Menu
in

Poveste de succes la Arezzo: „Am petrecut primele trei luni într-un centru de primire”

«Aurelia, "la tua voce nel Comune di Arezzo"», este titlul ales de publicaţia Arezzo Notizie, pentru articolul, semnat de Giulia Grilli, despre cea mai cunoscută româncă din localitate: Aurelia Ceoromila.

Aurelia, vocea ta la primăria din Arezzo. Cu acest slogan Aurelia, o frumoasă doamnă de origine română cu ochii albaştri şi cu vorba iute, s-a prezentat la alegerile administrative din 2011 pe listele PD.

Vorbind cu ea, îmi dau seama că este tocmai fraza care o reprezintă, şi în virtutea dorinţei sale continue de a ajuta şi de a-şi pune propriile cunoştinţe la dispoziţia altora, în special a cetăţenilor români care se confruntă pentru prima dată cu viaţa cotidiană (şi birocraţia) unei ţări pe care nu o cunosc.

"Pe 13 martie am sărbătorit al zecelea meu an în Italia. Fiind cetăţean european, aş fi putut cere cetăţenia cu mult timp în urmă, însă este o procedură lungă şi pentru munca pe care o desfăşor cetăţenia nu este fundamentală.

În România eram biochimist specializat în controlul alimentelor, licenţă pe care a trebuit să o echivalez aici în Italia dând 4 sau 5 examene în plus. Dacă aş fi vrut să continui în domeniul siguranţei alimentare, ar fi trebuit să am cetăţenia, pentru că pentru a face anumite tipuri de meserii care implică responsabilitatea asupra altor persoane este obligatorie.

În cazul meu însă, sosisem deja în Italia ştiind că va trebui să mă adaptez să fac muncile cele mai umile, şi nici măcar nu am încercat. Există mulţi biochimişti tineri care caută de lucru şi firmele i-ar fi privilegiat pe ei, proaspeţi absolvenţi, nu dintr-o chestiune de rasism.

Problema cetăţeniei este o poveste complexă. De exemplu, mi se pare incorect că se doreşte să continue să se simtă "clandestini" copiii care se nasc aici, până la 18 ani. Dar nu toţi înţeleg anumite lucruri.

Cea mai bună prietenă a mea, din Arezzo, când a aflat că românii ca cetăţeni europeni pot cere cetăţenia după 4 ani aproape s-a enervat. Şi este prietena mea! Să ne imaginăm cum pot reacţiona cei care au interese."

Peripeţii

Aurelia explică apoi de ce a ales să vină la Arezzo: "Am ales să vin la Arezzo după ce am cunoscut pe internet o conaţională care locuia aici. Am pierdut contactul apoi timp de câţiva ani, dar nu am uitat-o şi după sosirea mea în Italia am reuşit să o găsesc. Chiar dacă pe timpul călătoriei din România, doi ţigani m-au jefuit la Autogrill şi aşa, cum eram fără bani, a trebuit să locuiesc timp de trei luni într-un centru de primire la Firenze, povestea mea e totuşi una norocoasă. Pentru că odată ce am ajuns la Arezzo m-am integrat bine şi am găsit imediat de lucru.

Nu voi uita niciodată primul loc de muncă: făceam curat într-o casă şi asistam o doamnă care a fost foarte drăguţă cu mine.

M-a învăţat italiana şi mi-a oferit multă afecţiune. Eu cred că dacă oferi sinceritate şi onestitate, este dificil să primeşti înapoi ceva diferit, asta se întâmplă numai dacă întâlneşti persoane care nu au nicio valoare morală, dar din fericire sunt puţine."

Asociaţia Dacii

"De doi ani colaborez cu Consulatul României, unde fac mediere între comunitate şi instituţiile române, pentru a ajuta cetăţenii în dificultate să ducă la bun sfârşit unele proceduri sau pentru a le garanta asistenţă medicală dacă nu o pot avea în Italia. În plus, încerc să-mi ajut concetăţenii să se descurce cu birocraţia italiană pentru a le permite să trăiască în linişte şi să fie în regulă: din 2005 am un spaţiu în paginile Piazza Grande pe aceste teme, scris în română şi foarte urmărit. Astfel mi-a venit ideea să înfiinţez  o asociaţie de voluntariat care se cheamă Dacii, de la numele străbunilor noştri.

Locuitorii Daciei, pe care Traian a încercat să o cucerească şi de unde probabil vine Enea, sunt cunoscuţi a fi un popor liber şi pentru români este o onoare să fie descendenţii lor."

Candidatura

"Când am ales în 2011 să candidez, am făcut-o în virtutea acestui parcurs şi ca urmare a imboldurile amicilor italieni care îmi spuneau: "Vrei mereu să-i ajuţi pe alţii, candidează la funcţia de consilier şi vocea ta va fi mai puternică". Am ales PD pentru că mi se părea că este cel mai apropiat de ideile mele. Nu ştiu dacă pentru echilibrele din Consiliul local o "străină" ar fi comodă, însă ar fi o plăcere să fiu consilier local".


 

Cine este Aurelia Ceoromila?

Născută la Bârlad, a terminat Facultatea de Chimie Alimentară şi a lucrat ca subinginer timp de 11 ani la Combinatul de mezeluri din Vaslui, până la falimentul societăţii. Apoi s-a recalificat, lucrând ca educatoare. A absolvit Institutul Pedagogic din Iaşi (1998). A venit în Italia, la Arezzo, în 2004, unde a urmat un curs de asistenţă de bază şi s-a angajat într-un cămin de bătrâni. Apoi s-a angajat la o agenţie de turism la Arezzo. Are două fete: cea mai mică a absolvit liceul la Arezzo, iar cea mare lucrează la Bucureşti, unde a absolvit Facultatea de Arhitectură.

În 2011, Aurelia a candidat pentru un loc de consilier la primăria din Arezzo, în regiunea Toscana. A candidat pe o listă de stânga, care l-a susţinut pe primarul în funcţie, Giuseppe Fanfani (PD), care a şi câştigat al doilea mandat. Sloganul ei a fost "Vocea ta în consiliul comunal". A obţinut 121 de voturi. La Arezzo trăiesc oficial circa 4500 de români. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version