Menu
in

Nicoleta Pricop, exemplu de integrare. Sloganul meu: ”Nu cerem, nu primim!”

Nicoleta Marilena Pricop, 35 de ani, rezidentă la Città di Castello (Perugia) va candida pentru un post de consilier în cadrul Consiliului Comunal. Românca este de mulți ani voluntară la Protecţia Civilă şi a făcut parte din echipele care au intervenit după cutremurul din Emilia Romagna din 2012.

Nicoleta Pricop (foto stânga), în protecția civilă, intervenție cutremurul din Emilia Romagna, 2012


 

”Consider că făcând parte din consiliul comunal voi ajuta la integrarea românilor, dând voce comunității române din Città di Castello și zonele limitrofe. Româncele din orașul nostru sunt în marea majoritate ”badante”, voi propune cursuri de asistente domiciliare pe care de obicei le organizează gratuit primăria, nu și în orașul nostru, cu actuala conducere. Vreau să deschid un centru cultural pentru români, un punct de referință pentru persoanele aflate sau nu în dificultate.

Reunind românii, putem transmite tradițiile noastre copiilor nostri născuți și crescuți aici. Sunt case populare în Castello, nu știu niciun român care să fi beneficiat de vreuna, dar sunt destui care au dreptul. Sunt români și străini de altfel care ar putea beneficia de asistență socială dar care nu sunt informați pentru că primâria nu îi informează iar ei nu știu să se intereseze pentru drepturile lor. Sloganul meu este: ”Nu cerem, nu primim”.

Încurajez românii care vor sa facă voluntariat în toate domeniile. Sunt unica românca din oraș care este înscrisă într-o asociație. A face parte dintr-o asociație de voluntariat te ridică pe plan social și moral, implicându-te în evenimente sociale te faci cunoscut și apreciat.”, ne-a mai spus Nicoleta, referindu-se la proiectele ei față de comunitatea de români din localitate.

Nicoleta Pricop s-a născut în Babadag, Tulcea. “În Italia am venit în 2006, în vacanţă. Părinţii mei deja erau aici de câţiva ani. Atunci eram redactor la publicaţia “Constanţa online” şi colaboram cu o televiziune locală din Constanţa. Din motive personale, am hotărât să rămân aici. Am început să lucrez într-un agroturism, apoi ajutor de bucătar, ospătăriţă, am lucrat în fabrică, unde făceam contactoare de gaz, iar în timpul liber filmam partidele de fotbal regionale pentru o televiziune locală. Am mai colaborat cu o altă televiziune locală vizând postul de crainic pentru ştirile serale.”

Românca ne-a povestit și despre prima ei intervenție în cadrul Protecției Civile: ”A fost prima mea intervenţie de urgenţă. Până atunci auzisem doar poveşti de la colegii mei despre cutremurul din Aquila din 2009. Văzusem poze destule cu alte urgenţe de tip inundaţii, urgenţă de iarnă, surpări de teren, dar acum era totul real.

Am ajuns în Emilia Romagna la 5 dimineaţa, la Massa Finalese, cu Coloana Mobilă de Protecţie Civilă Umbria. Mă uitam în stânga şi în dreapta şi vedeam persoane dormind în maşini, geamuri aburite. Cei care se trezeau ne salutau timid şi plini de speranţă. Ploua des şi rece. Până când ne-au chemat la micul dejun, am montat corturi. Două colege sau ocupat de câţiva bătrâni flămânzi, uzi, îngheţaţi şi speriaţi. Am montat şi cortul nostru. Eu nu mai dormisem în cort niciodată!. Am întâlnit și mulți români. Au fost tratați la fel ca italienii, nu a fost nicio diferență.”, a adăugat românca.

Legătura strânsă cu colegii din Protecția Civilă a avut ca rezultat și candidatura de la alegerile administrative. ”Președintele asociației de voluntariat din care fac parte este politician de ”centro – destra”, Fratelli d’Italia mai exact. El m-a propus în lista de consilieri care susțin candidatul la primărie Nicola Morini. Am acceptat propunerea pentru că i-am cunoscut pe acești oameni cu mulți ani în urmă, i-am văzut implicându-se voluntar în ajutorarea comunității și nu mă îndoiesc de cinstea și intențiile lor bune. Chiar sunt onorată că m-au propus, ceea ce înseamnă că activitatea mea a contat și a fost apreciată.”, ne-a declarat Nicoleta.

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version