Menu
in

Paula Măriuț Ciobanu din Torino, între primele 50 de pictorițe ale lumii

Cu o activitate apreciată atât în România, dar și în Italia, recent, Paula Măriuț Ciobanu a apărut într-o carte ce prezintă cele mai importante 50 de pictorițe din lume. Volumul „La donna nella storia dell’ arte” (Femeia în istoria artei) a fost publicat, de curând, în Torino.

Paula Măriuț Ciobanu, originară din Bacău, locuiește de ani buni în Torino și este singura româncă menționată între cele 50 de personalități feminine reprezentative pentru pictura contemporană. Pictează de când era copil. Nici nu mergea încă la școală, dar desena cu cărbune pe pereții casei bunicilor.

De ani buni locuiește în Peninsulă. Italia i-a adus artistei nu doar o viață mai bună, ci și o carieră mai sigură. Numeroase premii și diplome i-au fost înmânate în Italia, fiindu-i recunoscut, astfel, talentul și originalitatea. Totuși, în anul 2007, când a venit prima dată în Torino, a avut un șoc. „Mi-a fost greu să mă adaptez atunci când m-am trezit într-o lume în care nu cunoșteam și nu mă cunoștea nimeni. Am avut un șoc. Nimeni nu știa cine este Paula”, ne-a declarat artista.

Criticul Vittorio Sgarbi despre o sculptură a unui artist român: „Îmi place”

Ulterior, lucrurile au intrat pe făgașul normal, dar, astăzi, în ciuda vieții descoperite peste hotare, Paula Măriuț Ciobanu nu uită de locurile în care a pus prima dată mâna pe cărbune. Vara trecută, în august, artista a avut o expoziție la Bacău, unde prietenii, locuitorii orașului sau, pur și simplu, turiștii, i-au putut admira operele în cadrul expoziției intitulate „Picături din cer”.

„Viața mea e un joc al punctelor, liniilor și formelor infinite. Tehnica mea se numește tehnică liberă. Compoziția, culorile, vin de la sine. Merg în profunzimea lucrării și scot capodopere. Folosesc culori vii pentru că eu am urât întotdeauna negrul. Când eram mică, nu înțelegeam de ce toată lumea se îmbracă în negru la înmormântare”, a completat pictorița.

Icoanele care ne privesc pe noi

Astăzi, Paula Măriuț Ciobanu își exprimă atât durerea, cât și bucuria, în culori vii. Prețurile tablourilor sale pornesc de la 100 de euro și ajung la câteva mii de euro. Multe venituri din tablouri le-a donat către un centru pentru copiii cu dizabilități din Bacău.

De-a lungul carierei, operele Paulei Măriuț Ciobanu au putut fi admirate de nenumărate ori în cadrul unor expoziții personale și colective din România, Italia, Belgia, Olanda, Ungaria, Franța sau Republica Moldova. Următoarea expoziție a artistei va avea loc în aprilie 2014, la Mausoleul Bela Rosin din Torino.

Luiza Diculescu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version