Un director de şcoală din Italia a luat apărarea unei fetiţe românce de 11 ani, care a trebuit să suporte jignirile unei colege italience. E deosebit de dureros ca la 11 ani să ţi se spună că datorită faptului că ai o anumită naţionalitate eşti considerată ” de c…t”. Poate şi mai dureros este să afli că tot datorită naţionalităţii tale, mama ta este considerată o „curvă”, iar tu şi părinţii tăi luaţi locurile de muncă italienilor. La doar 11 ani primeşti în faţă nişte cuvinte atât de urâte, care te pot marca pe viaţă.
Niciun cuvânt public de mulțumire…
Atac rasist la scoala din Ladispoli, directorul a fost bătut pentru că a luat apărarea unei fetițe românce
Directorul şcolii şi profesoarele au intervenit…Orice profesor integru şi cu scaun la cap ar fi reacţionat la fel, ar fi luat apărarea copilei, indiferent că era româncă sau dintr-o ţară arabă. Şi ce au primit în schimb profesorii? Insulte şi şuturi de la tatălui fetei italience. Directorul şcolii a ajuns la urgenţă, dar loviturile nu l-au durut mai mult decât ignoranţa acelui tată italian, pornit contra poporului român, la fel ca şi fiica sa.
Nu e greu de înţeles de unde atâta ură la fetiţa italiancă de 11 ani contra românilor. A spus ce a auzit ea acasă, de la părinţii ei. Că româncele sunt c… şi românii iau locurile de muncă ale italienilor. „Nu eşti patriot, aperi românii”, i-a strigat acel „domn” italian directorului şcolii. Şi astfel, directorul şcolii a devenit apărătorul întregului popor român, jignit în acest episod.
Spuneam că directorul s-a ales cu lovituri. S-a mai ales cu ceva: indiferenţa autorităţilor române, care în loc să demonstreze solidaritate, să îl propună pentru o medalie, L-AU IGNORAT.
Jignirile şi scandalul în jurul acestui subiect vor rămâne pentru mult timp în memoria locuitorilor din Ladispoli.
Marile cotidiene şi publicaţiile locale italiene au scris pe larg despre acest incident, directorul de şcoală a publicat şi versiunea lui, a povestit cu lux de amănunte despre ce s-a întâmplat. Numai cine nu a vrut, nu a fost informat despre incident. Un incident deosebit de urât care a pus nişte bariere mult mai înalte între locuitorii din Ladispoli. Un orăşel în care peste 20% dintre locuitori sunt străini.
Agresiuni de acest tip au mai fost, iar faptul că niciun diplomat român nu a reacţionat, nu mai constituie o surpriză. Ne-am obişnuit cu lipsa de reacţie din partea ambasadei, aceeaşi ambasadă care tace în situaţii similare (noroc de consulii generali, vezi cazul Ferarra).
Dar nu a tăcut numai ambasada. Să ne înţelegem, vorbim de poziţii oficiale, nu de ce or fi discutat pe la colţuri sau în privat. A tăcut şi ministrul.
În momentul în care am auzit că noul ministru al Diasporei, Dan Stoenescu, va face prima vizită în Italia, la Ladispoli, ne-am bucurat. Ne-am zis: la fel cum fostul ministru, Angel Tîlvăr, a fost în prima vizită, în Sicilia, acolo unde există multe probleme, aşa şi noul ministru a fost sfătuit să se deplaseze chiar la Ladispoli, unde tocmai a existat acel incident. E un prilej de a mulţumi directorului de şcoală şi profesorilor, e o ocazie de a aplana un conflict urât.
Şi a mers exact la şcoala cu pricina, s-a întâlnit cu directorul Riccardo Agresti, cel bătut pentru că a apărat o fetiţă româncă.
Dar, surpriză… niciun cuvânt în comunicatul oficial. Absolut nimic. Foto cu vizita, foto cu directorul, cu copiii români, dar NICIO REACŢIE PUBLICĂ. Pentru că despre asta e vorba…
Era un prilej bun pentru noul ministru de a reacţiona, de a ieşi puţin din tiparele mucegăite de la MAE. Şi chiar era un moment prielnic: azi e Ziua Naţională, „patrioţii” ar fi primit şi ei foarte bine toată acest poveste.
Să presupunem că ministrul nu ştia de acest incident, dar Ambasada chiar nu ştia? Acolo au fost şi ambasadoarea, şi ataşatul de presă de la ambasadă. Un sfat, o reacţie sau măcar un MULŢUMESC PUBLIC era obligatoriu.
Dar nu e timpul pierdut. Se poate remedia încă. Gazeta Românească propune acordarea unei medalii de merit directorului de la şcoala Corrado Meloni din Ladispoli, pentru spirit civic. A luat apărarea întregului popor român.
Sorin Cehan, Andi Rădiu