in

Pavel Croitoru, secretarul Uniunii Democratice a Românilor din Italia: «Dorim unirea comunităţii româneşti»

Un factor unificator într-un context atât de plin de certuri şi ranchiună, reprezintă revelaţia politică a comunităţii din Italia. Pavel Croitoru, secretarul Uniunii Democrate a Românilor din Italia, are 40 de ani, vine din Iaşi şi este din 2004 în Italia.

În ţară a lucrat la Senatului României, la Consiliul Judeţean Iaşi şi a avut un post de conducere într-o fabrică de producţie în domeniul textil. Acum locuieşte la Baveno, la 12 km de Verbania şi la 30 de km de graniţa cu Elveţia, şi este colaborator domestic (grădinar) pentru o familie foarte înstărită din zonă. Este căsătorit, are o fetiţă de 4 ani, se defineşte un om simplu şi modest.

«Am plecat cu speranţa de a face ceva mai mult. În 2002 soţia mea lucra în Elveţia. Scopul nostru a fost să ajungem acolo… dar am rămas aici, la 30 km de Elveţia…»

Nicio urmă de regret nu se simte în tonul lui Pavel Croitoru. Pentru ce funcţii a lăsat în România, pentru ce ar fi putut avea în Elveţia… «Importantă este familia. Acum luptăm pentru viitorul copiilor, pentru un trai mai bun pentru ei.»

Un om de calitate nu se poate să nu se afirme şi de câteva luni, prezenţa lui Pavel Croitoru este constantă, la întâlnirile din Nord şi pe reţelele de socializare. Se distinge prin calmul discursului şi atitudinea împăciuitoare, încercând mereu să aplaneze conflictele. În spaţiul public al comunităţii româneşti, este secretarul general al Uniunii Democratice a Românilor din Italia (UDRI), până la primul congres al organizaţiei.

UDRI şi-a ales conducerea. ”Am devenit atractivi pentru românii din toate colțurile Italiei”

A revenit în politică, după 10 ani. În România a militat în PNŢCD, dar a fost dezamăgit. «După moartea SENIORULUI, lucrurile s-au denaturat şi guvernarea ’96-2000 nu a fost pe măsură aşteptărilor românilor care ne-au acordat încrederea. Acum  sunt rupt de viaţă politică din România definitiv, de 10 ani.»

Pavel Croitoru, ai decis să te implici din nou în politică, în comunitatea românească din Italia. DE CE?

«Un exemplu pentru mine au fost Adrian Chifu şi Gheorghe Raica. Cu Adrian Chifu mă cunosc de 10 ani. M-am reactivat politic deoarece a devenit o necesitate să ne implicăm cu toţii. Acum suntem cetăţeni europeni cu drepturi şi îndatoriri, iar românii au nevoie de reprezentanţi şi oameni de bună credinţă să se pună în slujba lor, a comunităţii. Este un proiect pe termen mediu- lung.»

Se spune şi există şi probe că românii nu sunt uniţi. Când cineva face ceva, sar zece să demoleze ce-a făcut.

«Eu nu îmi permit să critic pe nimeni, dar politica făcută de comunitatea românească în Italia nu a fost eficientă până acum. Privind rezultatele de la alegerile din mai şi cele precedente, a lipsit informaţia, comunicarea, strategia, eficienţa… »

Ce crezi că trebuie făcut?

«Cred că asociaţiile active în Italia trebuie să înţeleagă că primul lucru ce trebuie făcut este să se ducă o campanie de înscriere a cetăţenilor români rezidenţi în Italia pe listele electorale suplimentare. UDRI încearcă să abordeze toate asociaţiile în vederea realizării unui program comun cu care să ne prezentăm în faţa clasei politice în Italia. Pe facebook suntem toţi puternici, dar în realitate nu avem rezultate.

Când vom avea consilieri locali, vom vedea diferenţa!»

UDRI şi-a deschis filială la Vercelli. Raica: “Nu ne oprim aici”

Care este obiectivul concret? Alegerile locale de anul viitor?

«Noi deja am început să identificăm persoane dornice să se pune în slujba comunităţilor româneşti în diferite localităţi din Piemonte, indiferent de opinia lor politică. Important este să fie un român care îşi iubeşte semenii. Avem în plan alegerile din Torino din 2016.»

Există mulţi GICĂ CONTRA…

«Nu ne interesează Gică Contra. UDRI lucrează cu cei ce doresc să fie de bună credinţă. Restul sunt vorbe, vorbe, vorbe. Eu am vorbit cu multe persoane din comunitatea noastră din Italia şi mulţi doresc o unire a românilor. Noi vom încerca şi sper să reuşim. Cred că se văd semnale bune în ultimele 6 luni. Suntem conştienţi că va fi greu, dar nu ne lăsăm!

În localităţile unde există asociaţii puternice active şi au intenţia de a avea un candidat, noi îl vom susţine.

Lucrurile au decurs bine, zic eu, şi am fost numit secretar general al UDRI până la primul congres. Gheorghe Raica este preşedinte, iar Adrian Chifu primvicepreşedinte. Suntem în formare, dar ne organizăm foarte repede. Avem filiale în mai multe oraşe, Valerica Ţarcă la Roma, Cristian Igescu la Torino, Cornelia Cioacă la Vercelli… Sunt şi alte zeci de persoane, preşedinţi de asociaţii, persoane implicate în politică şi care sunt alături de noi. »

Cornelia Cioacă, militantă Lega Nord, secretara filialei UDRI Vercelli: «Înainte de a fi leghistă, sunt româncă»

Ce părere ai despre Congresul Românilor de Pretutindeni?

«Am auzit de acest congres. Este o iniţiativă bună, dar sper să fie şi eficientă. În sensul că desemnarea şi alegerea reprezentanţilor trebuie să fie pe criterii reale, nu pe primul venit sau înscris. Cred că domnul Bogdan Stanoevici are informaţii de la corpul diplomatic despre cine şi cum este activ în diaspora.»

Pe cine ai vedea ACUM că reprezentant al românilor din Italia?

«Vor fi mai mulţi, cu siguranţă. Cine sunt mai reprezentativi în diaspora decât consilierii aleşi? Aşadar consilierii aleşi prin vot democratic în primul rând şi apoi reprezentanţi ai asociaţiilor active din diaspora. Ca să dau câteva nume: Raica, Chifu, Pitiş, Mustăţea, Stănăşel, Răducescu…

Dar nu Congresul e important. Noi avem multe de făcut AICI. Eu am stat 10 ani mut şi am observat mereu această comunitate şi afirm cu tărie – nu am niciun scop personal – că trebuie să facă cineva ceva. Dacă nu noi, atunci cine? Există mulţi oameni de bună credinţă, modeşti şi oneşti care pot contribui la unirea românilor. »

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă însărcinată, violată de doi militari americani la Vicenza

Nina Ghiţă, „Sfântul Ştefan cel Mare”, Grecia: «Ar trebui să începem cu un recensământ»