La alegerile parlamentare din Peninsulă, care se vor desfăşura pe 24 şi 25 februarie, alegătorii italieni din regiunile Lazio şi Campania vor avea posibilitatea să voteze şi candidaţii unui partid condus de o româncă.
Este vorba de Partidul Naţional al Străinilor din Italia, a cărui preşedintă este Genoveva Izabela Pulpan, jurnalistă româncă născută la Vaslui şi stabilită de cinci ani la Napoli.
“Pe data de 14 ianuarie am avut confirmarea că simbolul nostru a fost acceptat la Viminale. Nu a fost uşor să obţinem recunoaşterea, mai ales că multe liste şi simboluri au fost respinse. Am avut la dispoziţie, practic, doar câteva zile pentru a strânge semnăturile necesare. Pentru depozitarea simbolului am avut nevoie de 1200 de semnături pe fiecare regiune în care intenţionăm să prezentăm candidaţi”, ne-a declarat Izabela Pulpan.
Partidul Naţional al Străinilor din Italia, condus de o româncă
Simbolul partidului condus de româncă este un disc portocaliu cu roza vânturilor stilizată în centru şi înconjurată de mai multe palme +nchise la culoare. Partidul condus de Izabela Pulpan intenţionează să prezinte candidaţi în regiunile Campania şi Lazio.
Aprobarea simbolului şi a programului nu a fost una uşoară, după cum ne explică preşedinta PNSI: “Aşteptăm azi la ora 22:00 decizia definitivă a Ministerului de interne, dar simbolul nostru a fost deja publicat în presă. Cred că suntem singura mişcare politică a străinilor din Italia care se prezintă la parlamentare. În afara semnăturilor, am prezentat descrierea simbolului, statutul şi programul nostru electoral. Este vorba de un program simplu, în opt puncte, care pune în centru drepturile imigranţilor şi mai ales cele ale minorilor.
Mai ales, este vorba de introducerea unor norme care să prevadă protecţia mamei şi a copilului. Dorim ca minorii să nu mai fie înlăturaţi de lângă mamele imigrate, decât în cazuri extreme.”
Iată cum a luat naştere dorinţa de a prezenta proprii candidaţi: “Am observat cu îngrijorare cum s-au înmulţit formaţiunile politice de extremă dreaptă, care transmit mesaje periculoase, xenofobe: Casa Pound, Forza Nuova etc. La Napoli, când sunt organizate manifestaţii extremiste, atmosfera devine extrem de tensionată, cred că situaţia ar putea scăpa uşor de sub control. Ne-am spus că trebuie să contracarăm aceste fenomene, în măsura în care putem. Nu trebuie să rămânem indiferenţi. Aşa am decis să încercăm. Chiar dacă nu vom reuşi să avem un candidat ales, măcar ştim că am încercat şi că am promovat drepturile străinilor. Dacă aşteptăm să ni se pună totul pe masă, nu vom obţine nimic. Mai mult, partidele italiene ne pot folosi şi atât”.
PNSI a fost fondat în 2010, iar prima ieşire oficială pe scena politică italiană a reprezentat-o candidatura Izabelei Pulpan la alegerile administrative din mai 2011. Atunci, rezultatul nu a fost deloc unul promiţător: 11 voturi, deşi candidatura i-a permis preşedintei PNSI să realizeze o alianţă cu fostul ministru al justiţiei Clemente Mastella şi să-şi facă cunoscut programul electoral şi ideile politice: “A fost o încercare, o îngemănare de speranţă şi orgoliu. Am avut ocazia să ne facem remarcaţi şi să ne organizăm mai bine”.
Izabela Pulpan, pe lista lui Mastella
Ulterior, PNSI “a luat atitudine împotriva declaraţiilor rasiste din partea exponenţilor unor organizaţii extremiste, printr-o scrisoare adresată autorităţilor italiene. Am primit un răspuns pozitiv de susţinere şi din partea preşedintelui Camerei deputaţilor, Gianfranco Fini”.
După aproape doi ani de la alegerile administrative din 2011, PNSI încearcă din nou să-şi facă auzită vocea pe scena politică italiană, reuşind deja să adune semnăturile necesare pentru a deveni competitor cu drepturi egale, alături de alte peste 200 de liste din Peninsulă. În următoarele zile vor fi definitivate şi candidaturile pentru cele două regiuni.
Izabela Pulpan face un apel către românii din Lazio: “Aş dori ca măcar jumătate din cei 20 de candidaţi pe care trebuie să-i propunem pe Lazio să fie români. Noi am reuşit să obţinem aprobarea listei, de aceea aş dori să invit comunitatea să vină cu propriile propuneri. Aşteptăm astfel candidaturi valabile, din partea unor români cu dublă cetăţenie, care să aibă dorinţa de a-şi ajuta compatrioţii”.
“Cele 1200 de persoane care ne-au susţinut şi au semnat pe fiecare listă regională sunt atât străini, cât şi italieni care au de-a face cu diferitele comunităţi de imigranţi. E vorba fie de italieni căsătoriţi cu cetăţeni imigranţi, fie de membri ai societăţii civile, care se luptă pentru drepturile imigranţilor. Suntem conştienţi de faptul că, dacă nu vom reuşi acum, măcar am făcut un prim pas care trebuia realizat”.
Miruna Căjvăneanu