V-ați gândit vreodată să deveniți interviator? Este oportunitatea de muncă oferită de Ipsos. De ani de zile angajat în cunoașterea mai bună a imigranților, este în căutarea de colaboratori străini în Italia pentru a realiza interviuri în cadrul diferitelor comunități.
Cerințele solicitate sunt: vârsta minim 20 de ani, diplomă de bacalaureat; persoană serioasă, de încredere și orientată către îndeplinirea obiectivelor; capacitate de relaționare cu persoane cu profil social diferit și etnie diferită; rețea vastă de cunoștințe în teritoriu utilă pentru identificarea diferitelor tipologii de persoane de intervievat și disponibilitate imediată. Cunoașterea englezei și a altor limbi străine este o cerință preferențială.
Pentru a candida este de ajuns să intrați pe site-ul http://www.ipsos.it/newpanel și să completați rubricile solicitate.
Cu siguranță ar fi inutil să pui întrebări dacă nu există cineva dispus să răspundă. Din acest motiv Ipsos caută și imigranți gata să acorde puțin din timpul lor pentru a fi intervievați, care în majoritatea cazurilor vor primi cadouri în schimbul disponibilității lor. Este foarte simplu să participați, este suficient să completați http://www.ipsos.it/partecipo menționând numele și numărul la telefon la care doriți să fiți contactat pentru a primi propuneri de interviu.
Nora Schmitz, sunteţi Șef adjunct la Ipsos Connect. Lucrați în una dintre instituțiile de studii cele mai mari din lume. Din punct de vedere al studiilor, ce se poate spune despre prezența străină din Italia?
«Deja de ani de zile spunem că societatea se schimbă în Italia. Se vorbește deseori despre o societate tot mai multietnică, și despre o prezență străină tot mai răspândită și semnificativă în țara noastră. De fapt, cetățenii de origine străină care au rezidența în Italia reprezintă acum 8% din populație. Însă adevărul este că încă se știe cu adevărat foarte puțin despre cetățenii străini care au rezidența în Italia, despre modul lor de a trăi în țara noastră și despre obiceiurile lor.»
Ce înseamnă să culegi date de studiu privind populația străină?
«Ei bine, în primul rând prin date de studiu se înțelege un întreg de informații care descriu cum este făcută o populație sau o parte a acesteia, sau care sunt comportamentele sale. De exemplu, date despre cum sunt făcute familiile (câți sunt în familie? În general, câți ani are capul familiei și ce profesie desfășoară?), privind consumul acestor familii (cumpărăturile le fac la supermarket? Utilizează aceleași produse ca și familiile italiene sau produse diferite?) sau despre cum își petrec timpul liber (se uită la televizor? La ce tip de canale se uită? Folosesc numai televiziunea prin satelit pentru a urmări programele în limba lor, sau se uită și la canalele italiene? Ce servicii de internet folosesc?).»
Dar la ce folosesc aceste informații?
«Sunt toate informații importante, care ajută să se înțeleagă străinii rezidenți în Italia din foarte multe puncte de vedere, și ajută firmele să furnizeze produse gândite pentru necesitățile lor specifice. Gândiți-vă la ofertele bancare, sau poștale sau la tarifele telefonice concepute pentru cei care trăiesc în Italia dar provin dintr-o țară străină. În Italia suntem încă mult în urmă privind acest aspect, însă există și exemple pozitive, chiar foarte importante. De exemplu, Auditel – societatea care furnizează datele privind audiența programelor de televiziune – începând din 2012 a lucrat foarte mult pentru a reprezenta și populația străină în datele sale de audiență, un parcurs care a fost realizat în colaborare cu Ipsos și care cu siguranță este un exemplu de mare interes.
În perspectivă, datorită acestor date, va fi posibil pentru Editorii de televiziune să decidă de exemplu dacă să introducă canale și programe dedicate unor persoane de naționalitate diferită. Eu adaug un lucru, pe care îl explic mereu când predăm interviatorilor – deseori străini – cărora le încredințăm sarcina de a efectua acest tip de interviuri: datele de studiu contribuie la a se da o voce străinilor, și ar fi foarte frumos dacă ar reuși să înțeleagă mai bine realitatea în care trăiesc.»
Dar cum se culeg aceste date de studiu?
«În linie generală, datele de cercetare se culeg în două moduri.
Se pot culege prin intermediul interviurilor, în care respondenților li se pune o serie de întrebări privind gusturile și preferințele lor. Toate răspunsurile culese, analizate statistic, constituie datele de studiu. Analizele statistice furnizează date privind categoriile de persoane, niciodată privind o persoană anume. De exemplu, tipul de dată furnizată se va putea referi la ”locul în care femeile de 25-50 de ani fac cumpărături” sau ”tipul de produse de care sunt interesate”.
Aceste interviuri pot fi realizate la telefon, sau prin internet, însă în unele cazuri este necesară trimiterea unei interviator care efectuează interviul în casa persoanelor. Acest tip de anchetă este mai dificil de realizat fiindcă cetățenii străini sunt neîncrezători față de interviuri și deseori sunt îngrijorați că aceste date pot în vreun fel să-i pună în dificultate. Lucru absolut imposibil, fiindcă datele sunt mereu culese pe eșantioane foarte mari, de câteva mii de persoane, și se citesc numai în formă agregată – adică pe categorii – la fel ca în exemplele pe care le-am dat mai înainte.
Printre altele, Italia are o lege privind confidențialitatea foarte severă, așadar identitatea persoanelor intervievate – fie acestea străine sau italiene – este protejată de lege în mod foarte strict.
Un alt mod de a culege datele se bazează pe așa-numita relevare electronică. De exemplu, pentru audiența televiziunilor funcționează astfel: se instalează un mic aparat lângă televizorul familiei și acest aparat înregistrează programele vizionate. Și în acest caz totul are loc cu deplina respectare a legii privind confidențialitatea și rezultatele nu sunt niciodată legate de o anumită persoană sau familie.»
Dar persoanele intervievate primesc ceva în schimbul colaborării lor?
«Deseori da, depinde de anchetă. De exemplu, pentru un interviu deseori oferim o reîncărcare telefonică de 10 euro. În caz de relevare electronică, în schimb, se poate primi un cadou, cu valoare mai mare, care se alege dintr-un catalog, sau un premiu de 40 de euro pe an.»
Să acorzi aceste interviuri nu este periculos deci, nu există riscul ca informațiile care sunt culese să creeze vreo problemă celor care se lasă intervievați?
«Nu există riscuri sau pericole, în mod absolut. Insistăm foarte mult pe acest concept atunci când formăm noii interviatori care tot mai frecvent – în special pentru studiile asupra cetățenilor străini – sunt la rândul lor străini.»
Așadar este și o posibilă profesie pentru un străin care trăiește în Italia?
«Cu siguranță da, și noi chiar oferim multă muncă tocmai pentru că pentru acest tip de studii uneori străinii sunt în largul lor mai mult la acordarea interviurilor unor persoane de naționalitatea lor. Așadar, interviatorii străini sunt căutați: tocmai în aceste luni inserăm mulți fiindcă avem foarte multe interviuri de efectuat, pe foarte multe teme de cercetare!»
Și cum devii interviator IPSOS?
«Ei bine, contactezi departamentul nostru operativ, cel care organizează toate studiile din punct de vedere practic. Trimiți un CV și are loc un interviu, după care urmezi un mic curs online pentru a învăța ceea ce trebuie făcut și ești plătit pentru fiecare interviu pe care reușești să îl faci. Avem diferiți interviatori care au făcut o profesie din asta, și își întrețin familia astfel, alții o fac part-time fiindcă studiază sau mai au un loc de muncă sau alții pentru că – este cazul mamelor – la o anumită oră au treburi familiale.»