Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Departamentul pentru Tineret al Episcopiei noastre a organizat în perioada 1-10 iulie o nouă ediţie a Taberei de creaţie artistică şi educaţie religioasă „Nu uita că eşti român!“. Au participat 70 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, de la parohiile din cuprinsul întregii eparhii. Tabăra a avut loc în staţiunea montană Piane di Mocogno, provincia Modena.
Tabăra de creaţie artistică şi educaţie religioasă „Nu uita că eşti român!“ se află la a treia ediţie, venind în întâmpinarea tinerilor dornici să își cunoască originile, să își asume identitatea de român, dar și în întâmpinarea acelora care, însuflețiți de un autentic spirit creștin ortodox românesc, au dorit să promoveze valorile morale și spirituale ale neamului românesc.
Apropierea de Dumnezeu și de toate valorile morale purtate de veacuri în sânul Bisericii, invocate ediție de ediție, nădăjduim să întărească apartenența fiecărui copil la credința, cultura și tradiția românească, atât de importantă în combaterea procesului de „înstrăinare”.
Tabăra a debutat cu Slujba de Te Deum, după care a avut loc deschiderea oficială a Taberei, unde fiecare participant a primit ecusonul și tricoul taberei și a avut ocazia să se prezinte. În același ton festiv, a fost intonat alături de preoți și părinții copiilor sosiți în tabără imnul taberei: „Nu uita că ești român!”
Ziua a doua a taberei a început cu un mic traseu turistic, cu scopul de a cunoaște stațiunea și împrejurimile ei. Apoi programul a continuat cu seminarul susținut de Pr. Doru Gârboan „România, țara mea frumoasă”, unde copiii au fost invitați să cunoască România din punct de vedere istoric, geografic și cultural.
Simpozionul dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni, prezentat de pr. Doru din perspectivă istorică și martirică a răsunat precum o chemare la păstrarea credinței, a datului strămoșesc, a dragostei de țară și de Dumnezeu, o chemare autentică, vie. Ziua a doua a fost încununată de dramatizarea baladei Sfinților Martiri Brâncoveni, participanți: tânărul Teodor Ursachi și doamnele dirijoare Oana Gănescu si Camelia Bane.
În ziua a treia a taberei, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Părintele Vicar Atanasie al cărui seminar: „Tainele lui Dumnezeu ascunse în creația Sa” a stârnit interesul maxim al tinerilor pentru aproximativ trei ore, la sfârșitul cărora preacuviosul părinte vicar a transmis salutul și binecuvântările Preasfințitului Siluan și a oferit iconițe din partea Preasfinției Sale. Mulțumim părintelui vicar pentru efortul și dragostea arătată copiilor și tinerilor noștri.
Ora de religie pentru copiii mai mici a fost ținută de doamna preoteasa Ionela Popescu și de preoteasa Mihaela Gârboan care susțineau și activitea de înviorare din fiecare dimineață. Seminarul dedicat Sfântului Ștefan cel Mare a fost moderat de părintele protopop Constantin Totolici și s-a încheiat cu vizionarea filmului ce prezintă viața Sf. Ștefan cel Mare.
A patra zi a fost o zi plina de aventuri. Copiii și tinerii au fost bucuroși să participe într-un Adventure Park la trasee prin copaci, 2m înălțime copiii cei mici, respectiv 6-8 m înălțime – cei mari.
Seminarul susținut de părintele Florin Haniș, „Pașii spre întâlnirea mea cu Hristos”, a deschis pentru tineri abordări duhovnicești îndelungate și interesante.
La atelierul de muzică corală care se desfășura în fiecare zi și era coordonat de doamna prof. Oana Gănescu s-au cântat piese precum :„Dor, Doruleț”, „Brâul amestecat”, „Ana Lugojana”, „Iac-așa”, iar bucuria tinerilor s-a manifestat la momentul Karaoke pe versuri și muzică tradițională românească.
A cincea zi, s-au desfășurat atelierele de creație artistică și artizanală: atelier de cusut cu motive populare (doamna Camelia Bane), atelier de confecționat semne de carte (preoteasa Anca Totolici), atelier de confecționat cutiuțe pentru mir și aghiazmă (doamna Oana Gănescu), atelier de confecționat metanii, brățări, cruci mașină (Daniel Derejan), atelier de încondeiat ouă (preoteasa Mihaela Gârboan).
Sfânta Liturghie, în ziua a șasea de tabără a fost slujită în ziua a șasea de tabără de pr. Doru în biserica de piatră din mijlocul stațiunii, după care a urmat cateheza „Tinerii și Biserica azi”. Ziua Portului popular a fost sărbătorită și de către tinerii participanți din tabără printr-o paradă a costumelor populare românești în piața centrală a stațiunii Piane di Mocogno, moment foarte savurat de către mulțimea de vizitatori prezenți la sărbătoarea stațiunii.
În a șaptea zi de tabără, copiii și tinerii au fost transportați cu un autocar în localitatea Lama Mocogno, la complexul „Le Piscine”, pentru o zi de bucurie și distracție la topogane acvatice, fotbal, tenis, volei și baie în piscină.
Ziua a opta a fost ziua dedicată atelierului de folclor și tradiții populare românești. Prima parte, coordonată de d-na Camelia Bane, a vizat prezentarea costumelor populare din toate zonele țării, sărbătorile populare ale poporului român și prezentarea detaliată a obiceiurilor legate de sărbătoarea de Sânziene din zona Maramureșului, cântece populare specifice fiecărei zone.
A doua parte a atelierului de folclor a fost prezentată de doamna preoteasa Veronica Ursachi care le-a vorbit tinerilor despre obiceiurile legate de Nunta în Maramureș, înmormântarea și bocetul în Maramureș, cântec și joc popular românesc.
Un alt seminar catehetic pentru tineri, intitulat: „Duhovnicul potrivit”, a fost coordonat de către pr. Iurie Ursachi împreună cu pr. Doru Gârboan, prilej cu care s-au desfășurat discuții despre încercările pe care le are tânărul de azi în viața de zi cu zi.
În ziua a noua, s-au desfășurat competițiile sportive coordonate de Pr. Iurie și Veronica Ursachi, Pr. Doru și Mihaela Gârboan, iar la sfârșitul competițiilor tinerii au fost premiați cu medalii pentru efort și implicare.
În ultima zi, copiii și tinerii au participat la festivitatea de închidere a taberei. Toți participanții au fost premiați pentru rezultatele obținute, iar câștigătorii concursurilor de desen, bătut toaca și „Tinerii au talent” au fost, de asemenea, premiați.
Precizăm că toate activitățile si atelierele s-au desfășurat într-un timp delimitat de Rugăciunea de dimineață și de Rugăciunea de seară, respectiv Vecernia; răspunsurile la strană au fost date întotdeauna de către copiii și tinerii participanți, întrucât nu jocurile ne-au ajutat să fim uniți, nici discuțiile, nici timpul folosit pentru a socializa, ci doar Hristos, care este cu noi cu adevărat.
Mulțumim tuturor colaboratorilor, voluntarilor care au ajutat la buna desfășurare a proiectului; mulțumim bucătăreselor de la parohia Imola, doamnelor Florica Crișan, Maria Butnariu și Camelia Bane, doamnei doctor Mihaela Radu și domnului asistent medical Teodor Melian.
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate împlinirile din această tabără și-L rugăm să poarte de grijă tuturor copiilor și tinerilor prin dragostea și binecuvântarea Sa!
Pr. Ioan Lupasteanu