Menu
in

O biserică de lemn din Maramureș va fi adusă la Moncalieri, lângă Torino

La Moncalieri, lângă Torino, se va realiza un loc de cult pentru ortodocșii români. Va fi o biserică din lemn tipică din zona Maramureșului. Parohia din Moncalieri, intitulată „parohia Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” este în formare și este condusă de Pr. Marius Floricu. Părintele Floricu a declarat, citat de site-ul torinofree.it, că „pentru un român să se gândească la Maramureș și la bisericile sale din lemn înseamnă să se gândească la rădăcinile cele mai umile și profunde ale tradiției religioase ortodoxe române”.

Orașul Moncalieri a acordat drept de suprafață pentru un teren de circa 2.500 de mp, abandonat din anii ’80, când găzduia rezervoarele pentru stocarea de combustibili. Este fără îndoială un punct strategic pentru viitoarea biserică ortodoxă: la granița dintre Moncalieri și Torino, în spatele pieței Bengasi și Nichelino, în unul dintre cartierele cele mai populate din Moncalieri și la intersecție între zone cu imigrație ridicată.

Prin această conotație multietnică, biserica se profilează a fi un fel de atelier de integrare între diferite etnii, religii și culturi. Prin această intervenție se va reface o zonă abandonată de 30 de ani, curățată după stocarea de carburanți și amenajată în zonă verde, dar neutilizată. Proiectul nu se limitează la construirea bisericii, ci la crearea unui adevărat centru de cult care să găzduiască mai multe clădiri cu diferite funcțiuni.

Biserica, curtea bisericii, altarul estival și casa parohială cu curtea sa. Toate acestea vor fi completate cu o parcare publică la dispoziția orașului. Biserica va adopta stilul arhitectonic al bisericilor din Maramureș, compuse din pronaos, naos și altar, și limbajele simbolice cele mai semnificative: pe fațadă va fi sculptat un mic portic care va avea rol de intrare; edificiul se va construi puțin mai sus față de curte și pe terenul din împrejurimi vor fi plantate iarbă și plante.

Maestrul icoanelor pe sticlă / Lucrările lui Ciprian Zancu sunt apreciate la Cremona

Clopotul, în întregime din lemn și acesta, va atinge cota de 25 de metri. Casa parohială va oglindi, și aceasta, regulile ortodoxiei românești: un plan rectangular care dă spre o curte interioară legată de curtea externă a bisericii prin intermediul unui sistem de porticuri care formează un C. Casa parohială va găzdui la parter o sală multifuncțională și, la etaj, locuința preotului și o mică pensiune.

Va fi ridicat și un altar estival: un spațiu între biserică și casa parohială amenajat pentru desfășurarea slujbelor pe timpul sezonului cald. Și acesta va fi construit din lemn, tot respectând tradițiile vechilor biserici românești. Biserica va fi construită în Maramureș, apoi demontată și transportată la Moncalieri, unde va fi reconstruită conform proiectului original.

Proiectul acestei biserici a fost prezentat, în cadrul Festivalului de arhitectură de la Torino 2013, chiar de PS Siluan, episcopul Italiei, care a participat la Seminarul de arhitectură bisericească românească. Proiectul Parohiei a fost ales să participe la expoziția „Architettura in città”, în urma desemnării ca fiind unul din cele mai importante proiecte, din 30 de proiecte din regiunea Piemonte.

Teren pentru biserica ortodoxă la Pescara, primăria va încasa de la români 50.000 de euro

Avezzano, s-au furat moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, preotul Mititelu cere ajutorul comunităţii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version