in

Palermo/ De vorbă cu Claudia şi Roxana, două viitoare doctoriţe, despre „nedreptatea” din sistemul sanitar românesc

Din ce în ce mai multe cadre medicale din România emigrează în state precum Anglia, Canada sau Italia, unde salariile sunt mult mai mari decât cele din ţară. În timp ce asistentele aleg Italia, medicii îşi găsesc un job în Anglia sau Canada. Despre cauzele care îi împing pe medici să emigreze şi despre cât de grea este situaţia sistemului sanitar din România, am vorbit cu două studente de la Facultatea de Medicină din Constanţa, aflate cu o bursă de studiu la Palermo.

Claudia Elena Costin este studentă la Facultatea de Medicină din Constanţa, în anul trei. Acum se află în sesiune, cu o bursă Erasmus la Palermo şi a luat deja trei examene cu note maxime. În puţinul timp liber se plimbă prin oraş, admiră peisajele şi gustă prăjiturile siciliene. Îi plac profesorii şi colegii şi speră ca această experienţă să o ajute profesional. Roxana Hanu beneficiază de aceeaşi bursă Erasmus şi este încântată de această experienţă. Nu exclude posibilitatea de a profesa în viitor în Italia, având în vedere salariile medicilor din România.

Claudia ne povesteşte că nu i-a fost greu să obţină bursa Erasmus la Facultatea de Medicină din Palermo: "Facultatea de Medicină din Constanţa, de unde vin eu, a format mulţi tineri care s-au remarcat prin mediile mari obţinute la cel mai dificil dintre concursurile naţionale, rezidenţiatul. Beneficiem de indrumarea unor profesori de excepţie, dedicaţi meseriei, ceea ce am întâlnit şi aici în Palermo. Faptul că programa este structurată diferit pe ani de studiu mi-a oferit prilejul de a cunoaşte şi mai mulţi studenţi italieni, dar şi studenţi Erasmus din alte ţări ale Europei. Profesorii şi colegii sunt primitori şi te apreciază dacă eşti pregătit."

Oricum, este dificil să dai examene într-o ţară străină, cu profesori şi colegi noi şi să obţii rezultate maxime. Dar efortul merită, spune Claudia, pentru că aceste rezultate vor conta la CV-ul ei. În plus, va avea şi o mai bună orientare profesională: "E bine să vezi cum şi cât se pregatesc viitorii medici din alte ţări, care sunt condiţiile în care profeseaza ei, cum funcţionează sistemul sanitar din afara ţării. În viaţă, întotdeauna  trebuie să ai o opţiune de rezervă."

"Mi-aş dori să nu fiu nevoită să plec pentru a profesa”

Opţiune de rezervă, adică intenţia de a emigra după studii? "Speranţa moare ultima. Până voi ajunge eu medic cu parafă, sper să se producă multe schimbări în sistemul sanitar din România şi medicii, alături de pacienţi, să beneficieze de o atenţie mai mare din partea guvernanţilor pentru a stopa migrarea actuală a cadrelor medicale sau a pacienţilor nevoiţi să se trateze în alte spitale decât cele româneşti." E plăcut să vizitezi locuri noi, să relaţionezi cu oameni ce au alte obiceiuri, idei, mod de viaţă, să legi prietenii, însă e dificil să stai departe de ai tăi, mai spune Claudia: "Mi-aş dori să nu fiu nevoită să plec pentru a profesa nici în Italia, nici în alt loc din aceasta lume. Italia nu este ţara mea, m-aş întoarce aici cu mare drag, dar nu pentru a rămâne definitiv, ci pentru a-mi petrece vacanţele şi a cunoaşte acest leagăn de istorie al omenirii."

Oricum, situaţia din ţară o afectează: "Cel mai tare mă afectează nedreptatea. Când eşti nedreptăţit, există două opţiuni: ori lupţi, ori pleci undeva unde ştii că vei fi apreciat la adevărata valoare. Si cum prima opţiune presupune bani, timp şi stres, treci la următoarea variantă…"

In Italia, “cursurile şi modurile de predare se aseamănă cu cele din România”

Roxana spune că a fost norocoasă că a obţinut bursa Erasmus. Spune că în Italia, cursurile şi modul de predare se aseamănă foarte mult cu cele din România. A venit pentru o bursă de 5 luni, de ajuns pentru a simţi câteva avantaje: "Am avut posibilitatea să învăţ limba italiană destul de bine având în vedere că aici sunt foarte puţini care ştiu să vorbească limba engleza. De asemenea, am avut oportunitatea de a cunoaşte alte culturi, pe lângă colegii mei italieni am avut şi colegi din alte ţări cum ar fi

Germania sau Portugalia

Experienţa studiilor în străinătate a fost şi o experienţă de viaţă. I-ar plăcea să profeseze în Italia după facultate: "Având în vedere că am locuit aici 4 luni de zile aş putea spune că această experienţă m-a făcut să mă gândesc la posibilitatea de a profesa aici."

Roxana nu crede că starea sistemului de sănătate din România se va îmbunătăţi: "Chiar dacă sper, sunt convinsă că acest lucru nu se va întâmpla. Situaţia aceasta nu este recentă. Eu mi-aş dori să se schimbe lucrurile pentru că avem medici extraordinari care au ales să rămână în ţară chiar dacă au primit oferte de a lucra în altă ţară pentru un salariu mult mai bun."

Chiar dacă nu va fi Italia, Roxana se gândeşte oricum să emigreze cu diploma de medic în buzunar: "Probabil că fiecare dintre noi îşi doreşte ce e mai bun pentru el însuşi. Un motiv ar fi salariul care este destul de mic, care de abia dacă îţi ajunge să te întreţii plus că trebuie să îţi cumperi şi cărţi pe care de abia ţi le poti permite.De când am început facultatea mă gândesc la posibilitatea de a pleca din ţară şi asta a fost unul dintre motivele pentru care am ales să studiez în străinătate, să văd dacă mă pot adapta, cum este să susţii un examen în altă limbă, să fii departe de familie."

Crina Suceveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Studiu UNAR: tineri imigranţi, mai discriminaţi la Milano decât în Sicilia

Românii, cetăţeni europeni de serie “B” pe piaţa muncii. Vezi care sunt principalele restricţii în nouă ţări membre