in

Preotul Răzvan Ionescu, de la Paris la Milano: «Internetul devine sclavie, este tentație sistematică. Nu vă vindeți ieftin timpul vieții»

Unul dintre preoții ortodocși români cei mai populari pe internet, Răzvan Ionescu de la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Parascheva – Sfânta Genoveva” (Biserica Saint Sulpice) din Paris nu a renunțat să își privească în ochi credincioșii și să le spună în față să aibă grijă la pericolele  tentației care a contribuit la creșterea popularității sale, numită Internet. Să fie atenți la încercarea lor de a-și depăși limitele cu ajutorul tehnologiei și a super-puterilor , ceea ce ar fi o ratare a adevăratei mize a existenței. 

Aflat în Italia în perioada 3-8 noiembrie, în cadrul Săptămânii misiunii, la invitația Preastințitului Siluan, părintele Răzvan Ionescu i-a întâlnit vineri, 8 noiembrie, pe românii din Milano.

După săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, celebrată împreună cu alți opt preoți în Biserica Ortodoxă Română Sfânta Paraschiva din Milano, timp de mai bine de o oră  a vorbit și a răspuns la întrebările credincioșilor, majoritatea ajunși direct de la serviciu.

˝Nicăieri nu găsiți o așa ofertă ca cea pe care o face Biserica în viața dumneavostră! Pot să merg în toate magazinele, să accesez toate site-urile de cumpărături, dar ca să am viața în mine ca să mă înțeleg ca om, trebuie să mă pun în legătură cu Hristos.

Asistăm la o revoluție nemaipomenită. Omul. Dumneavoastră. E o revoluție în curs. Alimentăm internetul cu atâtea informații, creștem o rețea mondială cu diverse interese, iar cei care utilizează aceste date vă vor cunoaște mai bine decât soțul sau soția.

Internetul devine deci sclavie, acum este tentație sistematică. În calitate de creștini suntem veghetori, viața noastră este un parcurs între început și un punct final. Fiecare oră este o posibilitate de a mă apropia sau a mă îndepărta de mine și de Dumnezeu.˝

Părintele Ionescu a recunoscut că internetul a fost pentru el un mijloc de a interacționa cu credincioșii, fără însă a abuza întrucât ¨începem să se pierdem unii de alții, ne înstrăinăm, ne virtualizăm­­­¨.

A povestit despre magia întâlnirii față în față, a comunicării prin atingere și privire și despre cum a ajuns să spovedească pentru prima dată un tânăr cunoscut pe o rețea de socializare.

¨Am transferat viața din internet direct în biserică. Băiatul acesta mi-a zis: eu nu m-am spovedit niciodată, aș vrea să mă spovediți. Și într-o zi de sîmbătă a fost prima spovedanie din viața lui, așa se întrețin relațiile ˝.

La conferința de la Milano preotul Răzvan Ionescu a transmis clar, răspicat și pe înțelesul tuturor același mesaj  publicat în luna iulie a acestui an, cu ocazia aniversării a 47 ani, pe pagina sa de social media, un mesaj emoționant privind suferința lui și a credincioșilor.

¨Șansa mea că am cunoscut oameni vii, unii sunt încă printre noi, ce incredibile daruri mi-a făcut Dumnezeu ca să pricep cum ar vrea El să fim!

Omul recent caută „îmbunătățiri” cu orice preț, ca niște proteze de tip super erou american, ignorând firescul suprafiresc de a deveni dumnezeu prin comuniunea lăuntrică cu Dumnezeu, real.

E penibil să Îl imiți „demiurgic” de la distanță prin tot felul de puteri, în fond atât de efemere. E penibil să vrei să „omori moartea” prin tehnologie, veritabil kitch al Învierii reale aduse de Hristos.

E penibil să îți cauți înveșnicirea cu un fel de exoschelet tehnologic care te arată puternic în cele exterioare și îți ratează în același timp reala întâlnire cu Viața. Ortodox înseamnă tocmai să nu cultivi iluzia în viața ta. Să nu îți vinzi ieftin timpul vieții tale. Să fii acea minune de om pe care Domnul iubitor o stârnește în tine. E un har să fim cu El, fenomen ireductibil la posibilitățile noastre autonome, de aceea și trăim misterios, uimitor.­¨

Au luat loc între credincioși și preoții-gazdă:  preotul Protopop Nicolae Cazacu, de la Lodi, actualul preot suplinitor și reprezentant legal interimar al Parohiei  Ortodoxe Române Pogorârea Duhului Sfânt, preoții Teodor Munzer și Traian Valdman.

Preotul  Teodor a mulțumit, în numele comunității, Părintelui Răzvan Ionescu pentru prezența la Milano și pentru sfaturile sale, pentru disponibilitatea sa de le a spune  în biserică și nu prin intermediul internetului, dar și pentru dorința de a-i întâlni pentru a le spune să țină post și de internet pentru a se regăsi pe ei înșiși;  i-au fost recunoscători pentru avertismentele sale privind pericolele internetului și pentru bucuria comunicării împărtășite cu ei.

Georgiana Baciu, Milano

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Interlop în România, văcar în Italia, găsit de poliţişti ascuns într-un grajd, printre vaci

Klaus Iohannis refuză confruntarea directă cu Viorica Dăncilă: «PSD încearcă tot felul de manevre». În 2014 Ponta fugea de întâlnirea cu Iohannis…