”Locuiesc în Europa și am vizitat-o de la nord la sud, în vest și est. Cunoașterea teritoriului unde locuiesc concetățenii mei este fundamentală”, este ultimul mesaj pe Facebook, pe pagina lui Nicolae Galea, un tânăr din Rep. Moldova, dar care locuiește la Roma. Hotărât să candideze la următoarele alegeri parlamentare din țara sa natală, Nicolae e sigur de ceea ce își dorește cel mai mult: ”Ideea de a mă pune la încercare, de a reprezenta pe cineva, de a apăra întotdeauna am avut-o. Și cred că nu există un loc mai bun decât în parlamentul țării mele.”, ne-a declarat el într-un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Românească.
L-am rugat pe tânărul viitor candidat să se prezinte și să ne vorbească despre problemele cu care s-a confruntat, cum a ajuns în Italia și dacă a trecut prin episoade de rasism.
”Numele meu este Nicolae Galea și chiar azi (3 aprilie, n.r.) împlinesc 21 de ani. M-am născut în Cantemir, locuiesc în Roma de doi ani și lucrez în domeniul comunicării digitale la Senatul Republicii. Politica și mass-media social sunt cele două mari pasiuni ale mele. Sunt în Italia de 9 ani. Părinții deja sa aflau în Italia din 2000 și ne-au adus aproape, pe mine si fratele meu, la Vicenza, reunind familia.
Eu personal nu am avut mari probleme: așa cum am spus înainte am ajuns când aveam 12 ani, am învățat ușor limba și m-am integrat destul de ușor. Da, uneori copii pot fi foarte răi: îmi amintesc că, la școală, unii m-au judecat pentru naționalitatea mea, dar am crescut, am devenit mai puternic și nu am permis nimănui, niciodată, să mă insulte.”
De când ai pasiunea pentru politică?
De când eram copil ma uitam la Protv, nu era seară că să nu mă uit la el. La școală eram un lider în clasă și acum sunt un militant pentru idealurile democratice. Cred foarte mult în abilitatea cetățenilor, dacă doresc, de a putea schimba comunitatea în care trăiesc pentru bine și de aceea îmi place politica.
Când ți-a venit ideea de a candida?
Ideea de a mă pune la încercare, de a reprezenta pe cineva, de a apăra, întotdeauna am avut-o. Și cred că nu există un loc mai bun decât în parlamentul țării mele.
Ce crezi că vei putea face pentru cei din diaspora dacă ai fi parlamentar?
Moldovenii din străinătate trebuie să fie reprezentați de o persoană care știe bine ce înseamnă să trăiești în străinătate, într-o țară care nu este întotdeauna prietenoasă și departe de casă, adesea chiar de rudele ei cele mai apropiate. Chiar și legea electorală a țării în care locuiesc, Italia, oferă o reprezentare a italienilor în străinătate. Cunosc munca pe care o fac pentru a proteja interesele concetățenilor lor care trăiesc în alte țări de pe alte continente. Această lege ne oferă o oportunitate importantă: să rămânem puternici, nu doar cu votul, ci și cu un reprezentant propriu de legătură cu Moldova. Sarcina mea va fi aceeași: să protejez pe cei care sunt în străinătate în Parlamentul Republicii Moldova. Câteva exemple? Conturi curente bancare speciale pentru rezidenții moldoveni în străinătate, în condiții speciale, deoarece trebuie să existe un stimulent pentru a menține cât de mult se câștigă în cuferele propriei țări; să călătorească în condiții favorabile tinerilor care doresc să se întoarcă în Moldova, deoarece legătura trebuie menținută strâns; Școlile de limba și cultura Romăna din orașele europene cu cea mai mare concentrare a moldovenilor, deoarece cultura este calea de a lega mai mult oamenii.
Ce părere ai despre actuala situație politică din Italia?
În Italia, populiștii și partidele care urăsc străinii au câștigat și vor să ne arunce din Italia. Sunt îngrijorat.
Te-ai întoarce în țară? În ce condiții ai lăsa Italia pentru a te repatria?
Este o întrebare dificilă, nu acum. Îmi place țara mea și vreau să lucrez să o îmbunătățesc. Dar acum vreau să rămân în Italia și să fac de aici pentru mii și mii de concetățeni care locuiesc aici. Pe de altă parte, ei vor vota pentru mine.
Un ultim apel pentru moldovenii din diaspora?
Vârsta mea nu este o limită. Suntem o parte importantă a țării noastre. Suntem uniți, suntem un popor care a suferit mult, trebuie să fim mândri de noi. La alegerile parlamentare din 2018 trebuie să ne ducem să votăm, trebuie să schimbăm lucrurile, în caz contrar totul va rămâne așa cum este și nu vom putea să ne plângem, pentru că noi suntem cei care aleg.
Iată și alte mesaje pe care Nicolae Galea le-a postat pe pagina de Facebook:
”Ne-am răspândit în lume, printre străini, dar părinții au rămas acolo, acasa, așteptându-ne. Ne visează să ne vadă, așa cum facem si noi, chiar dacă suntem departe mii de km…”
”Dacă ar exista salarii mai mari, mulți nu ar părăsi Moldova și s-ar întoarce acasă. Tara noastra nu oferă o calitate de viața așa cum în Europa, nu își poate permite să ridice prețurile și să reducă salariile. Am dreptate?”
”Unul dintre primele lucruri pe care le voi face va fi renunțarea la salariul meu. Îl voi da la batrani de acasă, într-un mod transparent, la fiecare în mână. Voi lupta pentru o pensie justă și demnă de ei…”
”Mulți Moldoveni cer pașapoarte Românești, deoarece este singura modalitate de a lucra în țările Uniunii Europene fără probleme. Cetățenii trebuie să aibă aceste oportunități fără solicitarea la o alta cetățenie. Dar Moldova mai întâi are nevoie să creeze locuri de munca in patrie, și apoi să continue pe calea integrării in UE…”
”Nu suntem trădători, nu ne-am părăsit țara. Am emigrat pentru un viitor mai bun, pentru copii, pentru părinți, pentru noi. Trebuie să fim uniți și să nu abandonăm speranța, în special
în străinătate…”
”Construim împreună programul electoral, voi fi vocea voastră în Europa. Moldovenii din străinătate trebuie să aibă un adevărat reprezentant în parlament, și nu impus de sus. Vreau să vă reprezint și să vă protejez interesele, atât în străinătate, cât și în Moldova…”
Andi Rădiu