in

Ovidiu Burduşa, proprietar de hoteluri la Roma: «Toţi avem cheia succesului»

La numai 35 de ani, Ovidiu Burduşa, un vrâncean din Panciu, este titularul unui hotel de trei stele – Corso Grand Suite – care se află situat în centrul istoric al Romei. Aceasta este cea de-a treia structură hotelieră creată de tânărul român, în ultimii trei ani.

„Corso Grand Suite” a fost gata după patru luni de muncă asiduă. Sunt şase camere confortabile, izolate fonic, fiecare cu baie, aer condiţionat separat, tv cu plasmă, internet şi tot ce este necesar unui hotel de 3 stele. Diferenţa faţă de experienţele anterioare este aceea că de această dată Ovidiu s-a ambiţionat şi a deschis această afacere pe propriile forţe, fără nici un fel de asociat.

Ovidiu Burduşa, cât timp aţi lucrat la amenajarea acestui nou hotel?
«Trebuie precizat că este vorba de un Boutique Hotel de lux care are şase camere. trei sunt cu vedere exact pe Via del Corso şi au balcon, celelalte trei sunt cu vedere spre interiorul clădirii într-o curte liniştită. Lucrările de amenajare au durat circa patru luni. La acest proiect au lucrat un architect, un designer şi un inginer, toţi italieni. Echipa de muncitori era în majoritate din Ucraina, aşa că am avut la începutul anului ştiri proaspete de pe „maidanul de la Kiev”.»

Care sunt dificultăţile pe care le-aţi întâmpinat: birocraţia, prejudecăţile?
«Birocraţia aici este ca la Bucureşti, o ştim cu toţii, nu este o noutate. Important este că până la urma proiectul a ieşit aşa cum ne-am dorit. »

Aţi întâmpinat vreun obstacol pentru faptul că sunteţi român şi nu italian?
« Eu am petrecut mai mult de o treime din viaţa mea aici, la Roma. Am reuşit să mă mobilizez de fiecare dată şi să trec peste momentele dificile care nu au fost puţine. Le las de fiecare dată în urmă şi privesc mereu partea plină a paharului. »

Până să reuşiţi să ajungeţi manager de hotel, în ce domenii aţi lucrat?
«În anul 2005, după terminarea studiilor am revenit în Italia şi am lucrat numai în această industrie, industria ospitalităţii. Am parcurs toate etapele de la recepţioner de noapte până la managerul unui hotel de 35 de camere. Am acumulat experienţă şi asta mă ajută enorm şi în prezent. Din păcate sunt atent la tot ce se întâmplă în ţară şi văd că sunt promovaţi în funcţii importante persoane fără experienţă. Asta este drumul cel mai scurt pentru a ajunge la faliment, din păcate.»

De ce să alegem acest hotel?
«Clienţii noştri ne aleg în primul rând pentru poziţionare, dar şi pentru calitatea serviciilor oferite. Un alt aspect important, care vine pe parcurs, este punctajul obţinut pe principalul canal de vânzare online, 9,3 din 10.»

Roma are peste 1000 de hoteluri, câteva sute de B&B, pensiuni şi alte structuri de cazare care, în majoritatea timpului anului, sunt pline. Nu vă este teamă de concurenţă?
« La Roma sunt în acest moment peste 4000 de structuri de cazare. De fiecare dată când am avut ocazia să vorbesc cu presa am invitat românii să investească în acest domeniu, deoarece nu îmi este frica de concurenţă şi ar fi bine ca noi să activăm şi în alte domenii, în afară de agricultură şi construcţii.»

Cât de mult vă afectează criza?
«Criza a lovit puternic şi Italia, o vedem şi o simţim în fiecare zi. Însă eu sunt optimist. Va trece şi perioada asta. »

Care este cheia succesului?
«Dacă vorbim de o cheie a succesului, vă pot spune că aceasta cheie o avem cu toţii în mână. Depinde doar de noi, trebuie să o căutăm, uneori o avem în mână sau în buzunarul de la spate şi nu ne dăm seama.»

Vă este dor de România? Ce vă lipseşte de acasă, de la Panciu?
«Nu cred că există român în diaspora căruia să nu-i pară rău că a plecat din ţară. Îmi lipseşte ceea ce ne lipseşte la toţi: familia şi prietenii.»

Vă opriţi aici ca investiţii sau vă tentează să mai deschideţi o altă structură hotelieră?
«Nu, nu cred că mă voi opri aici, însă fiecare pas trebuie calculat bine.»

Pe viitor vreţi să vă întoarceţi în România sau veţi rămâne aici, în Italia?
«Nu am renunţat la ideea de a reveni în ţară! Şi îmi doresc ca atunci când voi reveni să pun umărul la „aducerea normalităţii”. Sper să mai fie de făcut câte ceva prin ţară şi să nu fie totul perfect ca în Germania sau Elveţia. Sunt un visător, nu-i aşa?»

Ovidiu Burduşa şi soţia sa, Andreea Burduşa au decis să-i sprijine pe artiştii români din Italia sau din ţară şi le pun acestora la dispoziţie pereţii hotelului pentru a-şi expune operele. Astfel clienţii pot să admire creaţiile acestora şi să le achiziţioneze. Iniţiativa familiei Burduşa demonstrează că mai există români emigraţi care nu au uitat de semenii lor.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Ţineţi-vă de mână, măi, să nu vă prăpădiţi!”

Ferrara, o tonă de peşte de râu braconat în numai o zi. Urma să fie vândut în România și Grecia