Menu
in

O româncă văduvă protestează în fața primăriei la Nicosia (Sicilia): «Nu am mijloace de subzistență»

Deși este frig în această perioadă, de mai multe zile, doamna Georgeta Stanciulescu, cetățeană italiană de origine română protestează în fața intrării în primărie. Văduvă de mai puțin da un an, a fost măritată de 13 ani cu un angajat al primăriei, Franco Notararigo, fost instalator detașat la firma de distribuție a apei Acquaenna.

Din diferite motive birocratice, doamna Stănciulescu nu primește nicio pensie de reversibilitate și niciun venit de susținere, nu este în măsură să își plătească facturile și riscă să rrămână fără utilități, care vor fi deconectate, pentru neplată.

Doamna a povestit, pentru telenicosia.it, cazul ei legat de munca soțului ei, unul dintre cei cinci instalatori protagoniști ai unei dispute între Municipalitatea din Nicosia și Acquaenna în 2014. Francesco Notararigo a fost angajat în anii 90 prin concurs regular, de către Municipalitatea din Nicosia, a fost transferat cu alți patru colegi la Acquaenna. În ianuarie 2014, Acquaenna a comunicat Primăriei din Nicosia că nu mai are nevoie de cei cinci lucrători, după ce în noiembrie 2013 Municipalitatea reînnoise detașarea lucrătorilor la firmei de distribuție a apei până la 31 decembrie 2014. Muncitorii veneau la lucru în fiecare zi, dar nu li se dădea nimic de făcut. Municipalitatea a propus soluția transferului definitiv la Acquaenna, dar instalatorii au refuzat această propunere, pentru că era angajați publici și pierdeau anumite beneficii, riscau să ajungă la pensie cu un venit mult mai mic. Municipalitatea nu voia să se încarce cu acești muncitori pe timp nedeterminat.

Litigiul a ajuns în sălile de judecată, pentru rezolvarea contenciosului între primărie și lucrători. În procesul de la Tribunalul din Enna, lucrătorii cereau anularea deciziei de transfer la Acquaenna. Judecătorul a dat însă dreptate primăriei. Lucrătorii au rămas în acest timp fără muncă și fără bani.

În martie 2017, un judecător de la Enna a decis încadrarea celor cinci la Acquaenna, cu păstrarea drepturilor juridice și economice de la primărie. În 2 mai 2017, după 40 de luni, au revenit la muncă.

Din cauza unei suferințe, Notatarigo nu s-a mai prezentat la muncă, iar în aprilie 2018 a fost concediat de Acquaenna. În iunie a murit, fără să fi maturizat perioada minimă pentru dreptul la pensie.

Așa încât văduva în acest moment nu are niciun suport economic. S-a adresat la sindicate, la avocați și la serviciile sociale ale Primăriei, dar până acum nu a primit răspuns, așa încât a decis să protesteze.

Femei casnice în Italia, statistici incredibile: 700.000 trăiesc în sărăcie absolută

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version