Menu
in

Napoli și Acerenza, proiectul cultural „pe urmele lui Dracula în Europa”

La Napoli, în complexul monumental Santa Maria La Nova, nouă etapă a proiectului cultural „Pe urmele lui Dracula în Europa”.

O zi de intuiții care pornesc de la povestea adevărată, datorită descoperirii în biblioteca familiei Glinni a unui text manuscris din 1600 păstrat de profesorul Giuseppe Ottomano Glinni.

Există multe documente istorice despre contele Dracula – inclusiv manuscrisul antic „Arborele familiei Dragona” (1666). Una dintre ipoteze ar fi că Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat la Napoli. Mai multe detalii ► Unde ești tu, Țepeș Doamne? La Napoli? Oasele domnitorului român, cautate în biserica Santa Maria la Nova

Alături de familia Glinni, Prof. Reale, Asociația Mihai Viteazu, Palazzo Italia București, Asociația Lucani în Balcani, continuă proiectul de redescoperire și valorificare a pașilor lui Dracula în Europa.

Un proiect care, împreună cu promovarea turismului în România și țările balcanice, prevede intensificarea schimburilor culturale și economice în implementarea protocolului de înfrățire, semnat la Acerenza pe 30 aprilie între primarul Scattone și colegii din România (Asociația Municipiilor Prahova, 92 localități), potrivit unui comunicat de presă publicat de radioseniscentrale.it.

Etapa de la Acerenza

Localitatea Acerenza a fost prima etapă a programului prevăzut de protocoalele de colaborare dintre asociația culturală Mihai Viteazu Prahova, prezidată de Mircea Cosma, Palazzo Italia București, Asociația Lucani nei Balcani (condusă de Giovanni Baldantoni), Municipiul Acerenza, familia Glinni, și Asociația Românilor din Italia (ARI) – Basilicata. 

În prezența primarului Scattone, reprezentanți ai familiei Glinni, la Acerenza a avut loc înființarea sediului ARI din Palazzo Glinni cu donarea de texte, reviste și echipamente informatice pentru noul birou către președintele ARI Basilicata Lucrezia Enache. Mai mult, a fost livrat un bust al contelui Vlad Tepes (Dracula), în asteptarea bustului definitiv din bronz, scrie sassilive.it
Regele show-urilor TV din Italia, Paolo Bonolis e ROMÂN: ”Sunt mâncător de sânge, strămoșii mei provin din Carpați, ca Dracula”

Vlad al III-lea este venerat ca un erou popular în România, precum și în alte părți ale Europei, pentru protejarea populației de invazia turcilor. O efigie este instalată la o aruncătură de băţ de catedrala din Acerenza unde se află stema dragonului înaripat, simbol al celebrului Vlad al III-lea Basarab – cunoscut sub numele de Dracula, care îşi trage numele de la Draco (balaur ), care a devenit celebru în 1800 în urma romanului de ficțiune al scriitorului irlandez Stoker. Legenda spune că într-o criptă a Catedralei din Acerenza ar fi găsit trupul Mariei Balsa, soția contelui Ferrillo, fiica lui Vlad al III-lea, mai cunoscut drept contele Dracula.

Anunțând că la Acerenza este planificată înființarea Consulatului Onorific al României care va fi încredințat Dr. Francesco Glinni, Giovanni Baldantoni (Palazzo Italia) relatează că documentele istorice despre contele Dracula au fost prezentate primarului din Acerenza Scattone – inclusiv manuscrisul antic „Arborele familiei Dragona” (1666) – și documentarea legendei. 

Pentru a face din Acerenza o atracție istorico-culturală, se va construi o bibliotecă specifică care va fi deschisă savanților și entuziaștilor. Pentru Baldantoni, Acerenza are tot ce este necesar, prin proiectul italo-român, public-privat, pentru a fi un loc demn de vizitat. Un proiect care, împreună cu promovarea turismului în România și țările balcanice, prevede intensificarea schimburilor culturale și economice în implementarea protocolului de înfrățire, semnat la Acerenza pe 30 aprilie între primarul Scattone și colegii din România (Asociația Municipiilor Prahva, 92 localități). 

Lacrimile lui Vlad Draculea

Pentru Palazzo Italia, turismul și cultura sunt strâns legate de activitățile de import-export ale companiilor din Lucania (italiene) și românești cu creștere rapidă. Printre cele mai recente descoperiri, un studiu realizat de un grup de la Universitatea din Catania. 
Descoperire șoc a cercetătorilor italieni: Dracula „plângea cu lacrimi de sânge”. Urmele din scrisori

Prin urmare, știința rescrie istoria cu instrumente de înaltă tehnologie și biotehnologie și ne permite să aruncăm lumină asupra misterelor trecutului. Oamenii de știință au analizat reziduurile proteinelor rămase depuse pe trei scrisori autografe ale liderului, cercetătorii au examinat de fapt trei scrisori scrise de Vlad Draculea, dintre care una datând din 1457 și două datând din 1475. Aplicând o peliculă de etilen-acetat de vinil, ei au reușit să extragă reziduurile proteice prezente pe foile de manuscris fără a le deteriora. În probele astfel obținute, examinate cu tehnica spectrometriei de masă, au identificat mii de peptide și proteine. Concluzie: din ochii lui Vlad al III-lea Țepeș ar fi curs lacrimi de sânge, aristocratul român din secolul al XV-lea care a inspirat legenda lui Dracula.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
Exit mobile version