Menu
in

Ovidiu Burdusa a inaugurat al doilea hotel în centrul Romei VIDEO

Despre povestea de succes a lui Ovidiu Burduşa, vrânceanul care gestionează un hotel în centrul Romei, am mai scris în Gazeta Românească, în luna noiembrie a anului trecut. Vestea despre patronul român al hotelului de lângă Piazza di Spagna a ajuns şi în România, iar presa naţională a povestit cum a profitat românul de criza care a lovit puternic economia italiană.

Ovidiu Burduşa a primit zeci de mesaje de felicitări și mulți conaționali i-au trecut pragul, încântaţi de faptul că un român a reuşit să-şi construiască o afacere înfloritoare în Cetatea Eternă.

Dar povestea de succes a lui Ovidiu nu a ajuns la ultima filă. Chiar în luna martie, românul ne-a invitat într-o nouă structură hotelieră, pe care încă nu a deschis-o. „Am ţinut să vă invit acum, când abia am terminat ultimele retuşuri, pentru că aţi fost primii care aţi scris despre primul nostru hotel”, spune emoţionat Ovidiu.

Camere cu numele celor mai faimoase pieţe din Roma

Toate licenţele sunt luate deja, mai trebuie doar aduse tablourile, comandate special de la un pictor italian. De la tablouri începe şi discuţia noastră: „E o idee a mea, pe care o am de mai mult timp: aceea de a avea un hotel în care fiecare cameră să poartele numele unei pieţe din Roma. Aşa că vom avea camera Piazza di Spagna, Piazza Navona, Piazza Venezia…Iar în fiecare cameră oaspeţii vor putea admira tablouri cu respectivele pieţe”.

Ovidiu Burduşa ne invită să vizităm fiecare cameră. Deschide larg ferestrele fiecăreia: „De aici putem vedea în dreapta chiar Piazza di Spagna, iar de aici se văd scările care duc la Trinita’ dei Monti”.

Norocul şi coincidenţa

Pentru a deschide primul hotel, „a avut nevoie de mult noroc şi de un pic mai multă criză”. Pentru a-l deschide pe al doilea, a profitat de „o coincidenţă”: „Căutam un mic apartament de închiriat pentru mine şi familie, aşa am aflat proprietarii acestei clădiri închiriază unul din apartamente, foarte încăpător. Am negociat, am făcut contractul şi am trecut la renovări. Aşa s-a născut Inn Spagna Deluxe, un boutique hotel i-am putea spune”.

În câteva luni, apartamentul s-a transformat într-un mic hotel „tehnic, se cheamă structură cu camere de închiriat”. Fiecare din cele cinci camere are baie proprie şi, ţine să precizeze Ovidiu, „respectă toate normele noi impuse de primăria Romei, adică un anumit spaţiu minim de persoană pentru o cameră dublă şi pentru o „singola”. Trei din încăperi au vedere spre Piazza di Spagna”.

Totul a fost gândit de la zero, împreună cu un arhitect şi cu partenerul său italian: „Am ales culorile, care nu sunt cele ale unui hotel obişnuit, adică roşu sau auriu. Sunt nuanţe de maro, pentru a crea o atmosferă mai elegantă şi mai liniştitoare. Voiam ca cine intră la noi să aibă aceeaşi senzaţie ca atunci când intră într-un…salon de masaj. Linişte şi posibilitatea de a se relaxa. La fel, pornind de la acelaşi principiu, am ales şi mobilele”.

 

Ovidiu Burduşa, proprietar de hotel la Roma: "Criza a fost un noroc pentru mine"

"Românii nu sunt aşa cum îi văd italienii la TV"

Încă de data trecută, Ovidiu Burduşa ne-a spus că urmăreşte mai degrabă evenimentele şi politica din România, decât pe cele din Peninsulă. Vrea să arate, mai ales italienilor, chiar prin faptul că se expune mediatic în prima persoană, că „românii nu sunt aşa cum îi văd deseori la televizor”. Echipa de muncitori care  a lucrat la renovarea hotelului este formată din români, „oameni serioşi, pe care am putut să contez”.

Mai mult, Ovidiu promite românilor care îi calcă pragul un scont faţă de preţul oficial şi adaugă: „jumătate din câştigurile hotelului, adică partea mea- având în vedere că ele sunt împărţite între mine şi asociatul meu italian merg în România, deci sunt reinvestite în patrie”.

Business rentabil

Pe conaţionalii din capitală care doresc să investească banii într-o afacere, Ovidiu Burduşa îi sfătuieşte să ia în calcul şi domeniul hotelier. Nu se teme de concurenţă, pentru că „oportunităţile sunt bune şi numeroase, pentru toţi”. Oricum, el consideră că în zona unde el a investit, mai precis lângă Piazza di Spagna, concurenţa este, paradoxal,  „mai mică”: „Din peste 1800 de hoteluri din Roma, în zona aceasta sunt doar 120 de structuri, marea majoritate de 4 şi 5 stele, deci targetul nostru este foarte bine poziţionat pe piaţă, deci, cum s-ar spune, ne-am asigurat spatele”.

Câţiva oameni de afaceri români i-au cerut deja sfatul: „ar vrea să investească în domeniul hotelier. I-am încurajat. În ciuda crizei, estimez că numărul structurilor hoteliere din Roma va creşte cu cel puţin 100 de unităţi. E adevărat, preţul pe cameră scade, dar creşte circulaţia turistică. E un business rentabil la Roma".

Cinci sfaturi pentru turişti

I-am cerut lui Ovidiu Burduşa să facă o listă cu cinci sfaturi pentru turişti cu buget mediu care vor să viziteze Roma sau alt oraş italian: „În primul rând, îi sfătuiesc să urmărească ofertele. Cererea şi oferta fixează preţul pieţei. Mai precis, să vină la Roma în low season, extra-sezon, în lunile noiembrie, decembrie ianuarie, sau februarie, când preţurile sunt cele mai mici. Apoi, să urmărească sfaturile de pe site-uri precum Trip advisor, care sunt foarte utile în alegerea celui mai convenabil sejur. În al treilea rând, să fie atenţi şi la poziţionarea hoteluiui: poţi să te cazezi la un hotel de cinci stele dar care să fie în afara centrului istoric sau chiar în afara centurii oraşului. Atunci, se adaugă cheltuieli de transport sau chiar cu taxiul, deci o alegere care nu rentează până la urmă. Ultimul sfat sau regulă: acela de a încerca să fie obiectiv şi consecvent şi să aleagă mereu acelaşi hotel”.

Cea mai mare satisfacţie: sunt propriul meu stăpân, e dificil să trăieşti de la statutul de angajat la acela de patron. E greu în ţară, ca să o faci în străinătate, e de trei ori mai greu. Când mă trezesc dimineaţa, vin la recepţie şi ştiu că pot să fac ceea ce vreau eu, iată cea mai mare satisfacţie”.

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version