Crește numărul firmelor înființate de imigranți în Italia, în timp ce cele italiene scad, conform unui raport întocmit de Idos, în colaborare cu Cna. De-a lungul anilor s-a remarcat o consolidare a bazei antreprenoriale de imigranți, cu o creștere a societăților pe acțiuni. Numărul firmelor românești din Italia a crescut până la 53.000, conform raportului, plasând comunitatea românească pe locul doi la numărul de afaceri înființate de străini.
► În zona Torino, 23% dintre firmele străine sunt românești. „O comunitate foarte harnică”
Antreprenoriatul imigranților este din ce în ce mai mult în fruntea jocului pentru creștere . Potrivit Raportului „Immigrazione e Imprenditoria” (Imigrare și Antreprenoriat), întocmit de Idos în colaborare cu Cna, o șesime dintre lucrătorii străini care desfășoară activități independente din UE sunt concentrați în Italia. Și dacă acesta este contextul, activitățile antreprenoriale conduse de lucrători străini sunt în creștere, chiar și în contrast cu imaginea de ansamblu.
În perioada 2011-2022, în timp ce afacerile conduse de italieni au înregistrat o scădere de 5,0%, cele conduse de migranți au înregistrat o creștere notabilă de 42,7%. Această tendință a adus numărul total de afaceri gestionate de migranți la 647.797 de entități la sfârșitul anului 2022, reprezentând astfel 10,8% din totalul național, față de modestele 7,4% din 2011. Sondajul a fost prezentat la Roma la Reprezentanța Parlamentului European, scrie cotidianul economic Il Sole 24 Ore.
Mai mult de șapte din zece companii din Centru și Nord
Afacerile administrate de imigranți sunt mai concentrate în regiunile central-nordice (77,3%), dar sunt prezente și în sud, Lombardia și Lazio evidențiindu-se ca epicentre ale activităților antreprenoriale ale imigranților, numărând 124 mii, respectiv 81 mii afaceri.
Aproape trei sferturi din afaceri sunt întreprinderi individuale
Întreprinderile individuale domină peisajul afacerilor în rândul imigranților, reprezentând aproape trei sferturi din toate afacerile conduse de migranți (480.000, sau 74,1%). Cu toate acestea, de-a lungul anilor s-a înregistrat o consolidare a bazei antreprenoriale de imigranți, cu o creștere a societăților pe acțiuni (119 mii, egal cu 18,4%).
Numărul firmelor românești din Italia
Serviciile sunt accentul principal al activităților gestionate de imigranți, constituind 59,0% din total. La nivel de sector, comerțul conduce cu 31,8%, urmat îndeaproape de construcții cu 23,9%. 82,0% dintre proprietarii de afaceri imigranti sunt de origine extracomunitara, cu o predominanță marcată de naționalități precum marocani (63 mii), români (53 mii) și chinezi (52 mii).
► 77.000 de firme românești în Italia, ne apropiem vertiginos de locul 1
Femeile antreprenoare imigrante reprezintă 24,6% din total
Raportul subliniază că femeile imigrante apar ca o componentă semnificativă și în creștere a antreprenoriatului, reprezentând 24,6% din total. Acestea sunt concentrate în principal în servicii, evidențiind o tendință de diversificare a sectoarelor economice chiar și în rândul grupurilor naționale de imigranți. În sfârșit, trebuie remarcat faptul că 75,8% dintre antreprenorii imigranți au sub 50 de ani, în contrast cu cei 55,4% dintre italieni, evidențiind un dinamism și o vitalitate deosebite în cadrul comunității de afaceri imigrante.