Peste 1.200.000 de români trăiesc în Italia. Ei au plecat din locurile în care au primit Taina Sfântului Botez, dar nu și-au uitat credința, arată cele mai recente statistici ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Biserica a venit în sprijinul lor prin înființarea a tot mai multe parohii a căror activitate a crescut de la an la an pe plan pastoral, misionar, filantropic și cultural, scrie basilica.ro.
Prima parohie românească în Italia a fost înființată în 1940, iar în 2004 erau deja 34 de parohii. Odată ce migrația românilor în Italia a crescut, au crescut și numărul unităților parohiale. În prezent există 266 de parohii și 127 de filii deservite de 272 preoți și 14 diaconi.
13 comunități parohiale au fost înființate doar anul trecut, arată datele statistice raportate la ședința Adunării Eparhiale de marți, 4 februarie 2020, în localitatea Castel Gandolfo.
Alături de Episcopul Siluan al Italiei și Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania, la lucrările Adunării Eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI) a fost prezent Președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop.
În deschiderea lucrărilor a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Foto credit: Episcopia Italiei
Academicianul a vorbit Adunării Eparhiale despre „Datină, moșie, familie, credință și patrie”. Domnia sa și-a prezentat, totodată, lucrarea „Identitatea Românească”.
Lucrările au continuat cu examinarea şi aprobarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial, execuția bugetară pe 2019 şi bugetul Eparhiei pentru anul 2020.
Alături de membrii mireni și clerici ai Adunării Eparhiale s-au aflat preotese și alți credincioși români din parohiile Eparhiei, numărul total al participanților ridicându-se la aproape 1.000 de persoane.
Din datele statistice prezentate amintim faptul că în 2019 au fost botezați 7.629 de prunci și au fost oficiate 1.462 cununii și 280 de înmormântări.
De notat este activitatea socială și filantropică a Episcopiei Italiei care prin cele 4 diaconii, mai multe asociații, centre sociale și case de găzduire a investit aproximativ 1.100.000 € în sprijinul semenilor aflați în situații dificile.
La această sumă se adaugă 252.780 € investiți în Proiectul Social de adopție la distanță „Brațele Părintești” constând în burse lunare pentru copii din România, Republica Moldova și Italia.
Mai multe date în raportul publicat de Episcopia Italiei.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ