Conferința Asociației Române de Voluntariat din Abruzzo a avut loc în această dimineață, 17 noiembrie, la Primăria din Pescara. Prezentată în această dimineață în Sala de Consiliu a Primăriei din Pescara, cu ocazia conferinței anuale promovate de Asociația Română de Voluntariat din Abruzzo, campania „EU SUNT INFORMAT”, un proiect de diseminare care își propune să reunească grupuri și asociații ale cetățenilor români și a nerezidenților în Italia, creând astfel o rețea națională care exprimă competențe adecvate și implementează informarea corectă și continuă în beneficiul cetățenilor, în special în domeniile muncii și securității sociale, securității sociale și asistenței medicale.
Citiți și ► Româncă premiată pentru activitatea sa în Italia. „Sper să fiu un exemplu, în special pentru femei”
O cale posibilă datorită Asociației Române de Voluntariat din Abruzzo, prezidată de Mariana Bălan și cu sediul în Municipiul Pescara, care astăzi reprezintă un filtru esențial între Administrația Publică și comunitatea românească, cu scopul de a promova și garanta protecția drepturilor, scrie abruzzoinvideo.tv.
O inițiativă care cuprinde întregul teritoriu provincial și regional. Primarul capitalei Adriatice, Carlo Masci , președintele și vicepreședintele consiliului orașului, Marcello Antonelli și Berardino Fiorilli , președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse din regiunea Abruzzo, Maria Franca D’Agostino, viceprimarul din Collecorvino Antonio Zaffiri, primarul din San Giovanni Teatino Giorgio Di Clemente, sindicaliști, oficiali ai municipiului Pescara, precum și antreprenori și profesioniști.
Cu această ocazie dezbaterea s-a axat pe tema „ Cetățenia europeană și participarea socială” – Obiectivele și oportunitățile proiectului „Sono Informato”, dând naștere unui moment de discuție asupra inițiativelor care urmează a fi adoptate pentru a umple golul de informații (de unde și denumirea dată inițiativei) cu care întreprinderile, artizanii, fermierii direcți și micii întreprinzători agricoli trebuie de multe ori să se confrunte nu numai în zonele cele mai populate din Abruzzo, deci în cele de coastă și de deal, ci și în zonele mai interioare care trăiesc frecvent acest disconfort.
Citiți și ► Româncele salvează demografia Italiei: au născut peste 11.000 de copii anul trecut
În deschiderea întâlnirii, primarul Carlo Masci a subliniat „importanța socială, culturală și economică a marii comunități românești care trăiește și lucrează în orașul nostru, oferind o contribuție importantă la creșterea teritoriului nostru. Tocmai din acest motiv administrația din Pescara a deschis porțile Asociației prezidate de Mariana Balan oferind spațiile care adăpostesc biroul care se află acum în palatul orașului. Sper din tot sufletul ca drumul spre integrarea deplină a cetățenilor români să meargă din ce în ce mai rapid în numele împărtășirii obiectivelor și valorilor. Românii sunt cetățeni europeni și mulți dintre ei se simt italieni și din Pescara. De aceea le spun că Municipiul este, primarul este alături de ei
Includerea în contextul social și de lucru este foarte adesea dificilă din motive lingvistice și din cauza necunoașterii drepturilor. „Proiectul „Sunt informat” este un instrument necesar, având în vedere participarea activă a comunității românești la sistemul italian care reprezintă aproape 30% din populația străină angajată din Italia și reprezintă 2% din PIB-ul italian”. a spus președintele Consiliului Local, Marcello Antonelli, adresându-se publicului prezent în sala de consiliu – „dar sunteți gazde pentru că faceți atât de multe în familiile voastre și în activitățile voastre pentru a ne îmbunătăți economia și coeziunea socială.”
„Din 2007, România a fost parte integrantă a drumului european, iar Italia și România au avut multe în comun de-a lungul istoriei, așa cum demonstrează chiar numele țării dumneavoastră de origine. Vă spun așadar că acest sediu municipal este și sediul dumneavoastră municipal, unde vă așteptăm, poate folosind și motto-ul tipic al pescarezilor, acel „nu sem nu” pe care vă invit să-l faceți al vostru”.
Mariana Balan a spus că „intenția Asociației este de a sprijini, informa, asista și apăra comunitatea românească din sistemul italian, de a monitoriza cererile cetățenilor români dar și ale italienilor în timp util, organic și concis. Toate acestea servesc la evitarea conflictelor in general care pot fi create din lipsa de cunostinte, din cauza barierelor lingvistice, afirmand în consecință mai multă certitudine, mai multă valoare, mai multe structuri de sprijin, mai multa coeziune socială. În opinia mea, sunt necesare măsuri urgente pentru incluziunea socială și accesul la lumea muncii, unde procentul de muncă neagră sau precară rămâne încă prea mare”.
Lucrările s-au încheiat cu afirmarea dorinței de a urmări obiective culturale pentru a extinde funcțiile și prezența operațională pe teritoriul biroului deja existent din Pescara și pentru a promova cursuri culturale și de formare pentru îmbunătățirea integrării românilor din Abruzzo.