuns la telefon şi am aflat mai târziu că a avut un accident şi era la spital. Eram în stare să merg în acea noapte pe jos până la el”.

Craiova se afla la 1.638 km distanţă faţă de Roma şi se trece prin Trieste. Un milion şase sute treizeci şi opt de mii de paşi, iar dacă fiecare pas măsoară un metru atunci vorbim de 339 de ore, echivalentul a 14 zile de mers fără oprire.

(sursa: Piu’ Culture)


Citiți și:

”Nebunească ideea, dar atât de frumoasă! Mi-am adus cei cinci copii în Italia”

Fostă profesoară în România, cu două facultăți, măturătoare în Italia: ”O fac pentru fiica mea”

Serial GR 4/ Vieţi de “badante”: “Lucrez la o familie bogată. Mi-au spus: adu copilul aici!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version