Adina S. lucrează badante într-un oraş lângă Palermo, la Campo Felice. Are 27 de ani. S-a gândit că banii pe care-i câştigă sunt puţini şi şi-a bătut capul cum să-şi creeze o afacere pe măsura capacităţilor sale.
Este în negocieri cu două perechi de italieni care nu pot avea copii, pentru a-şi închiria uterul, ca mama surogat. După mai multe runde de negocieri, despre programul propriu-zis al afacerii s-au decis să plece în toamnă în Spania. Acolo există clinici private unde se pot face astfel de proceduri. În România ar fi prea riscant, spune ea.
15.000 de euro plus 1000 pe fiecare lună de sarcină
Ea vrea pentru un copil 15.000 de euro. Ar fi vrut mai mult dar costurile din clinica spaniolă s-ar ridica la 20.000 euro. În plus, vrea să primească în perioada în care este gravidă suma de 1.000 de euro, lunar.
“Imi cumpăr un apartament în România”
"Cu banii pe care-i voi câştiga o să îmi cumpăr un apartament în România. Dacă nu o să am o sarcină dificilă şi alte probleme, aceeaşi familie ar mai dori un copil. Nu fac nici un rău. Nu fac avort. Nu dau încap la nimeni. Ajut contra cost o familie care nu poate avea copii. Ei mă ajută pe mine să am o casă.”
Un singur lucru o îngrijorează pe româncă: faptul că s-ar putea ataşa de copilul pe care îl va purta timp de nouă luni în pântec: “Poate că o să mă doară sufletul să dau copilul, dar e nici măcar nu o să-l văd la spital, aşa mi-au spus. "
In Italia, legea interzice ca părinţii care nu pot avea copii să apeleze la o mamă surogat. Dar, dacă naşterea are loc într-o altă ţară în care legea o permite , Italia ar trebui să recunoască legitimitatea procedurii.
Crina Suceveanu