O nouă biserică ortodoxă română a fost inaugurată în Italia. Noul locaș de slujire al Parohiei „Sfântul Mucenic Bonifatie” din orașul San Bonifacio di Verona a fost inaugurat în 1 aprilie în frumoasa capelă a fostului spital din localitate.
Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, împreună cu un sobor de preoți, a ținut slujba de Te Deum și a binecuvântat lucrările, arată site-ul episcopiei.
Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai Diocezei Catolice, ai Consulatului Român de la Trieste, ai autorităților locale și ai mai multor asociații și sute de credincioși.
La sfârșitul slujbei, Preacucernicul Părinte Protopop Gabor Codrea a vorbit despre faptul că, în puțină vreme, comunitatea ortodoxă din San Bonifacio și împrejurimi a ajuns la o oarecare maturitate, integrându-se în contextul social local și găsind căile potrivite pentru a avea un nou locaș de cult.
A intervenit apoi Monseniorul Giuseppe dal Ferro, reprezentantul pentru Ecumenism din cadrul Diocezei de Vicenza și trimisul oficial al Episcopului Catolic Beniamino Pizziol, care a mulțumit întregii comunități ortodoxe române, afirmând că prezența noastră în mijlocul italienilor este un semn de spiritualitate. Totodata, și-a exprimat bucuria de a vedea împreună pe ortodocși și pe catolici uniți în cadrul unui moment special care îmbogățește spiritual și pe unii, și pe ceilalți.
A luat apoi cuvântul consulul Laurențiu Babei de la Consulatul General al României la Trieste, care a mulțumit autorităților religioase și civile italiene pentru faptul că sprijină comunitățile române din Italia pentru a putea avea propriile locașuri de cult.
Giampaolo Provoli, primarul orașului San Bonifacio, a arătat cât de mult țin sanbonifacezii la capela vechiului spital, spunând: „Acest loc nu este un loc ca multe altele, aceasta este capela care pentru noi, sanbonifacezii, pentru cei de o vârstă cu mine, a reprezentat locul în care am îngenuncheat pentru a-i plânge pe cei dragi nouă care sufereau aici, în lateral, pentru că aici, în jur, era vechiul spital… De aceea este un loc foarte drag nouă… Mă bucur din inimă că această capelă a fost redeschisă pentru toți cei care vor să Îl laude pe Dumnezeu și să se roage pentru toți cei suferinzi ai lor, pentru că aceeași suferință ne unește pe toți…”.
Aproape de final, a luat cuvântul și Părintele Paroh Daniel Stîngă, care a mulțumit autorităților italiene pentru încrederea acordată prin darea locașului de cult în chirie; credincioșilor care s-au implicat atât financiar, cât și prin muncă la restaurarea bisericii, spațiilor adiacente și parcării; preotesei Andreea Stângă, care i-a fost alături într-o perioadă de mare efort; părintelui Protopop Gabor Codrea, care a sprijinit constant parohia în îndeplinirea obiectivelor ei; și în mod special, Preasfințitului Episcop Siluan, pentru încrederea de a-i fi dat misiunea de a deschide o nouă parohie și de a-i fi oferit funcția de consilier, tânăr și necopt fiind.
Părintele Daniel Stîngă a explicat că alegerea de a deschide biserica în San Bonifacio, unica localitate cu acest nume în toată Italia, a fost luată nu numai având în vedere disponibilitatea locului și poziția sa centrală, ci și pentru că Bonifaciu este sfântul protector al creștinilor ortodocși, episcop martir în Germania secolului IV.
La final, Preasfințitul Siluan a evidențiat importanța faptului de a avea un locaș de cult și i-a îndemnat pe toți să stăruie în rugăciune, mulțumind lui Dumnezeu pentru darul dat și pomenind mereu pe cei care au construit biserica. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinția Sa a primit din partea parohiei icoana Sfântului Ierarh Bonifatie, care a devenit al doilea ocrotitor al parohiei, după ce, în urma cu ceva timp, Episcopia Italiei a dăruit parohiei o părticică din moaștele sfântului, el fiind și unul dintre ocrotitorii orașului.
În cele din urmă, toți invitații alături de toți credincioșii prezenți au rămas la agapa frățească, iar pentru faptul că anul omagial 2017 este dedicat în Patriarhia Română Sfintelor Icoane, toți reprezentanții oficiali și toți preoții catolici au primit în dar câte o icoană.
„A fost o zi frumoasă pentru toți: pentru credincioșii ortodocși care s-au dus din toate localitățile situate în provinciile Verona și Vicenza, pentru autoritățile religioase atât ortodoxe, cât și catolice, dar și pentru diverși localnici catolici curioși care au luat parte la evenimentul celebrat în iubita lor capelă de frații ortodocși, într-un spirit sincer ecumenic”, scrie cotidianul veronez L’Arena.
Capela, care conține și mozaicuri interesante, ajunsese în completă ruină, din moment ce au fost furate și jgheaburile din cupru și acoperișul era distrus, expunând clădirea infiltrărilor de apă. Renovarea a remediat distrugerile, în plus fiind instalat din nou clopotul din 1888.