Negrea Nicolae a venit în Italia, la Bologna, în anul 2005, cand abia împlinise 18 ani. S-a integrat rapid, şi-a găsit un loc de muncă şi s-a dedicat practicării artelor marţiale. După doar un an a devenit campion la box thailandez la categoria sa, apoi a trecut la un alt sport, considerat mai complex, dar totodată şi mai periculos: MMA. În prezent luptă la profesionişti, a câştigat ca „pe bandă rulantă” primele partide şi deja este recunoscut ca un spotiv valoros.
Nicolae Negrea are 26 de ani, este originar din judeţul Galaţi şi în prezent locuieşte la Bologna. A venit în Italia în urmă cu opt ani. „Am terminat liceul şi am plecat la nişte prieteni, care deja locuiau la Bologna. Mi-am găsit de lucru, muncesc la amenajări interioare. Sunt o persoană obişnuită care a plecat în căutarea unei vieţi mai bune, la care adaug şi puţin spirit de aventură.”
Românul a fost mereu pasionat de sport. „De la 14 ani am practicat luptele greco-romane şi boxul, la mine la Galaţi. Când am venit în Italia şi m-am înscris la cluburile de aici, ceea ce învăţasem în ţară mi-a folosit foarte mult.” povesteşte el.
A început cu boxul thailandez şi după nici un an a devenit campion la categoria sa. „La Muai Thai am participat la şase partide. Am câştigat cinci şi o partidă a fost remiză. Din cele cinci câştigate, patru au fost prin K.O. În mai puţin de un an devenisem campion în Italia la categoria 70 de kg. Dar ceva îmi spunea că nu e un sport pentru mine. În plus nu mă simţeam în largul meu cu antrenorul, cu echipa. Eram decis să schimb ceva.”
Mixed Marţial Arts (MMA), în traducere Arte Marţiale Mixte, este un sport de full-contact care permite folosirea unei mari varietăţi de tehnici, alcătuit dintr-un complex de arte marţiale tradiţionale şi netradiţionale, în cadre competiţionale organizate şi în săli de antrenament pentru amatori. Regulile permit folosirea unor tehnici de lovire şi de luptă corp la corp, atât din picioare, cât şi la sol.
Profesionist
La recomandarea unui prieten, Negrea a intrat la un club din Bologna specializat în lupte MMA. S-a antrenat bine şi într-o perioadă scurtă a intrat la luptele de profesionişti. A participat la concursuri în Italia şi în Austria. „Cred că e sportul care mă prinde cel mai bine. Deşi e considerat un sport periculos, luptele se desfăşoară într-un fel de cuşcă, sunt admise tot felul de lovituri, se pare că m-am adaptat perfect. De când am început, am câştigat cinci partide şi am făcut un egal.” povesteşte Negrea.
Loredana Griguța, studentă la Bologna, campioana Italiei la box thailandez / VIDEO
Tânărul sportiv ne-a povestit cu mare pasiune despre fiecare partidă, despre fiecare luptă pe care a avut-o. După doar şapte partide în MMA îşi găseşte cu greu adversarii. „Am luptat cu sportivi cunoscuţi în lumea acestui sport. Unul dintre ei, era chiar un campion intercontinental la Thai Box, l-am bătut într-un meci la Bologna.
După acest meci a plecat în Canada, unde s-a stabilit şi a devenit campion acolo. Apoi am participat la două partide la Viena, în Austria. Acolo m-am bătut cu un cecen, în prima partidă , apoi cu un sârb, ambii cunoscuţi ca valoroşi sportivi. Apoi l-am bătut pe un spotiv albanez, la Vicenza, care avea deja 60 de partide la activ. După asta mi-am găsit cu greu meciuri. Am început să fiu cunoscut şi cred că mulţi evită să mă înfrunte.” spune el.
Bani puţini
L-am întrebat pe Nicolae dacă MMA este un sport din care, la profesionişti fiind, se pot câştiga sume importante de bani. „Nu poţi să trăieşti din câştigurile rezultate din acest sport. Pentru o partidă câştigată poţi încasa 300-400 de euro. Sunt şi competiţii în care victoria e plătită cu 1500 de euro, dar repet, nu poţi face o profesiune din asta. Contează şi oportunitatea de a participa în diferite competiţii.”
În afara sălii de sport şi a ringului, Nicolae Negrea uită de acest sport. „Practic un sport dur, dar reuşesc să uit de el în afara competiţiilor şi antrenamentelor. E clar că în caz de nevoie te aperi, foloseşti ceea ce înveţi în sală. Nu sunt o persoană violentă. Sunt un sportiv.„
„M-am gândit de multe ori să plec din Italia, aici acest sport nu e foarte dezvoltat. Sportivii italieni nu sunt atât de valoroşi ca în alte ţări. Dar deocamdată stau bine aici. În viitor mi-aş dori să mă întorc în ţară, să am sala mea de antrenamente, clubul meu. Dar pentru asta e nevoie de bani…şi de acumulat încă multă experienţă.” a precizat Negrea.
Andi Rădiu