in

O naţiune de emigranţi

Sorin Cehan

Datele din Bilanţul Demografic Naţional pe anul 2015 publicate de Istat, Institutul italian de statistică, vorbesc clar: numărul românilor înregistraţi ca rezidenţi în Italia a crescut anul trecut cu circa 20.000, de la 1.131.839 la 1.151.395. Numărul celor înregistraţi. Ţinând cont că o parte dintre românii care vin nu îşi mai înregistrează rezidenţa şi ţinând cont că datele Istat au o anumită inerţie, putem presupune că numărul este mai mare. Cu mult, cu puţin, nu putem şti, dar cu siguranţă numărul real este mai mare.

Aducem în analiză şi faptul că Italia este o ţară în criză, la fel ca şi Spania, iar anul trecut, ca şi în anul precedent, fluxul de români care caută de muncă în străinătate s-a îndreptat cu preponderenţă spre ţări pe care criza le-a ocolit, cum ar fi Germania sau Marea Britanie, rezultă un tablou amplu al exodului populaţiei din România, care continuă neîntrerupt. În ciuda schimbărilor politice, a guvernului tehnocrat sau a lui Klaus Iohannis, românii continuă să plece.

Aparent este o contradicţie cu datele pe care le-am prezentat recent, despre repatrierea unui mare număr de români învinşi de criză în Italia sau Spania. Zeci de mii de români s-au întors în România cu familiile, semnalul fiind înscrierea în şcolile româneşti a mii de copii care au probleme mari cu limba română. Aparent o contradicţie, în fapt înseamnă că mult mai mulţi români pleacă, de cele mai multe ori tinerii, în timp ce mulţi se întorc, învinşi de criză, poate trecuţi de 50 de ani.

Aşa încât vom ajunge o naţiune formată din cei plecaţi, din cei care au fost plecaţi şi cei care nu au plecat încă. La nivelul unui popor, aceasta este şi o sită a valorilor. Cei valoroşi care se pot afirma într-o societate meritocratică, aşa cum tind să fie ţările din Vest (deşi sunt multe lucruri în neregulă acolo) nu se mai întorc. Vin mulţi dezmoşteniţi ai soartei, pe care un stat ca România nu îi poate ajuta mai mult decât o pot face ţările bogate. Ar fi simplu să dăm vina pe guvern, pe Parlament, pe preşedinte. S-au schimbat, se schimbă mereu, ţara în schimb nu se schimbă. Nu devine ţara din care să nu mai vrei să pleci.

La cum arată lucrurile, ar fi nevoie de un efort de reconstrucţie exterioară şi spirituală de zeci de ani, începând de acum. Citind ştirile din România, singurul sfat pentru orice român este acesta: pregătiţi-vă cât mai bine când emigraţi, să nu mai fiţi nevoiţi să vă întoarceţi.

Pentru prima dată în ultimii 90 de ani: Scade numărul italienilor, creşte numărul românilor


Citiți și:

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lecce, judecător la Casaţie, organizează un bordel cu românce în clădirea sa B&B

Vara, timpul vacanțelor și… hoților