in

Noul ministru al Diasporei, diplomat la Ambasada României la Madrid

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat echipa de miniștri care vor face parte din noul Cabinet. În funcția de ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni a fost propus Dan Stoenescu.

Diplomatul Dan Stoenescu anunțase, în 2009, conform unor surse Agerpres, că îl va acţiona în instanţă pe senatorul social-democrat Titus Corlăţean, care l-a acuzat, că s-ar fi implicat în campania electorală în calitate de angajat al Ministerului Afacerilor Externe. Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a acuzat, atunci, într-o conferinţă de presă, pe mai mulţi funcţionari ai Departamentului Românilor de Pretutindeni că ar fi făcut campanie electorală pentru Traian Băsescu.

Dan Stoenescu a fost şeful Diviziei Originarii din România, din Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, pe vremea când Eugen Tomac conducea DRRP.


Dan Stoenescu (n. 4 noiembrie 1980, Constanța) este un diplomat român, jurnalist și eseist. A predat cursuri la Universitatea din București și Institutul Diplomatic Român.

A scris mai multe cărți, eseuri și articole despre Lumea Arabă și Orientul Mijlociu. Interesele sale academice includ naționalismul arab, identitatea islamică, Hamas, Hezbollah și Frăția Musulmană. Pe parcursul carierei sale a militat pentru drepturile românilor din diaspora și păstrarea limbii, culturii și identității românești în afara granițelor. Dan Stoenescu vorbește fluent spaniolă, franceză, italiană, engleză, română, portugheză și limba arabă nivel intermediar.

A absolvit în 2003 Austin College din Texas, Statele Unite ale Americii, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale iar în 2005 a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie.

Dan Stoenescu a absolvit cursuri post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006) și are un doctorat în științe politice acordat de Universitatea din București (2009), tema dizertației fiind „Naționalismul arab modern și identitate islamică după 1987”.

De asemenea a urmat cursuri la European Security and Defence College la Bruxelles, Netherlands Instititute of International Relations Clingendael la Haga, Institutul Matías Romero la Ciudad de Mexico și Institutul Saifi pentru limba arabă în Beirut.

A lucrat în calitate de diplomat la Madrid și Beirut și a fost președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Liban pentru două mandate consecutive ca reprezentant al Institutului Cultural Român. Înainte de a intra în diplomație a lucrat în Egipt la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și la Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) în Cairo.

Stoenescu a lucrat de asemenea pentru prestigioase publicații și ziare din România, Statele Unite, Marea Britanie, Egipt, Liban și Republica Moldova. A fost voluntar și coordonator de proiecte pentru organizații non-guvernamentale precum African Hope în Egipt, în Statele Unite a lucrat la Centrul pentru Supraviețuitorii Torturii iar în America Centrală a colaborat cu organizația Siglo XXIII din El Salvador. În anul 2000 s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică.

Printre bursele, premiile și distincțiile academice obținute se numără bursa Rotary Ambassadorial Scholarship, bursa Ford Foundation, nominalizarea printre primii cei mai buni zece studenți din California în First Phi Theta Kappa All-California Academic Team, premiul Samuel Roberson acordat de Presbyterian Church USA.

A primit distincții din partea guvernatorului statului California, Gray Davis, congresswoman Wilma Chan și senatorului Don Perata.

sursa: Wikipedia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi răniți și o fată dispărută: bilanțul italian după atentatele de la Paris

Un an de la COZILE NAIVITĂŢII din diaspora